Auteur Topic: Het Calvinisme in de handen van Kinneging c.s.?  (gelezen 951 keer)

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
Het Calvinisme in de handen van Kinneging c.s.?
« Gepost op: januari 30, 2003, 04:02:24 pm »
Ziet:

Deze laatste partij vormt nu samen met de RPF de ChristenUnie, en het is met deze nieuwe partij dat Kinneging en de zijnen willen samenwerken, waarbij overigens het «naïeve en achterhaalde» sociaal-economisch programma fors naar rechts moet worden omgebogen.

(http://www.groene.nl/2001/0109/rh_burkestichting.html)

We mogen onze Calvinistische erfenis niet in handen laten komen van een stelletje Leidense doemdenkers! Hoe kan dit nu? Hoe kunnen we een sociaal-economisch programma afbuigen naar rechts? Hoe kunnen we dit verantwoorden aan Christus? Weer die engerd uit de CU!

Amco
Ps. 111:10

Wybo

 • Zijlijnbemoeier
 • Berichten: 10394
 • Ik ben principieel pragmatisch
  • Bekijk profiel
Het Calvinisme in de handen van Kinneging c.s.?
« Reactie #1 Gepost op: januari 30, 2003, 04:19:56 pm »
Als u de conservatieven uit de CU wilt weren zet u eigenlijk de GPV uit de CU. De heer van Middelkoop is onder andere lid van de Edmund Burke stichting. Hij zit zelfs in de commissie van aanbeveling.
De wetenschappelijke tak van het GPV was vernoemd naar de grootste conservatief die Nederland gekend heeft, namelijk Groen van Prinsterer.

Misschien is het verstandig om het onderstaande artikel van de heer Kinneging eens door te lezen enmisschien ziet u dan in dat het conservatisme niet een domme hang naar het verleden is. Maar een serieus antwoord op een ontzuilde en geseculariseerde samenleving!

http://www.burkestichting.nl/ConservatismeModerniteit.pdf

--edit--
In het door u aangehaalde artikel staat ook de volgende zin.
quote:
Sterker nog, in een artikel in de bundel Boren in hard hout (1998), betoogt Bolkestein dat conservatieven meer gemeen hebben met de verafschuwde socialisten dan met liberalen: «Socialisten en conservatieven dragen de collectiviteit hoog in het vaandel.

            
In dat licht moet u die ruk naar rechts wel zien. Het betekent absoluut niet dat de zwakkeren in de steek gelaten worden. Het gaat meer om de andere punten van het economische beleid.
« Laatst bewerkt op: januari 30, 2003, 04:30:48 pm door Wybo »
Pinkeltjefan

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
Het Calvinisme in de handen van Kinneging c.s.?
« Reactie #2 Gepost op: januari 30, 2003, 08:29:21 pm »
Dank voor uw reactie. In een zondig verleden ben ik eens lid geweest van de JOVD, de jongerenorganisatie der VVD, waarvan Kinneging toen nog lid was. Ik ben ruim in aanraaking gekomen met deze dwaalleer.

Calvinisme, neocalvinisme (gereformeerd) enz. zijn Christelijke leervormen. De enige correcte en de enige die een antwoord kunnen geven op de heidense filosofien om ons heen, zo durf ik te stellen. Wij zijn inderdaad niet vreemd van een conservatieve trek; wij belijden onze Heer Jezus Christus in bijbelse zin. Wij wensen een leer die vrij is van onzin, die niets met het Evangelie te maken heeft.

Wie een (a) theistisch Calvinisme wil: zoek uw heil bij de Franse Revolutie. Het Calvinisme is niets meer of minder dan een schema van vraag en antwoord; een belijdenis. Het zou ook zondige onzin zijn om Christus slechts te kunnen kennen door het Calvinisme. Alleen heeft het Calvinisme een antwoord proberen te geven op troep en onzin binnen de Kerk.

De grootste onzin is nog wel dat het conservatisme denkt het Calvinisme voor haar karretje te kunnen spannen. Ik heb Burke cs. alleen nog maar zien schrijven: "De Stichting wil binnen de humanistische en de christelijke beschavingstradities nadenken over actuele politieke en maatschappelijke vraagstukken, in een poging het conservatisme in Nederland te bevorderen".

Gruwel, humanisme, ik ken weinig grotere tegenstelling dan tussen het Calvinisme en het humanisme.

Het is ook van een zielig soort vaagheid; het is niets dan een verkapte poging om de verzorggingstaat om zeep te helpen, zo leer ik van Hillen op "Europe's welfare burning." Dit heeft allemaal niets meer te maken met het belijdenis van Jezus is Kurios.

Het Calvinisme zonder Christus is een kansloos bolwerk, niets waard, zo snel mogelijk te vergeten. Het Calvinisme met als Basis onze Heer Jezus is het enige bolwerk wat aanvallen zondige filosofie kan weerstaan. Wie het Calvinisme waagt los te koppelen van Jezus, een soort vermenging met het humanisme, breekt het eerste gebod. Calvijn zou zich in z'n graf omdraaien. Die Zondagen in de HC wijzen ons er juist op dat we onszelf moeten verloochnen (wie achter Mij aan wil komen moet zijn Kruis dragen) om onze naaste te helpen, ook als dat ons belastinggeld kost.

Blijf verre van deze onheilsleer, deze egosociale rotleer van conservatisme. Zalig zij die de armen helpen. Het is een schande dat de CU zich verbindt met deze Bush-achtige zooi. Valt niet in aardse verlokkingen, gereformeerden!
Ps. 111:10