Auteur Topic: Zondag of sabbat  (gelezen 32998 keer)

Picardijn

 • Berichten: 5024
 • Beati pauperes spiritu
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Gepost op: september 17, 2003, 02:46:14 am »
Wat meer info over het ontstaan van de zondag.

De sabbat gaat in van vrijdagavond tot de zaterdagavond, dit is tussen de zonsondergangen.

quote:

Exodus 20:8-11 - Gedenk de sabbatdag dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont. Want in zes dagen heeft de HERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de HERE de sabbatdag en heiligde die.


Waar komt de zondag (rust) vandaan?

Enkele suggesties

quote:

De Romeinse keizer Constantijn heeft in 321 na Christus de zondag tot collectieve rustdag in zijn rijk verklaard. Er bestaan vermoedens dat de ontwikkeling van de zondag tot rustdag, ondanks deze wetgeving van Constantijn pas in de middeleeuwen heeft plaatsgevonden.

quote:

Pas lang na de eerste christelijke gemeenten is er een verandering opgetreden in de dag van aanbidding. Deze verandering was om politieke redenen gemaakt en niet vanwege een goddelijke aanwijzing. Aan die verandering lag geen schriftuurlijk gezag ten grondslag.
« Laatst bewerkt op: september 17, 2003, 02:59:35 am door Picardijn »
Ik heb een beugel en een buikje
Liefde is vreemd
Het is geen toeval de voorzienigheid.

Picardijn

 • Berichten: 5024
 • Beati pauperes spiritu
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #1 Gepost op: september 17, 2003, 03:03:26 am »
Op http://www.sabbatstichting.nl Wordt vermeld dat er een boek verschenen is naar aanleiding van een studie door ene Samuele Bacchiocchi.

In dit epistel komt naar voren dat de verandering van de Sabbat naar Zondag in de eerste eeuw na de dood en opstanding van Christus  plaatsvond in de Kerk te Rome. Het was een gevolg van een samenspel van joodse, heidense en christelijke factoren. In Rome vooral was er sprake van diepgaande anti-judaistische gevoelens. Ook de onderdrukkende Romeinse maatregelen tegen de Joden, de zon-aanbidding en zekere theologische  motieven maakten deel uit van het samenspel der factoren. Met de omzetting van Sabbat naar de Zondag vond er ook een verandering plaats in de ware betekenis, het gezag en de beleving van deze dag van rust en aanbidding.


ISBN 90-75226-53-5
Ik heb een beugel en een buikje
Liefde is vreemd
Het is geen toeval de voorzienigheid.

Hans B

 • Berichten: 381
 • www.devoorhof.nl
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #2 Gepost op: september 17, 2003, 04:52:01 pm »
Om de discussie over het zevende gebod hier voort te zetten post ik nog een keer mijn item daarover uit het topic kerkscheuring.
 
Er wordt nogal krampachtig gereageerd op een uitspraak van ds Wim. Nu zegt ds Wim hier eigenlijk alleen dat je er vanuit het vierde gebod niet uitkomt.

Maar als je er met een gebodsethiek niet uitkomt, is daarmee nog niet alles gezegd. De tien geboden zijn heilshistorisch dan wel uit een eerder stadium (de Torah is vervuld in Christus), maar voor wie in Christus is, voor wie de stijl van het koninkrijk wil volgen, heeft de vervulde Torah nog wel iets aan te reiken lijkt me.

Namelijk een mentaliteit waarin ruimte is voor rust: jubeljaar, sabbatsjaar, rusten na het werk zoals verteld wordt dat God deed op de zevende dag.

Na de sabbat, de zevende dag, kwam de achtste dag - de laatste dag, de dag die de volmaaktheid bracht: de dag van de opstanding, de dag van de triomf van het koninkrijk, de dag dat in de hemel de eeuwige sabbat begon.

Het is goed te verdedigen dat wie uitziet naar de eeuwige sabbat naar analogie van de oude wetten elke week een rustdag neemt. En omdat we zo een voorschot nemen op de eeuwige rust kunnen we dat beter op de dag van de opstanding doen dan op de dag van de sabbat. Het gaat immers om de achtste dag, niet om de zevende.
En hoe neem je beter een voorschot op de eeuwige sabbat door te luisteren naar de boodschap van de weg naar die eeuwige sabbat? Neem daar dan gelijk een beetje de tijd voor - een dag in de week om het leven te vieren.

Tegelijk: wie gedwongen wordt om te werken (christenen in het romeinse rijk, christenen in een geseculariseerde wereld) hoeft zich niet schuldig te voelen. En het is een belangrijk winstpunt als we dat beter beseffen.
Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping
2 Kor 5,17

dsWim

 • Berichten: 708
 • voor al uw leerbewerking
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #3 Gepost op: september 17, 2003, 05:04:00 pm »
Aardig die verwijzing naar Bacchiocchi. Hij is een gedegen en welsprekend vertegenwoordiger van een derde lijn over sabbat en zondag die gereformeerden meestal niet zo serieus nemen. Zelf zevende-dags-adventist is hij gepromoveerd aan de pauselijke universiteit in Rome. Zijn eigen site is te vinden op http://www.biblicalperspectives.com/, voor een luidruchtig anti-commentaar, zie bijv. http://www.bible.ca/7-Bacchiocchi.htm.
Zoals je wel ongeveer kunt verwachten zijn er drie grote posities in de eindeloze discussie over sabbat en zondag, in willekeurige volgorde:
1. de sabbat is de sabbat en blijft de sabbat: christenen moeten op zaterdag rusten naar het vierde gebod
2. de sabbat is de zondag geworden, de rustdag is verplaatst van de laatste naar de eerste dag van de week: christenen moeten op zondag rusten naar het vierde gebod; er is ook een inconsequente variant van de tweede positie, waarbij wel de verplaatsing wordt aangenomen, maar niet het rustdag-karakter wordt gehandhaafd
3. de sabbat is de sabbat en de zondag is de zondag, er is geen rechtstreekse lijn tussen sabbat en zondag: christenen moeten alle dagen van de week rusten naar het vierde gebod en hebben op zondag een (liefst vrije) dag waarop het (paas)evangelie gevierd wordt.
Voor positie 1 kun je terecht bij Bacchiocchi, From Sabbath to Sunday. A Historical Investigation of the Rise of Sunday Observance in Early Christianity, Rome (Pontifical Gregorian University) 1977, en straks dus ook in het Nederlands.
Voor positie 2 kun je terecht bij J. Douma, De Tien Geboden en bij de meeste vrijgemaakte predikanten O-) .
Voor positie 3 kun je terecht bij D.A. Carson (ed.), From Sabbath to Lord's Day. A Biblical, Historical, and Theological Investigation, Grand Rapids (Zondervan) 1982.
Zuidhorn (en ook Leusden al) volgt de inconsequente variant van positie 2 en verdedigt die tegenover consequentere aanhangers van positie 2 met argumenten die eigenlijk bij positie 3 horen. Positie 3 wordt in onze kerken moeilijk ingenomen omdat sommige latere Nederlands Gereformeerden een versie daarvan in de jaren zestig hebben verdedigd (en, ook op punten, inhoudelijk anders positie innemen dan toen gebeurde is voorlopig nog taboe), maar het lijkt mij de enige positie die binnen een heilshistorisch-gereformeerde hermeneutiek vol te houden valt.
[edit: zie ook hierboven, de opmerkingen van Hans]
shoot me again, I ain't dead yet

Eelco

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 361
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #4 Gepost op: september 17, 2003, 06:43:10 pm »
Voornaamste argument voor de verschuiving van de Sabbath naar de zondag is de opstanding van Christus op die dag.
Juist dat zou ik ook ter discussie willen stellen, als ik een chronologie maak van de week waarin Christus werd gekruisigd kan ik niet anders concluderen dan dat hij opstond op wat nu voor ons de zaterdag is.

Jammergenoeg heb ik hierover nog nooit echt interessante literatuur gevonden.
De fout sluipt er volgens mij in doordat velen niet doorhebben dat er die week twee Sabbaths waren, een gewone, wekelijkse en een speciale voor het Pascha.

Nu heb ik een chronologie opgesteld die wél klopt en met álle evangeliën in overeenstemming is, zelfs met de twee versies van de vrouwen, die in het ene evangelie specerijen kopen na de sabbath (Marcus 16:1) en in het andere het vlug klaarmaken vóór de Sabbath (Lucas 23:56). Deze laatste schijnbare tegenstrijdigheid vond ik nogal vreemd, vandaar dat ik me er wat meer in verdiept heb.

Het mooie is dat volgens mijn chronologie Christus wel degelijk drie hele dagen, dus drie maal vierentwintig uur, in het graf gelegen heeft. Dit brengt me meer en meer tot de overtuiging dat de leer zoals die honderden jaren is geleerd in onze traditie een dwaalleer is, om ons af te houden van het enige teken dat Christus ons gaf: dat hij drie dagen en drie nachten in het graf zou zijn! Als we juist dat gaan wegredeneren, dan ontkennen we wel iets heel ernstigs.

Ik zal deze (nieuwe?) (dwaal?)leer absoluut aan niemand opdringen, ben het zelf nog verder aan het uitpluizen, maar ik zou u willen vragen om het eens te onderzoeken. Volgens mij is de discussie over de zaterdag of de zondag belangrijker dan hij op het eerste gezicht lijkt, o.a. om laatstgenoemd argument.

Pulpeet

 • Berichten: 4393
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #5 Gepost op: september 17, 2003, 09:20:39 pm »

quote:

op 17 Sep 2003 18:43:10 schreef Eelco:
Jammergenoeg heb ik hierover nog nooit echt interessante literatuur gevonden.
De fout sluipt er volgens mij in doordat velen niet doorhebben dat er die week twee Sabbaths waren, een gewone, wekelijkse en een speciale voor het Pascha.
Misschien is dit wat: De Opstanding was niet op zondag 1

Eelco

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 361
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #6 Gepost op: september 17, 2003, 09:46:56 pm »
Zeker interessant, ik ga het helemaal napluizen.
Overigens heb ik deze tekst op internet terug kunnen vinden met behulp van een zoekopdracht in Google:

Het is een publicatie uit 2001 van de Gemeente van God.

gesp

 • Berichten: 450
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #7 Gepost op: september 18, 2003, 11:27:07 am »
Ik vind de discussie zondag of sabbat niet zo relevant, en ik heb daar een heel simpel argument voor (wellicht weer wat te simpel volgens sommigen):

Op de schaal van het universum, is er eigenlijk geen verschil tussen zaterdag of zondag. Het voorbeeld van Magelhaen en de eerste reis om de wereld: bij terugkomst in Europa werd-ie berispt, omdat ze de zondag niet eerbiedigd hadden; Immers bij een reis om de wereld verlies of win je een dag (afhankelijk van je richting). Wat zal het God dan uitmaken, of je de nou viert op een zaterdag of op zondag?

De zaterdag drukt iets uit van continuiteit met het oude testament, schepping. De zondag drukt iets uit van blijdschap om Jezus' opstanding, begin van herschepping. Allebei prachtig, lijkt me.
as blunt as Ockham's razor

gesp

 • Berichten: 450
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #8 Gepost op: september 18, 2003, 11:52:00 am »

quote:

op 17 Sep 2003 18:43:10 schreef Eelco:
Juist dat zou ik ook ter discussie willen stellen, als ik een chronologie maak van de week waarin Christus werd gekruisigd kan ik niet anders concluderen dan dat hij opstond op wat nu voor ons de zaterdag is. [...]
Nu heb ik een chronologie opgesteld die wél klopt en met álle evangeliën in overeenstemming is
[...]
Ik ben wel geinteresseerd; 2 sabbatten heb ik wel vaker gehoord;  maar hoe wil je Marcus 16 dan uitleggen? "Toen Hij des morgens vroeg op de eerste dag der week opgestaan was, verscheen Hij eerst aan Maria van Magdala, van wie Hij zeven boze geesten uitgedreven had. "

(Als je ideeen niet rijp genoeg zijn om hier te plaatsen, zou je het misschien ook kunnen mailen)
as blunt as Ockham's razor

Eelco

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 361
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #9 Gepost op: september 18, 2003, 12:40:48 pm »

quote:

op 18 Sep 2003 11:52:00 schreef gesp:
[...]

Ik ben wel geinteresseerd; 2 sabbatten heb ik wel vaker gehoord;  maar hoe wil je Marcus 16 dan uitleggen? "Toen Hij des morgens vroeg op de eerste dag der week opgestaan was, verscheen Hij eerst aan Maria van Magdala, van wie Hij zeven boze geesten uitgedreven had. "

(Als je ideeen niet rijp genoeg zijn om hier te plaatsen, zou je het misschien ook kunnen mailen)


Dat is vrij eenvoudig, er staat 'opgestaan was'. In het nederlands is dat weinig onderscheidend, in de brontaal wel. Er staat dus niets anders dan dat hij opgestaan was. NIets over het moment waarop dat opstaan plaatsvond. Toch zou het daarover wel iets kunnen zeggen.

Ik vermoed hier een gekleurde vertaling, immers in de grondtekst staaat niet 'eerste dag der week' maar 'eerste der Sabbaths'. Nu was, volgens Leviticus, de eerste Sabbath na Pascha belangrijk, evenals de volgende zes, vandaar misschien 'de eerste der [zeven] Sabbaths. Het lastige bij de interpretatie is voor mij steeds weer dat ik niet weet welke kennis voor de Joden destijds vanzelfsprekend was, ik ben geen theoloog en ben ook het Grieks niet machtig.

japrins

 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #10 Gepost op: september 24, 2003, 10:07:11 pm »
Ik ben het roerend met gesp eens. Wat maakt het nu uit of de rustdag voor God op een zaterdag of op een zondag is. Belangrijk vind ik dat wij dit nog steeds in vrijheid kunnen doen. Dit is in sommige landen wel heel anders. En dus maakt het ook helemaal niet uit of Christus nu op zaterdag of op zondag opgestaan is. Dat je moet gaan 'vallen' over 'was opgestaan' is iets waar ik me telkens aan erger.

Ik kan me goed herinneren dat ik discussies had met studenten uit Groningen die op van die echte studenten bijbelstudiegroepen zaten. Die moesten elk stukje uit de bijbel kunnen bevatten. Wij geloven toch iets, het is geen wetenschap.

Laten we met z'n allen gewoon blij zijn met een rustdag voor God en hem danken dat we die hebben.

Met vriendelijke groeten,

Andre Prins

Baldur

 • Berichten: 263
 • Profetie
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #11 Gepost op: december 23, 2003, 05:48:52 pm »
Iemand schreef@@Ik ben het roerend met gesp eens. Wat maakt het nu uit of de rustdag voor God op een zaterdag of op een zondag is. Belangrijk vind ik dat wij dit nog steeds in vrijheid kunnen doen. Dit is in sommige landen wel heel anders. En dus maakt het ook helemaal niet uit of Christus nu op zaterdag of op zondag opgestaan is. Dat je moet gaan 'vallen' over 'was opgestaan' is iets waar ik me telkens aan erger.@@

Ik kan me goed herinneren dat ik discussies had met studenten uit Groningen die op van die echte studenten bijbelstudiegroepen zaten. Die moesten elk stukje uit de bijbel kunnen bevatten. Wij geloven toch iets, het is geen wetenschap.

Laten we met z'n allen gewoon blij zijn met een rustdag voor God en hem danken dat we die hebben.

Met vriendelijke groeten,

Andre Prins

Jezus zegt over zo´n stukje proza dit:

Mattheüs 15
9   Hun godsdienst is waardeloos. Ze houden zich alleen maar bezig met menselijke wetten en niet met de wet van God." (a)
10   Hierna riep Jezus de mensen bij Zich. "Luister! Probeer te begrijpen wat Ik bedoel.
11   U wordt niet slecht door wat u eet en drinkt. U wordt slecht door wat u denkt en zegt."
12   De discipelen gingen naar Hem toe en zeiden: "Weet U dat de Farizeeërs zich hebben geërgerd aan wat U hebt gezegd?"
13   Jezus antwoordde: "Iedere plant die niet door mijn Vader is geplant, zal worden uitgetrokken.
14   Trek u dus niets aan van de Farizeeërs. Zij zijn blinde gidsen, die blinde mensen leiden. Zij zullen samen in een kuil vallen."
15   Petrus vroeg Jezus wat Hij nu precies bedoelde met dat slecht worden door woorden en gedachten.
16   "Zijn jullie ook nog zo dom?" vroeg Jezus.
17   "Begrijpen jullie dan niet dat alles wat men eet naar de maag gaat en tenslotte in het riool terechtkomt?
18   Maar wat een mens zegt, komt van binnenuit. Uit zijn hart.
19   Daardoor wordt een mens slecht. Want uit het innerlijk komen slechte gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, leugen en roddel voort.
20   Daardoor wordt de mens slecht. Maar men wordt niet slecht door te eten zonder de handen te hebben gewassen."


En die studenten in groningen hebben het licht blijkbaarook nog niet gezien, overigens met alle respect
« Laatst bewerkt op: maart 01, 2004, 10:40:49 am door Baldur »

Jacq

 • Berichten: 1
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #12 Gepost op: januari 20, 2004, 08:15:37 pm »
Over de sabbatdag en de zondag als dag des heren is al veel geschreven. Ook zijn er boeken over gepubliceerd. Het boek 'Van Sabbat tot zondag' geeft goede argumenten waarom wij de zondag nu als rustdag hebben. Het is natuurlijk wel typisch als je er over nadenkt dat de sabbat het middelpunt was van Christus' dood en opstanding. Jezus werd net voor het vallen van de avond (wanneer voor de joden dus de sabbat begon) in zijn graf gelegd, net na de sabbat, je zou kunnen zeggen, net na middernacht, stond Jezus op en toonde zich aan de vrouwen.
In het oude testament werd de sabbat gevierd op de laatste dag van de week, maar waarom gebeurde dat? Omdat God op de zevende dag rustte? Waarom zou Gods rustdag niet anders zijn dan voor mensen, want als je er over nadenkt, de dag dat God rustte van zijn werk was in principe de eerste echte dag voor de mens. Adam werd namelijk op de zesde dag geschapen en de eerste volledige dag was dus de zevende (de rustdag).
Dan kun je de zondag als 'dag des Heren' aanduiden, en dat kun je halen uit openbaringen. In het eerste hoofdstuk van dit boek, krijgt Johannes een visioen van God dat de Nieuwe Hemel en de Nieuwe Aarde laat zien, hij kreeg dat visioen te zien op de 'dag des Heren'. In 1 Corinthiers 11.20 heeft Paulus het over des Heren avondmaal, en dat duidt op de Here Jezus, ook in de rest van de bijbel, als het over des Heren gaat, bijv. de Engel des Heren, gaat het altijd over de zoon van God. Je kunt daaruit dus concluderen dat de dag des Heren, de dag van Jezus Christus opstanding is.
En om een argument te geven voor de rust van de eerste dag van de week wil ik even wijzen op Hebreeen 4:9 en 10, daar kun je vinden dat de sabbatsrust blijft bestaan voor het volk van God, 'want wie tot zijn rust is ingegaan, is zelf ook tot rust gekomen van zijn werken, evenals God van de zijne'.

Gil Estel

 • Berichten: 10
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #13 Gepost op: januari 21, 2004, 04:11:51 pm »
De dag zondag is een verzinsel van Constatijn, en trouwens wat maakt het uit?
Het gaat toch zeker om de strekking van de dag. 1 dag heiligen voor de Here en de rest van de dagen met de Here leven....................
lees toch allemaal Johannes 17!!!

grompie

 • Berichten: 1539
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #14 Gepost op: januari 21, 2004, 04:15:10 pm »
ergens anders zei ik dit:

quote:

op 20 Jan 2004 22:43:38 schreef Priscilla en Aquila:
[...]
In Genève is toch al bepaald dat ma officieel de 1e dag der week is. Maar dit houdt echt niet in dat de sabbath niet de 7e dag van de schepping was. Ze beginnen gewoon ergens anders te tellen, maar het begon op de 1e dag, het was avond geweest enz en dat was op zondag.

Mijn ouders waren altijd voor de zondag als eerste dag van de week. En voor termen als weekwisseling ipv weekeinde. Dus ik dacht dat de leer van de kerk zich daar inmiddels wel aan aangepast zou hebben. maar dat is dus niet zo, begrijp ik hier uit (bron??).
Maar goed het maakt mij niet zoveel uit waneer zolang het maar na om de zeven dagen is. en voor mijn gemoedsrust ga ik er dan ook nog maar van uit dat de joden zich een dag vertelt hebben ><img src=" class="smiley"  />

quote:

Overigens, waarom laten wij de dag eigenlijk op 12 pm beginnen en niet zoals de Joden op zonsondergang? Dit is toch bijbelser? Of is dit allemaal niet zo belangrijk?
Wij gaan nu toch veel later naar bed!  ><img src=" class="smiley"  />
geheelonthouder

Bumblebee

 • Berichten: 6100
 • Zzzzzoem
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #15 Gepost op: januari 21, 2004, 04:18:29 pm »

quote:

op 21 Jan 2004 16:15:10 schreef grompie:
Mijn ouders waren altijd voor de zondag als eerste dag van de week. En voor termen als weekwisseling ipv weekeinde. Dus ik dacht dat de leer van de kerk zich daar inmiddels wel aan aangepast zou hebben. maar dat is dus niet zo, begrijp ik hier uit (bron??).
Jij schrijft hier:
Mijn ouders vonden.... blabla... dus ik dacht dat de leer van de kerk zich daar inmiddels wel aan aangepast zou hebben.... blabla...

 :?  Past de leer van de kerk zich wel meer aan de mening van jouw ouders aan?
Bombus terrestris Reginae

Pulpeet

 • Berichten: 4393
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #16 Gepost op: maart 01, 2004, 09:23:48 am »
verplaatst vanuit: Reformatoren over het vierde gebod

op 01 Mar 2004 09:04:47 schreef Baldur:

Beste vrienden,

Ik sta met verbazing te kijken naar de ongelofelijk ingewikkelde oninteressante discussie, overwegingen, besprekingen tijdens Generale Synodes danwel andere gewichtige bijeenkomsten, opgeluisterd door ingewikkelde toespraken van "Professoren" en andere wel zeer geleerde menselijke mensen, over eem item als de Sabbat, het vierde gebod.

Wat een lust is het om gewoon in de Bijbel de antwoorden te vinden aangaande de Sabbat, een geheiligde en apart gezette dag door de Almachtige Vader; Schepper en de God van Zijn Zoon Jezus maar ook Zijn Vader.
Hoeveel te male heeft onze God, Jezus het voorbeeld van diens Vader en God niet gegeven en hoe duidelijk voor de gehele mensheid, is het 4e gebod deel van de 10 geboden. Eeuwig en dus ook voor de mens van vandaag.
Wat een lust zal het voor Satan zijn, dat zo velen die -oprecht- menen en ook trachten de Zoon na te volgen, te tarten en te vermoeien met zo'n eenvoudig en gemakkelijk gebod als de Sabbat. Dag van vereniging met de Schepper, daar waar de Heilige Geest in ons midden kan zijn en is.
Neen wij, als Christenen houden de zondag, een dag bedacht en een gebod van menselijke oorsprong, fundament van ontrouw aan de geboden en een itesie pietsie klien gebodje, met een enorme gevolg, als wij er aan vast blijven houden; de totale vernietiging, omdat deze "rustdag" de aanbidding van Satan inhoudt.

Laten we eens kijken wat de Bijbel, waar zoveel "geleerden"hun kennis graag over deponeren, zegt:

GESCHAPEN DAG!

Genesis 2
1   Zo werden de hemelen en de aarde en alles wat leeft gemaakt.
2   Op de zevende dag rustte God na afloop van Zijn scheppend werk.
3   Hij zegende die zevende dag en maakte hem tot een bijzondere, heilige dag, omdat Hij die dag Zijn scheppingswerk besloot.

HERHALING en BESTENDIGING

Exodus 20
8   Onderhoud de sabbat als een heilige dag.
9   Zes dagen moet u werken,
10   maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, een rustdag. Op die dag mag u niet werken. En dat geldt ook voor uw zonen, dochters, slaven (man of vrouw), vee en gasten.
11   Want in zes dagen heeft de HERE de hemel, de aarde, de zee en alles wat daarin leeft, gemaakt en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HERE de sabbat en maakte er een bijzondere, heilige dag van.

idem

Deuteronomium 5
12   Houd de sabbat heilig. Dat is een gebod van de HERE, uw God.
13   Doe op de andere zes dagen uw werk;
14   de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; die dag mag geen werk worden verricht door u of iemand van uw huishouden: uw zonen, dochters, dienaren, ossen, ezels of ander vee. Ook buitenlanders die bij u wonen, moeten dit gebod gehoorzamen. Iedereen moet, net als u, rusten.
15   De sabbat moet u houden om te herdenken dat u slaven was in Egypte en dat de HERE, uw God, u uit dat land heeft geleid met een groot vertoon van macht.

VOOR ALLE MENSEN

Jesaja 56
6   Ja, allen die zich bij het volk van God voegen hoewel zij behoren tot een ander volk, Hem dienen en Zijn naam liefhebben, Zijn dienaars zijn en de sabbat niet ontheiligen en die Zijn verbond en beloften hebben aanvaard,
7   zal Ik ook naar mijn heilige berg van Jeruzalem brengen. Ik zal hen vol vreugde maken in mijn huis van gebed. Ik zal hun offers en geschenken aannemen, want mijn tempel zal 'Huis van gebed voor iedereen' worden genoemd!

idem

Markus 2
1   Een tijd later kwam Jezus weer in Kapernaüm.
2   Het duurde niet lang of de hele stad wist dat Hij thuis was en al gauw was het huis overvol. Ook voor de deur stonden vele mensen te luisteren naar wat Jezus vertelde..........................................
10   God heeft Mij (de Mensenzoon) de bevoegdheid gegeven zonden te vergeven. Als iemand van Mij vergeving krijgt, hééft hij vergeving gekregen."
.....................................................
23   Op een zaterdag (of 'sabbat' zoals de Joden zeggen) liep Jezus met Zijn discipelen door de graanvelden. De discipelen plukten zo nu en dan wat aren en haalden de graankorrels eruit om op te eten.
24   Een paar Farizeeërs zeiden tegen Jezus: "Waarom zegt U daar niets van? U weet toch dat het vandaag sabbat is? Het is een rustdag. Wat zij doen, is verboden."
25   Hij antwoordde: "Hebt u nooit gehoord wat David deed toen hij en zijn vrienden honger hadden?
26   Hij ging de tempel van God binnen (Abjathar was toen hogepriester) en nam het heilige brood mee. Eigenlijk mochten alleen de priesters dat eten. Maar David en zijn vrienden aten het brood toch.


27   De sabbat is een dag om de mensen rust te geven en niet een dag om hen te dwingen niets te doen.
28   Als Mensenzoon beslis Ik wat op de sabbat mag, want Ik kom van God."

Pulpeet

 • Berichten: 4393
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #17 Gepost op: maart 01, 2004, 09:24:28 am »
Vervolg op de post van Baldur:

VOORZEGGING DAT DE SABBAT ZOU WORDEN AANGEVALLEN EN VERANDERD

Daniël 7

......................................

23   "Dat vierde dier", vertelde hij mij, "is de vierde wereldmacht , die de aarde zal regeren. Het zal verschillen van alle andere. Het zal de hele wereld verslinden en alles vertrappen en vernietigen. (Romeinse Rijk I en II) Het huidhige Europa is een afgeleide van het Romeinse Rijk (en dus II= de huidige situatie)
 
24   Zijn tien horens zijn tien koningen, die in dat rijk zullen opstaan. Dan zal er nog een koning  opstaan, die verschilt van de anderen en drie van hen ten val zal brengen. (De 10 koningen zijn de volkeren die het Romeinse rijk binnen trekken: de Lombarden;de Franken; de Bourgondiërs; de Oostgoten; de Westgoten; de Vandalen; de Herulen;de Sueven; de Hunnen; enn de Saksen, tijdens de grote volksvershuizing)

25   Hij zal tekeer gaan tegen de Allerhoogste God en Zijn heiligen achtervolgen. Hij zal proberen alle wetten, regels en gebruiken  te veranderen. Drie en een half jaar  lang zullen de heiligen aan zijn grillen worden overgeleverd.(= Rome/ het Vaticaan is de menselijek organisatie van Satan, die de wetten en tijden van Gods Evangelie heeft veranderd en aanspraak maakt op de "Goddelijkheid"van Christus; wat niet kan en boveniden onjuist is)

26   Maar dan zal de Oude van Dagen komen  en rechtspreken. Hij zal deze wrede koning zijn macht ontnemen en eens en voor altijd met hem afrekenen.

(=Jezus zal, in overleg met Zijn Vader en God, een einde maken aan die macht en dus ook de wereld)

27   Alle naties, koningen en grootheden onder de hemel zullen hun macht kwijtraken aan het heilige volk van God. Hij zal voor eeuwig over alles en iedereen regeren en alle machthebbers zullen Hem dienen en gehoorzamen."
28   Dit was het einde van de droom. Bij het ontwaken verkeerde ik, Daniël, in grote verwarring. Ik was helemaal ontdaan, maar vertelde niemand wat ik had gezien.

De droom over de anti-christ maar ook de Rijken die daarvan deel uitmaken, hebben op Daniël zeer grote indruk gemaakt; de engel Gabriël moet Daniël daarom het exacte punt van het begin van de herbouw van Jeruzalem geven, om de 2300 avonden en morgens, de 2300 dagen nadat het Heil in rechte staat herstelt zal worden, bekend maken namens God de Almachtige; het is een profetisch punt en moet dus exact en duidelijk zijn (herfst 457 voor Christus) Het onderzoekend oordeel over de mensheid is dus rond 1840 begonnen!

DE VOLGELINGEN VAN JEZUS HIELDEN OOK DE SABBAT NA DE KRUISIGING

Lukas 23:55,56

55   De vrouwen die met Jezus uit Galilea waren meegekomen, gingen mee naar het graf en zagen hoe het lichaam erin werd gelegd.
56   Daarna gingen ze naar huis en maakten speciale kruiden en olie klaar om Hem te balsemen. Op de sabbat (A) namen ze rust. Dat is volgens de Joodse wet verplicht.

VAN ZONDSONDERGANG TOT ZONSONDERGANG

Leviticus 23
32   Want dit is een sabbat van volledige rust, waarop iedereen zich moet verootmoedigen met een berouwvol hart; deze tijd voor verzoening begint op de voorafgaande avond en duurt tot de avond daarop.

Markus 1
1   In dit boek wordt het goede nieuws van Jezus Christus verteld.
2   Het is precies zoals beschreven staat in het boek van de profeet Jesaja: "Luister, Ik stuur mijn bode voor Mij uit om de weg gereed te maken."
............................................
32   Die avond na zonsondergang bracht men allemaal mensen bij Hem, die ziek waren of boze geesten in zich hadden.
33   Veel nieuwsgierigen waren te hoop gelopen en voor het huis was het een drukte van belang.
34   Jezus genas heel veel mensen, wat voor ziekte ze ook hadden. Uit vele anderen verjoeg Hij de boze geesten. De boze geesten probeerden wel steeds te zeggen wie Hij was, maar Jezus gaf ze geen kans.

BEPALINGEN VOOR ONS GEDRAG t.o.v. DE WERELD

Nehemia 13:15-19

15   Op een dag was ik op een boerderij en zag dat enkele mannen op de sabbat druiven in de wijnpers plattrapten voor wijn. Zij haalden ook vrachten koren binnen op hun ezels en lieten hun ezels wijn, druiven, vijgen en andere produkten dragen. Zij wilden ze die dag in Jeruzalem verkopen. Ik kwam hiertegen openlijk in verzet.
16   Enkele mannen uit Tyrus zag ik hetzelfde doen! Zij boden vis en andere waar te koop aan op de sabbat en er waren mensen die het kochten!
17   Toen vroeg ik de leiders van Juda: "Waarom schendt u de sabbat?
18   Herinnert u zich niet meer dat uw vaders dit ook hebben gedaan en dat onze God daarom al die ellende over ons en onze stad heeft laten komen? Moet ons volk nog strenger worden gestraft, omdat u toestaat dat de sabbat wordt geschonden?"
19   Ik beval dat vanaf dat moment de stadspoorten moesten worden gesloten zodra het vrijdagavond donker werd. En ze mochten pas weer open wanneer de sabbat voorbij was. Ik liet de poorten bewaken door een paar van mijn dienaren. Zo wilde ik voorkomen dat op de sabbat koopwaar naar Jeruzalem kon worden vervoerd.

Een bijzondere relatie tussen de Vader de Zoon en de Heilige Geest met de mens:

Exodus 31;13-17
Ezechiel 20:12,20
Jesaja 58:13,14
Mattheus 12:1-12
Hebreeën 4:1-11
Exodus 20:11 en Openbaring 14:7 (speelt nu vandaag de dag een zeer grote rol, i.v.m. het herstel van het Geestelijke Israël en het Hemelse Jeruzalem)

Zo eenvoudig is het nu!

pola

 • Berichten: 1028
 • Geboeid
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #18 Gepost op: maart 01, 2004, 09:45:40 am »

quote:

op 1 Mar 2004 09:04:47 schreef Baldur:

Neen wij, als Christenen houden de zondag, een dag bedacht en een gebod van menselijke oorsprong, fundament van ontrouw aan de geboden en een itesie pietsie klien gebodje, met een enorme gevolg, als wij er aan vast blijven houden; de totale vernietiging, omdat deze "rustdag" de aanbidding van Satan inhoudt.

quote:

op 23 Dec 2003 17:48:52 schreef Baldur:
Ik ben het roerend met gesp eens. Wat maakt het nu uit of de rustdag voor God op een zaterdag of op een zondag is. Belangrijk vind ik dat wij dit nog steeds in vrijheid kunnen doen. Dit is in sommige landen wel heel anders.
:?
Woorden als messen, gooi ik in de strijd, niets ontziend, want ik heb gelijk. Ik win de discussie, maar verlies een vriend. Wat een prijs en toch niets bereikt.

Baldur

 • Berichten: 263
 • Profetie
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #19 Gepost op: maart 01, 2004, 10:11:35 am »
Beste Pola,

Wie wil je nu aanbidden en navolgen; Satan of Jezus! Waar staat dat Jezus Heer over de zondag (de 1e dag) der week was. Het maakt wél uitn wat je gelooft.

Als je door Rood rijdt, wordt je niet beboedt voor door Groen licht rijden. of gaan we dat zelf (die wet) voor het algemene lekkere gevoel, ook maar veranderen!

Mattheüs 15
1   Er kwamen enkele Farizeeërs en godsdienstleraars uit Jeruzalem om Jezus te ondervragen.
2   "Waarom houden Uw discipelen zich niet aan de oude tradities?" vroegen zij. "Zij wassen niet eens hun handen voor het eten!"
3   Jezus antwoordde: "En waarom houdt u zich niet aan de wet van God?4   Waarom zet u tradities ervoor in de plaats? Gods wet zegt bijvoorbeeld: 'Heb eerbied voor uw vader en moeder en wees goed voor hen.
5   Wie zijn ouders slecht behandelt, moet sterven.' Maar u zegt: 'Het is niet nodig uw ouders te ondersteunen, als u zegt dat het geld waarmee u hen zou kunnen helpen voor God is.'
6   Door dat soort menselijke regels schuift u Gods wet gewoon opzij.
7   Huichelaars! Jesaja had gelijk toen hij over u zei:
8   'Deze mensen eren God met de mond, maar in hun hart moeten ze niets van Hem hebben.
9   Hun godsdienst is waardeloos. Ze houden zich alleen maar bezig met menselijke wetten en niet met de wet van God."

10   Hierna riep Jezus de mensen bij Zich. "Luister! Probeer te begrijpen wat Ik bedoel.
11   U wordt niet slecht door wat u eet en drinkt. U wordt slecht door wat u denkt en zegt."
12   De discipelen gingen naar Hem toe en zeiden: "Weet U dat de Farizeeërs zich hebben geërgerd aan wat U hebt gezegd?"
13   Jezus antwoordde: "Iedere plant die niet door mijn Vader is geplant, zal worden uitgetrokken.
14   Trek u dus niets aan van de Farizeeërs. Zij zijn blinde gidsen, die blinde mensen leiden. Zij zullen samen in een kuil vallen."
15   Petrus vroeg Jezus wat Hij nu precies bedoelde met dat slecht worden door woorden en gedachten.
16   "Zijn jullie ook nog zo dom?" vroeg Jezus.

Laat dit een waarschuwing zijn voor hen die lichtzinnig over Gods geboden denken en daarvoor menselijke geboden en wetten in de plaats stellen.

Of is het zo, als we in de kerk zitten op zondag:

Wat maakt het uit dat ik zondig; wat maakt het uit of ik mijn zonden belijdt of niet.
Wat maakt het uit dat ik voortdurend en lacherig slechts één gebod overtreedt er er over heen loop' juist daardoor zijn alle andere geboden nutteloos en brengen ons niets! Horende doof en ziende blind!

Dit zegt Jezus zelf in Openbaringen 14:

7   Hij riep: "Heb ontzag voor God; eer Hem, want de tijd is gekomen dat Hij recht zal spreken. Aanbid Hem, Die de hemel en de aarde, de zee en de waterbronnen gemaakt heeft."


want:

9   Een derde engel volgde hen en riep: "Wie het beest en zijn beeld aanbidt en het teken op zijn voorhoofd of hand laat zetten, zal de wijn van Gods toorn drinken, die onvermengd in Zijn wraakbeker is gegoten.

en tenslotte de wijze raad van Jezus persoonlijk, door Johannes op Patmos:

12   Het is nu wel duidelijk waarom Gods volk niet mag ophouden Gods geboden te gehoorzamen en in Jezus te geloven."


Denk hier maar eens over na Pola, want in zo'n vrijheid leef je niet, als je Jezus volgt. Als je Jezus navolgt dan moet vervolging deel zijn van die navolging, want Openbaringen leert mij dit:


17   De draak werd woedend op de vrouw en ging weg om de rest van haar kinderen de oorlog aan te doen. Dat zijn de mensen die zich houden aan wat God gezegd heeft en die er openlijk voor uitkomen dat zij bij Jezus horen.
18    En hij  stond op het strand van de zee. (18 Satan bezocht iedereen om te constatreen of deze hem navolgde; ook in het valse Evangelie)

Iemand

 • Berichten: 323
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #20 Gepost op: juni 07, 2005, 04:04:30 pm »
Kijk, kijk. Dit topic had ik ook nog nooit gezien. Tsja het is dan ook al wel behoorlijk oud. Wat vinden de mensen die tegenwoordig veel op dit forum rondhangen hiervan?
Ik vier trouwens zelf Sabbat.

rinuz

 • Berichten: 376
 • moi
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #21 Gepost op: juli 03, 2005, 02:39:00 am »
Ik denk dat de opstandingsdag van Jezus de Zondag was.
En daarom de zondag(helaas van heidense afkomst) voor Christenen een dag van bezinning.
Alleen door JEZUS

Iemand

 • Berichten: 323
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #22 Gepost op: juli 31, 2005, 05:11:40 pm »
Oh maar ik geloof ook dat de Jezus waarschijnlijk op zondag is opgestaan hoor. Maar so what? God/Jezus geeft in de bijbel altijd heel duidelijk aan als er iets verandert of iets te vieren valt (iets nieuws wordt ingesteld). Dat vind ik in de bijbel nergens over de zondag terug. Dus... ik ga op zaterdag naar de kerk en heeeel veel mensen snappen er niks van.

Roodkapje

 • Berichten: 6523
 • Semper reformanda
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #23 Gepost op: juli 31, 2005, 06:00:56 pm »
De meeste christenen vieren de zondag als Dag des Heren ook niet omdat dit duidelijk zo in de Bijbel als gebod staat, want daar is de Bijbel inderdaad niet duidelijk over: er wordt een paar keer gezegd dat ze op de "eerste dag van de week" samenkwamen, nadat Jezus verschenen was, maar nergens dat ze de sabbath hadden afgeschaft. En het hangt er maar net vanaf hoe je de dagen in de week telt. En de eerste christenen hadden een andere kalender dan wij, dus daar wordt het ook niet duidelijker van. Christenen houden meestal de zondag doordat dit gewoonte (traditie) is geworden.

Maar, inderdaad, als je alleen op de Bijbel wilt afgaan en deze zeer letterlijk neemt, dan is het consequent om de sabbath te houden en niet de zondag als sabbath in te stellen. :) Als je je nog aan de Tien Geboden wilt houden en de Wet voorleest in de kerk, dan staat er nog steeds dat de sabbath gehouden moet worden, en niet de zondag. Er is ook geen enkele bijbelse reden om daar 'zondag' voor in de plaats te lezen.

Mijzelf maakt het niet uit, dat hangt een beetje van de gewoonte van mijn omgeving af. Als ik tussen sabbath-houdende christenen zit vier ik wel sabbath, anders gewoon de zondag. Ikzelf vind het niet iets enorm belangrijks. ;)
« Laatst bewerkt op: juli 31, 2005, 06:04:04 pm door Roodkapje »
Maar nu, alzo zegt de HEERE, uw Schepper, o Jakob! en uw Formeerder, o Israël! vrees niet, want Ik heb u verlost; Ik heb u bij uw naam geroepen, gij zijt Mijn. (Jes. 43:1)

HenkG

 • Berichten: 803
 • De hulp is in de naam van JHWH
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #24 Gepost op: juli 31, 2005, 07:02:42 pm »
Ik kan eigenlijk heel goed meegaan in de denk- en doerichting van Roodkapje.
Wel wil ik nog iets delen waar ik pas tijdens een overdenkingsmoment aan moest denken ihkv de rustdag. In het scheppingsverhaal wordt de zevende scheppingsdag van God als rustdag aangemerkt. De mens had toen, zo bedacht ik me, zijn eerste levensdag. Dat bedenkend tezamen met de opstanding van Jezus op de eerste dag van de week, maakt de keuze van de zondag wel een interessante.

Welke dag er verder ook gekozen wordt, ik denk dat het er vooral om gaat dat we God de ruimte in ons leven geven! Dat is uiteindelijk toch ons levensdoel.
JHWH = Ik ben

ik ben Henk, Gods beeltenis

Priscilla en Aquila

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 10069
 • u hebt Mijn woord bewaard
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #25 Gepost op: juli 31, 2005, 07:47:27 pm »
Als je tot geloof bent gekomen, ben je volgens Hebr. 4 tot de rust ingegaan waarvan de sabbath spreekt/een beeld is.
In die zin hoeven we als christenen denk ik ons niet meer aan de sabbath te houden.
De zondag is de dag van de Heer maar heel anders van karakter dan de 7e dag der week. Het is dag die aan Hem toebehoort en je eraan herinnert dat het nieuwe is gekomen door de opstanding. Wij hoeven niet meer te 'werken' voor ons behoud (we rusten nu), want Hij heeft het volbracht:

Hebr. 4
3 Want wij gaan tot [de] rust in, wij, die tot geloof gekomen zijn,
....
 10 Want wie tot zijn rust is ingegaan, is ook zelf tot rust gekomen van zijn werken, evenals God van de zijne.
11 Laten wij er dus ernst mede maken om tot die rust in te gaan,
Ik kom spoedig; houd vast wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme.   Wie overwint, hem zal Ik maken tot een zuil in de tempel mijns Gods en hij zal niet meer daaruit gaan

Priscilla en Aquila

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 10069
 • u hebt Mijn woord bewaard
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #26 Gepost op: juli 31, 2005, 08:57:45 pm »

quote:

HenkG schreef op 31 juli 2005 om 19:02:
Ik kan eigenlijk heel goed meegaan in de denk- en doerichting van Roodkapje.
Wel wil ik nog iets delen waar ik pas tijdens een overdenkingsmoment aan moest denken ihkv de rustdag. In het scheppingsverhaal wordt de zevende scheppingsdag van God als rustdag aangemerkt. De mens had toen, zo bedacht ik me, zijn eerste levensdag. Dat bedenkend tezamen met de opstanding van Jezus op de eerste dag van de week, maakt de keuze van de zondag wel een interessante.

Welke dag er verder ook gekozen wordt, ik denk dat het er vooral om gaat dat we God de ruimte in ons leven geven! Dat is uiteindelijk toch ons levensdoel.


Zeven dagen van de week mogen we sabbath hebben van onze werken.
Ik kom spoedig; houd vast wat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme.   Wie overwint, hem zal Ik maken tot een zuil in de tempel mijns Gods en hij zal niet meer daaruit gaan

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #27 Gepost op: januari 29, 2013, 04:18:52 pm »

quote:

nicodemus schreef op 29 januari 2013 om 13:42:
Hallo Gaitema en Adinomus,

Hebreeën 4
 

[...]
 

Die rust, waar de Allerhoogste God door de Hebreeënbrief sprekt is gewoon de wekelijkse Sabbat van het 4e gebod maar ook 'de rust die men vindt in de 'slaap' met het gegeven, dat men trouw was aan de geboden, omdat de werken ons, immers, navolgen! Nergens spreekt de Schrift dus over een eigenmachtige inzetting die als Sabbat gerekend kan worden. Want we zien in Hebreeën 4 dat alle andere 'dagen van rust', anders dan de feestdagen van de Allerhoogste, tot ongehoorzaamheid leiden. Dus zondagviering is niet van Goddelijke oorsprong als 'een Sabbat'. Dus ik weet niet wat jullie nu anders zien. Wie de geboden op één punt bewust overtreedt, overtreed alle geboden.

Hebreeën 4 verwijst dus naar een rust als gevolg van ongehoorzaamheid en gehoorzaamheid aan de wet der 10 geboden.
Zie ook eens deze studie daarover, inetressant voor hen die de wekelijkse Sabbat (nu al) onderhouden; Jood of Griek
http://igitur-archive.lib...gaan%20in%20de%20rust.pdf

Hartelijke groet


Bedankt voor deze tekst!
Dit is ook voor mij de reden om te hebben over een voorproefje op het 1000 jarig vredesrijk dat komt. In mijn hart beleef ik wel de sabbath, maar we leven in een wereld dat nog geheerst wordt door de overste van de wereld. We leven hier in ballingschap.

De 10 geboden kunnen alleen maar gehouden worden door de Heilige Geest die ons met pinksteren gegeven is. Mijn vrede geef Ik U, zei Jezus. Dat is die vrede in je hart. Bij Hem vind je rust. Maar Jezus zei ook: "we zijn wel in deze wereld, maar niet van deze wereld"
Ook staat er in de bijbel dat de Heilige Geest ontvangen hebben als voorproefje van dat wat komen gaat.

Dus ik heb het niet over een Kingdom now, wat in bepaalde charismatische kringen geloofd wordt. Het is geen Kingdom now. Het is geen heaven on earth.
Paulus was in zijn hart rijk, maar leed naar de wereld. Naar wereldse maatstaven was hij arm. Echter voor God was hij rijk.
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2013, 04:20:13 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #28 Gepost op: januari 29, 2013, 04:23:51 pm »

quote:

Adinomis schreef op 29 januari 2013 om 10:46:
[...]

Mooi getuigenis. Dat is het binnengaan van de rust uit Heb. 4. Dat is de omgang met God en daar gaat het om! Vanuit die omgang mogen we ook de leiding van de Heilige Geest verwachten.

Zo zie ik dat :)

[...]

quote:


Voorafgaand aan het wekenfeest = Pinksteren was men gewoon de nacht op te blijven en de bijbel te bestuderen. Ook de discipelen met vrouwen w.o. Maria waren voorafgaand aan het Pinksterfeest bijeen in het bovenvertrek in gebed.

Dit is een goede manier om de komst van Jezus af te wachten.
Dank voor deze les. Het is goed om dit te weten :)
Een nieuwe start is een nieuw begin

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #29 Gepost op: januari 29, 2013, 05:17:44 pm »
Hallo Gaitema,

Je schreef:

quote:

Dit is ook voor mij de reden om te hebben over een voorproefje op het 1000 jarig vredesrijk dat komt. In mijn hart beleef ik wel de sabbath, maar we leven in een wereld dat nog geheerst wordt door de overste van de wereld. We leven hier in ballingschap.
Je uitspraken schijnen, wat mij betreft, tegenstrijding te zijn aan wat je beweert te zijn, aan je hart. Ze zijn ook tegenstrijdig aan wat Jezus zegt en toe oproept. Het lijkt er op dat je twee heren dient. Maar dat kan gewoonweg niet! Of je bent en Getuigen van Jezus, of je dient een andere Heer, of jezelf indirect. Miljoenen mensen onderhouden  de Sabbat van het 4e gebod. velen naar de wet, als een wet van mensenhanden, maar ook velen in de Geest, naar het VOORBEELD van Christus, als Getuige of omdat zij, door die Geest de Gave der profetie hebben ontvangen. Nu die Profetie is alleen in Christus te vinden!

Ik wil hier wel het één en ander uitleggen, met hetgeen Jezus bedoelt  over het nemen van "halve maatregelen"

Johannes beschrijft in hoofdstuk 14:15 “Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren”.

quote:

In Jacobus 2:10 staat: “Want wie de gehele wet houdt, maar op één punt struikelt, is schuldig aan alle geboden”. In Marcus 12:33 staat geschreven: “Hem (Christus) lief te hebben uit geheel het hart en uit geheel het verstand en uit geheel de kracht, en de naaste lief te hebben als zichzelf…”

God is liefde en heeft uit liefde Zijn Tien Geboden gegeven voor de mensheid, opdat wij Hem en onze medemensen kunnen en zullen liefhebben.

God gerust, gezegend en geheiligd heeft. Dag eerste tot en met zesde dag zijn scheppingsdagen, werkdagen van God en mens, tevens heeft God deze dagen niet speciaal benoemd. De zevende dag heeft Hij wel benoemd. God rustte op de zevende dag, de sabbatdag, van vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang. God verlangt van ons in Zijn grote liefde, dat wij mensenkinderen met Hem rusten, om samen te komen om Hem te aanbidden als Schepper en Herschepper. Op deze speciale dag ontvangen wij dan Zijn speciale zegen, welke wij weer uit kunnen delen aan andere mensen.
Als men de Sabbat overtreedt, wat heeft dat nu te maken met het overtreden van alle geboden?

In Marcus 12:33 staat: Dat men Hem behoort “lief te hebben uit geheel het hart en geheel het verstand”. Indien men de Sabbat overtreedt, kan men dat geheel bewust en uit het gehele hart doen, maar God kan er geen goedkeuring aan geven. God ziet echter de tijden van onwetendheid voorbij.

De eerste vier geboden van de Tien Geboden zijn echter tot God, wanneer men Hem liefheeft, houdt men deze geboden. Als de mens deze geboden schendt, dan houdt hij/zij van zichzelf en de liefde tot God
als verbroken. Men is dan “ik” gericht en niet God gericht.

De laatste zes geboden zijn voor de mensheid bestemd. Indien men deze schendt, verbreekt men de liefde tot de medemens, men is dan egoïstisch.

Het schenden van Gods geboden heeft zéér grote gevolgen t.o.v. God, jezelf en medemens. Hierdoor kan men en de medemens het eeuwig leven verliezen.

Door onze overtredingen van Gods geboden, moest Christus, Gods Zoon, voor ons sterven. Christus als God zijnde werd mens, Hij droeg op Golgotha aan het kruis onze zonden, waaraan Hij gestorven is. Aan het kruis riep Hij: “Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”Matt. 27:46. In vers 50 staat: “Jezus riep wederom met luider stem en gaf de geest”. Christus onderging de dood, die uitgesproken was over de overtreders van Gods wet. Toen Christus uitriep “Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten”?, voelde Hij wat de tweede dood betekende voor de mensheid, de eeuwige scheiding tussen God en mens. Hij droeg onze schuld op Golgotha, want zonden brengt scheiding tussen God en de mens. Die scheiding wilde Hij in Zijn liefde tot de mensheid opheffen.

God heeft echter de mens zo lief, dat Hij Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, eeuwig leven ontvangt.

In 1 Cor. 13:13 staat: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.” Omdat Christus Schepper en Herschepper is, en indien men Zijn speciale dag, de Sabbat, overtreedt, dan heeft men Hem niet lief.

De titel is: “Wie de Sabbat overtreedt, die overtreedt ook al de geboden van God”.

In Exodus 20:3 staat het eerste gebod beschreven “… Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben”.

Alles wat tussen God en de mens staat is een afgod,.Werkt men op Sabbat of men haalt boodschappen, of men wil deze dag totaal niet houden, dan is dat een afgod, want dat staat tussen God en de mens. Men verbreekt hiermee het eerste gebod.

Ex. 20:4-6. Het tweede gebod. “Gij zult geen gesneden beeld maken noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde, noch wat in de wateren onder de aarde is. Gij zult voor die niet buigen, noch hen dienen; want Ik , de Here, uw God, ben een naijverig God, die de ongerechtigheid der vaderen bezoekt aan de kinderen, aan het derde en aan het vierde geslacht van hem die Mij haten, en die barmhartigheid doe aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden onderhouden”.

Reeds is vermeld, dat alles wat tussen God en de mens staat een afgod is “een gesneden beeld”. Men kan ook in gedachte een gesneden beeld maken en daarvoor knielen, als men zijn eigen gedachten en handelingen uitvoert op Gods heilige dag. Men heeft God dan niet lief, alleen zichzelf. Indien men de zondag houdt, dat is n.l. de dag van de zon, dan staat de zon tussen God en de mens en daardoor dienen wij ook een afgod. Dit gebod is dan ook overtreden.

Ex. 20:7. Het derde gebod. “Gij zult de naam van de Here, uw God, niet ijdel gebruiken, want de Here zal niet onschuldig houden wie Zijn naam ijdel gebruikt”.

Voor het woord ijdelheid kan men ook zeggen zondigheid, ledigheid. Eerbied tot God is het doel van het derde gebod. Allen die God dienen in geest en waarheid, zullen dit doen uit eerbied en respect voor Zijn naam. Het derde gebod veroordeelt ook een formele aanbidding. In 2 Tim. 3:5 staat: “Die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben”. Als we niet naar al de Tien Geboden willen luisteren, dienen wij God met een schijn van godsvrucht. Het derde gebod wordt hierdoor dan ook overtreden. God verlangt alleen ware aanbidding uit liefde.

Ex. 20:8-11. Het vierde gebod: “Gedenk de Sabbatdag, dat gij dien heiligt; zes dagen zult gij arbeiden, maar de zevende dag is de sabbat van de Here, uw God, dan zult geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling , die in uw poorten woont. Want is zes dagen heeft de Here de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de Here de sabbatdag en heiligde die”.

Het sabbatsgebod is niet belangrijker dan de andere geboden, want indien men er één overtreedt, dan overtreedt men ze allen. Maar het sabbatsgebod herinnert ons, dat de zevende dag van de week, de Sabbat, Gods aangewezen rustdag is voor de mens, hetgeen teruggaat naar het begin van het menselijk bestaan en een onafscheidelijk deel is van de scheppingsweek. Zie Gen. 2:1-3. Het herinnert ons eraan, dat God de Schepper en Herschepper is. Het is geen dag van ledigheid, maar een dag om God te dienen, Hem te aanbidden en dichter tot Hem te komen. Een dag om Gods natuur te aanschouwen en mensen te bezoeken, die aandacht zouden willen ontvangen. Het is een dag, waarop we onze zorgen achter ons kunnen laten. Het is geen dag waarop we onze wereldse arbeid kunnen en mogen doen, daarom behoren uw zonen en dochters en al het personeel en het vee ook te rusten en de gelegenheid te hebben om God te dienen op Zijn heilige dag. Als men een rustdag door de week neemt om samen te komen om Hem te eren, is dat niet Gods rustdag. Indien men een dag van de week afzondert als zijnde Zijn rustdag, dan overtreedt men ook het vierde gebod.

Ex. 20:12. Het vijfde gebod “Eer uw vader en uw moeder.”

De eerste vier geboden zijn tot God en de laatste zes tot de medemens. Ten opzichte van de medemens hebben we onze verplichtingen. We behoren respect te hebben en gehoorzaam te zijn aan onze ouders. De ouders behoren ook respect voor de kinderen te hebben. Dit betekent ook, dat wij verplicht zijn om onze ouders te waarschuwen en de ouders de kinderen, voor de gevolgen als zij Gods dag niet houden, want de zondag is het merkteken van die macht, die tegenover God staat. Als we onze ouders eren, vertellen wij hen openlijk over de rustdag des Heren. U wilt toch ook, dat uw ouders behouden worden voor de eeuwigheid door Jezus Christus, de Heer van de Sabbat. Als we het niet doen, dan eren we onze ouders niet. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:13. Het zesde gebod: “Gij zult niet doodslaan.”

Wij behoren onze medemens te respecteren en zijn leven te eren, want al het leven is heilig. Zie Genesis 9:5,6. Maar we behoren niet alleen respect te hebben voor het leven, maar ook voor de ziel.

Wij verbreken dit gebod, wanneer we anderen in zonden leiden af tot zonden verleiden. Daarom is het ook van belang, dat de medemens ook weet over de sabbatdag, als we dat niet zeggen of door onze handelingen het niet duidelijk maken, verbreken we ook dit gebod.

Ex. 20:14.Het zevende gebod: “Gij zult niet echtbreken.”

Het huwelijk maakt de mens tot één vlees (Gen 2:24). Indien we ontrouw zijn, wordt deze eenheid verbroken. Het is voor de mens heel erg om een overspelige te worden.

Christus en Zijn gemeente vormt een eenheid, de gemeente is Zijn bruid. Christus is het hoofd van de gemeente. Als we tegen Christus zeggen: “Ik wil niet luisteren en ik wil een andere dag houden, dan dat U bepaald hebt, verbreken wij dit gebod ook en dan in geestelijke zin.

Ex. 20:15. Het achtste gebod: “Gij zult niet stelen.”

De mensen hebben recht om bezit te hebben, en de mensheid behoort dit te respecteren.De mensen behoren niet te stelen. Het is regelrecht tegen Gods gebod in. We kunnen de mensen ook op een subtielere wijze bestelen, om twijfel in de harten van de mensen te strooien over God en Zijn rustdag, en na te laten om hierover te spreken. Dan bestelen wij op deze wijze de mensen ook. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:16. Het negende gebod: “Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.”

Dit gebod in de decaloog wordt vaak overtreden door kwaad te spreken over een ander, waardoor zijn karakter zwart wordt gemaakt, zijn motieven worden niet juist weergegeven en zijn reputatie gering geschat.

Als we Gods dag niet vertellen, geven wij Zijn karakter en motieven niet juist weer. Dan leggen we een valse getuigenis af t.o.v. de mens en God. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:17 Het tiende gebod: “Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.”

Begeerte is de wortel van al het kwaad. Heb. 4:13 leert ons, dat God ons hart kent. In deze tekst staat geschreven: “en geen schepsel is voor Hem verborgen, want alle dingen liggen open en ontbloot voor de ogen van Hem,voor wie wij rekenschap hebben af te leggen.” Het bevestigt het principe, dat iedere gedachte van onze harten onder de rechtsbevoegdheid van Gods wet valt; dat wij verantwoordelijk zijn voor onze gedachten en handelingen. Indien wij Gods rustdag niet willen houden , maar een andere rustdag begeren, overtreden wij ook dit gebod en er wordt over ons rechtgesproken.

Gehoorzaamheid aan Gods geboden is een bewijs dat we God liefhebben. Als we om de Heilige Geest vragen, is er binnen in ons een macht en een kracht, Die ons kan helpen om Zijn Tien Geboden te houden in liefde tot God. Hij geeft ons kracht en daarop behoren wij te vertrouwwen. Jezus werd op alle punten verzocht zoals wij en Hij weerstond de macht van de zonde, daardoor kan Hij met ons meevoelen. Indien wij Gods wil willen doen en toch een keer struikelen, hebben wij Christus als onze Middelaar, Die altijd voor ons pleit voor de genadetroon van God. Hij staat ons altijd ter zijde.

Tegenover de Sabbat, Gods heilige dag, heeft Satan een onheilige dag geplaatst. Gods dag is Zijn zegel of teken, de zondag is het merkteken van de mens. Toen keizer Constantijn de Grote zich zogenaamd bekeerde, vaardigde hij op 7 maart 321 na Chr. de eerste zondagswet uit. Het luidt als volgt:

“Alle rechters, alle stedelingen en alle ambachtslieden moeten op de gedenkwaardige Dag van de Zon rusten. De bewoners van het platteland mogen echter vrij op het land werken omdat het vaak voorkomt dat geen enkele andere dag zó geschikt is om het graan te zaaien of om wijnstokken te planten. Daarom mogen zij de zegeningen van de hemel niet door hun rust verloren laten gaan.”. Joseph Cullen Ayer, A Source Book of Ancient Church History ( New York: Charles Scibner’s Sons, 1913), div. 2, per. 1, ch 1, sec. 59, g. pp. 284,285.

Het merkteken van het beest in Openb. 13:16-17, Openb. 14:9 en Openb. 16:2 is dus de zondag. Zeer spoedig zal er een tijd komen, dat de zondag over de gehele wereld verplicht zal gesteld worden . Dan zal er een tijd van zeer grote moeilijkheden over de wereld komen. Diegenen, die God trouw willen blijven kunnen niet meer kopen of verkopen. Openb. 13:17. God zegt tot een ieder, die Hem trouw willen zijn en blijven “uw water en brood zij gewis.” God zegt ook in Openb. 22:14: “Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen opdat hun macht zij aan de boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.” “Die overwint, Ik zal hem geven te eten van de boom des levens, die in het midden van het paradijs Gods is.” Openb. 2:7.

Mogen wij elkander daar ontmoeten.

De 10 geboden kunnen alleen maar gehouden worden dòòr de Heilige Geest die ons met pinksteren gegeven is. Mijn vrede geef Ik U, zei Jezus. Dat is die vrede in je hart. Bij Hem vind je rust. Maar Jezus zei ook: "we zijn wel in deze wereld, maar niet van deze wereld"
Ook staat er in de bijbel dat de Heilige Geest ontvangen hebben als voorproefje van dat wat komen gaat.


Ik hoop Gaitema dat je verstaat, aan je hart, wat dit betekent en de consequentie is van je uitspraken!

Hartelijke groet en bedankt voor je verwijzing naar dit forumonderwerp!
@Nico

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #30 Gepost op: januari 29, 2013, 08:19:21 pm »
Daar ga ik nog de tijd voor nemen.
Voor zo iets moet je gaan voor gaan zitten :)
Een nieuwe start is een nieuw begin

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #31 Gepost op: januari 30, 2013, 02:51:40 pm »
Hallo Gaitema,

Dat vind ik nu eens oprecht meedenken, in een forum Gait! Echt waar. het valt me trouwens op dat je, zo lijkt het, oprecht iets van je Geloof probeert te maken, in relatie met Christus en de Heilige Geest! Ik ben altijd verheugd als mensen echt willen meedenken en serieus zaken onderzoeken. dat is namelijk ook de essentie van waar Geloof, niet zo maar klakkeloos iets aannemen en Bijbelpassage oplepelen. Een goede zaak Gait!

Ter bemoediging bij je studie, duid ik deze tekst:

Romeinen 12
Leef volgens de wil van God

quote:

1 Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u. 2 U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.

3 Met een beroep op de genade die mij geschonken is, zeg ik u allen dat u zichzelf niet hoger moet aanslaan dan u kunt verantwoorden, maar verstandig over uzelf moet denken. Denk overeenkomstig het geloof, dat is de maatstaf die God u heeft gegeven. 4 Zoals ons ene lichaam vele delen heeft en die delen niet allemaal dezelfde functie hebben, 5 zo zijn we samen één lichaam in Christus en zijn we, ieder apart, elkaars lichaamsdelen. 6 We hebben verschillende gaven, onderscheiden naar de genade die ons geschonken is. Wie de gave heeft te profeteren, moet die in overeenstemming met het geloof gebruiken. 7 Wie de gave heeft bijstand te verlenen, moet bijstand verlenen. Wie de gave heeft te onderwijzen, moet onderwijzen. 8 Wie de gave heeft te troosten, moet troosten. Wie iets weggeeft, moet dat zonder bijbedoeling doen. Wie leiding geeft, moet dat doen met volle inzet. Wie barmhartig voor een ander is, moet daarin blijmoedig zijn.
 
9 Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. 10 Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. 11 Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. 12 Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. 13 Bekommer u om de noden van de heiligen en wees gastvrij. 14 Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet. 15 Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. 16 Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. 17 Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. 18 Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. 19 Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: ‘Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden.’ 20 Maar ‘als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd’. 21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.Hartelijke groet en  de zegen van de Allerhoogste God @Nico

Succes!

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #32 Gepost op: februari 06, 2013, 05:30:11 pm »
Hallo,

Ik zie weinig reactie en actie. Wel het onderhouden van de geboden zoals deze in de Thora staan en dus ook gekldig zijn voor alle Christenen, houdt verband met het feit dat gehoorzaamheid aan Christus ook in relatie staat met het onderhouden van de geboden en dus het 4e gebid van de wekelijkse Sabbat.
NIET de zondag dus, dat is geen rustdag, zoals deze in relatie kan staan met de decaloog!

Hartelijke groet

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #33 Gepost op: februari 06, 2013, 05:37:42 pm »
Priscilla en Aquilla schreven:

quote:

De zondag is de dag van de Heer maar heel anders van karakter dan de 7e dag der week. Het is dag die aan Hem toebehoort en je eraan herinnert dat het nieuwe is gekomen door de opstanding. Wij hoeven niet meer te 'werken' voor ons behoud (we rusten nu), want Hij heeft het volbracht;Jullie zijn toch geen dwaalleraars, hoop ik; onterechte leraars Israël zoals Jezus zegt in Joh.3

Er is geen enkele Bijbelpassage die de Sabbat van het 4e gebod rechtvaardigd in het 3e gebod van de Moederkerk: de zondag!. Want de Moederkerk (RKK Staat) zegt duidelijk dat de zondag haar teken van gezag is en niet datr van Christus!

En hun uitleg is juist en ook 'eerlijk'!

Jezus noch de Allerhoogste god hebben de decaloog, dat een eeuwige verbond is, veranderd of ergens aangegeven, ook niet in het leven van Jezus, dat er een zweem van twijfel was bij de Allerhoogste.

De zondag is dus een onzin dag en een verraad aan Christus, bovendien -als je er van op de hoogte bent- dan veroordeelt je deze verandering je, al bij voorbaadt omdat je dan ook alle andere geboden hebt overtreden.

Matteüs 5:17-20
 
17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. 18 Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. 19 Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan. 20 Want ik zeg jullie: als jullie gerechtigheid niet groter is dan die van de schriftgeleerden en de farizeeën, zullen jullie zeker het koninkrijk van de hemel niet binnengaan

Ik hoop van harte dat jullie leren "zien en horen"

Hartelijke groet
« Laatst bewerkt op: februari 06, 2013, 05:46:14 pm door nicodemus »

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #34 Gepost op: februari 06, 2013, 05:44:24 pm »
Priscilla en Aquil

quote:

Zeven dagen van de week mogen we sabbath hebben van onze werken


NERGENS in de Bijbel. Er staat NERGENS ook  NIET in het VOORBEELD van Christus, dat "we" Sabbath mogen hebben. Sabbath= of een feestdag (een Grote Sabbat) of de wekelijkse Sabbat. De weekcyclus is ONVERANDERLIJK in Gods ogen!

Een interessante uitleg over de Sabbat van het 4e gebod:

http://www.adventmedia.nl...-om-te-gedenken&Itemid=77  ( Engels met ondertitels! )

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #35 Gepost op: februari 06, 2013, 05:57:46 pm »
Hallo Gait,

Een zeer goede en professionele uitleg van het Sabbatsgebod (het 4e gebod van de decaloog, die ook in de Thora centraal staat) vindt je hier:

http://www.adventmedia.nl...-om-te-gedenken&Itemid=77   (Engels met ondertitels)

Hartelijke groet

learsi

 • Berichten: 2002
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #36 Gepost op: februari 06, 2013, 07:08:08 pm »
Wat betreft Sabbat:

In Handelingen 15 staat:
21 Want Mozes heeft van oude tijden af in elke stad mensen die hem prediken, want hij wordt elke sabbat in de synagogen voorgelezen.

Dus daar werd nog netjes Sabbat gehouden door de nieuwe Christenen.

Jesaja 56
3 En de vreemde, die zich tot den HEERE gevoegd heeft, spreke niet, zeggende: De HEERE heeft mij gans en al van Zijn volk gescheiden; en de gesnedene zegge niet: Ziet, ik ben een dorre boom.
4 Want alzo zegt de HEERE van de gesnedenen, die Mijn sabbatten houden, en verkiezen hetgeen, waartoe Ik lust heb, en vasthouden aan Mijn verbond;
5 Ik zal hen ook in Mijn huis en binnen Mijn muren een plaats en een naam geven, beter dan der zonen en dan der dochteren; een eeuwigen naam zal Ik een ieder van hen geven
, die niet uitgeroeid zal worden.


En de vreemdeling die Sabbat eert en verder ook de Geboden houdt zal ook in God's huis en Zijn muren een plaats krijgen.....

HarryK

 • Berichten: 288
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #37 Gepost op: februari 06, 2013, 09:56:08 pm »
Wat betreft Sabbat:

Kolossenzen 2:16 "Laat dan niemand u [blijven] oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, ..."

Ik lees hierin (om het even zwart-wit neer te zetten) dat het wel of niet houden van sabbat niet (meer) terzake is.

Jezus gaf de opdracht (Matt. 28:19): "Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen."

Waar heeft Jezus geboden om de sabbat te houden?
Hij heeft over 9 van de 10 geboden van alles bevolen en onderwezen en gecorrigeerd, Hij heeft ook wel het één en ander gezegd over de sabbat, maar nergens heeft Jezus het gebod van de sabbatsrust zo herhaald als in het Oude Testament, waar er zo ongeveer de doodstraf op stond als je het sabbats-gebod overtrad.
Dear Jesus, i have a problem ... it's me

Dear child, I have the answer ... it's Me

Ozombi

 • Berichten: 716
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #38 Gepost op: februari 07, 2013, 05:41:34 am »
In de bijbel wordt dan ook zeker niet altijd een bepaalde dag van de week aangeduid als de term " sabbat " ter sprake komt. Vandaar dat Jezus het nog geen gedachte waard vond om er in díe betekenis aandacht aan te schenken.
« Laatst bewerkt op: februari 07, 2013, 05:42:46 am door Ozombi »

small brother

 • Berichten: 1309
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #39 Gepost op: februari 07, 2013, 08:56:36 am »
Het sabbatsgebod is een val voor de ongeestelijken.
Want de wet van de liefde zal nooit gebieden om iets te doen.
En de sabbat is juist de meest vooraanstaande voorafschaduwing
waarin de liefde voor God kan worden getoond.
Daarin een wet lezen is de liefde doodslaan.

Als dan de liefde de wortel en de grond biedt om de nog toekomende rust te voorafschaduwen en de huidige rust te vieren,  
wat is dan de wijze waarop je het invult??
Op geen enkele manier kun je daar een wet of plicht of taak in zien.

En dat geldt temeer waar er joden(genoten) zijn die de sabat kennen en begrijpen en deze beschouwen als de meest vooraanstaande wet.
De vraag is dus heel eenvoudig of de joodse verbondswet de christenen nog wat te zeggen heeft.

En dan is de jammerlijke waarheid, dat wij de wetten van Mozes erkennen voor zover wij er zelf beter van worden, maar dat het gedeelte waar het op aan komt -  namelijk dat God er beter van wordt - gewoon verdampt.

Het is denk ik een bewijs dat het verstand alleen,
niet in de hemel kan komen.
« Laatst bewerkt op: februari 07, 2013, 08:59:56 am door small brother »

learsi

 • Berichten: 2002
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #40 Gepost op: februari 07, 2013, 06:33:55 pm »

quote:

HarryK schreef op 06 februari 2013 om 21:56:
Wat betreft Sabbat:

Kolossenzen 2:16 "Laat dan niemand u [blijven] oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, ..."

Ik lees hierin (om het even zwart-wit neer te zetten) dat het wel of niet houden van sabbat niet (meer) terzake is.
Hierin lees ik niet dat het is afgeschaft, wel dat we als christen er niet op worden veroordeeld. Maar dat laat nog steeds zien dat de zegen die G-d geeft aan hen die de Sabbat in ere houden, nog steeds blijvend is. Die Belofte is eveneens Eeuwig

HarryK

 • Berichten: 288
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #41 Gepost op: februari 07, 2013, 07:31:15 pm »

quote:

learsi schreef op 07 februari 2013 om 18:33:
Hierin lees ik niet dat het is afgeschaft, wel dat we als christen er niet op worden veroordeeld. Maar dat laat nog steeds zien dat de zegen die G-d geeft aan hen die de Sabbat in ere houden, nog steeds blijvend is. Die Belofte is eveneens Eeuwig
Maar die eeuwige beloften waren volgens jou toch alleen voor de Joden, die mogen wij toch niet inpikken?    |:(   ><img src=" class="smiley"  />
Dear Jesus, i have a problem ... it's me

Dear child, I have the answer ... it's Me

learsi

 • Berichten: 2002
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #42 Gepost op: februari 07, 2013, 10:06:29 pm »

quote:

HarryK schreef op 07 februari 2013 om 19:31:
[...]

Maar die eeuwige beloften waren volgens jou toch alleen voor de Joden, die mogen wij toch niet inpikken?    |:(   ><img src=" class="smiley"  />

Nee, wel goed blijven lezen harry,

Jesaja 56
3 En de vreemde, die zich tot den HEERE gevoegd heeft, spreke niet, zeggende: De HEERE heeft mij gans en al van Zijn volk gescheiden; en de gesnedene zegge niet: Ziet, ik ben een dorre boom.[/quote]
--> Deze Belofte is voor de vreemden, de niet Joden, ;)

4 Want alzo zegt de HEERE van de gesnedenen, die Mijn sabbatten houden, en verkiezen hetgeen, waartoe Ik lust heb, en vasthouden aan Mijn verbond;
5 Ik zal hen ook in Mijn huis en binnen Mijn muren een plaats en een naam geven, beter dan der zonen en dan der dochteren; een eeuwigen naam zal Ik een ieder van hen geven, die niet uitgeroeid zal worden.


6 En de vreemden, die zich tot den HEERE voegen, om Hem te dienen, en om den Naam des HEEREN lief te hebben, om Hem tot knechten te zijn; al wie den sabbat houdt, dat hij dien niet ontheilige, en die aan Mijn verbond vasthouden;
--> Dit is voor de vreemde die de Sabbat houdt en niet onteert. ;)

7 Die zal Ik ook brengen tot Mijn heiligen berg, en Ik zal hen verheugen in Mijn bedehuis; hun brandoffers en hun slachtoffers zullen aangenaam wezen op Mijn altaar; want Mijn huis zal een bedehuis genoemd worden voor alle volken.

Ozombi

 • Berichten: 716
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #43 Gepost op: februari 08, 2013, 05:54:27 pm »
de sabbat houden = (allegorisch) de geest naar het goddelijke richten

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #44 Gepost op: februari 09, 2013, 11:16:48 am »

quote:

nicodemus schreef op 29 januari 2013 om 17:17:
Hallo Gaitema,

Je schreef:

Je uitspraken schijnen, wat mij betreft, tegenstrijding te zijn aan wat je beweert te zijn, aan je hart. Ze zijn ook tegenstrijdig aan wat Jezus zegt en toe oproept. Het lijkt er op dat je twee heren dient. Maar dat kan gewoonweg niet! Of je bent en Getuigen van Jezus, of je dient een andere Heer, of jezelf indirect. Miljoenen mensen onderhouden  de Sabbat van het 4e gebod. velen naar de wet, als een wet van mensenhanden, maar ook velen in de Geest, naar het VOORBEELD van Christus, als Getuige of omdat zij, door die Geest de Gave der profetie hebben ontvangen. Nu die Profetie is alleen in Christus te vinden!

Dit vet gedrukte haal ik er zo even uit.

quote:

Ik wil hier wel het één en ander uitleggen, met hetgeen Jezus bedoelt  over het nemen van "halve maatregelen"

Johannes beschrijft in hoofdstuk 14:15 “Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren”.


[...]


Ik hoop Gaitema dat je verstaat, aan je hart, wat dit betekent en de consequentie is van je uitspraken!

Hartelijke groet en bedankt voor je verwijzing naar dit forumonderwerp!
@Nico


Dank voor de uitleg. Ik vond het heel interessant hoe je het vierde gebod in relatie brengt met de andere geboden.
Na je hier op volgende bericht geef ik hier ook de reactie op.
« Laatst bewerkt op: februari 09, 2013, 11:17:38 am door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #45 Gepost op: februari 09, 2013, 01:17:24 pm »
Hallo Gaitema,

Vandaag, Sabbat de 9e februari ben ik thuis. Dan ben ik zelf bezig met het Evangelie, om mij te sterken en te groeien in Christus.

Wat van belang is met de Sabbat van het 4e gebod is, dat het 'de spil' der geboden is. De eerste 4 zijn die, welke de liefde en onverbrekelijke relatie tussen Schepper en de mens aanduiden en de overige zes, de relatie van de mens tot Zijn Allerhoogste god, dus ook die van Jezus.

De Vader van Jezus is dus ook Zijn God (-heid) precies zoals Hij graag wil dat ook wij Diezelfde Vader en God (-heid) leren aanvaarden.

Zie je Gait, we moeten Hem leren aanvaarden!

Okay, alle mensen moeten Jezus alswel de Hemelse Vader leren aanvaarden. Geen dwang en ook geen Plaatsvervanger, op aarde. Pausdom en andere wetten en geboden, dan die welke in de Hemel gehanteerd worden, zijn er niet en worden ook niet in het oordeel toegepast.

ALLE 10 geboden zijn niet alleen de maatstaf in het oordeel, maar zijn dus de feitelijke grondwet van dat Rijk, wat gewoonweg NIET van deze aarde is.
Ik zal dat bewijs veoren aan de hand van de relatie tussen Jezus en zijn eigen bmoedverwantschap in de lijn 'van het vlees'.

Joden eerst? Herhaling vann een herintroductie van een Israël in het vlees?

ONDENKBAAR!

Wat zegt Jezus over "verwantschap" Wie is zijn ware familie.
Is Maria een verhevene, boven haar Zoon Jezus? Zoals vele kerken, maar vooral de RKK Staat de mensen doet geloven? Is Maria de "Koningin van de Hemel" en (notabene genoemd als...) de Middelares? Van wat en wie!
Als Jezus NU Grote Verzoendag houdt in het Heilige der Heilige, dat niet door mensenhanden is gemaakt, welk een recht ontleent dan de wereld, door te veronderstellen dat Jezus ooit nog eens in een verdeelde en zondig Babylon, dienst zou doen.

Immers, als de Hogepriester ten tijde van het OT, jaarlijks die periode afsloot met Grote Verzoendag, dan was er geen weg terug. Oordeel en vergeving waren over die afgelopen periode aan de orde, men kon weer (uit genade) weer opnieuw beginnen, met het begin van een nieuw jaar!
Maar als de Hoogste Priester, Jezus Christus Grote Verzoendag houdt, in de allerlaatste afdeling van het Hemelse Heilige der Heiligen, dan is dat écht de laatste dienst die Hij de mensheid kan bewijzen, voordat Hij naar aarde komt om de mensheid daadwerkelijk te verlossen, zij die 'waardigheid' bezitten en Hem in de Hemel tegemoet gaan!

Wat heeft dat met de Sabbat van het 4e gebod te maken!

Nemen we Daniël 12

quote:

1 In die tijd zal Michaël opstaan, de grote vorst, die de kinderen van je volk terzijde staat. Het zal een tijd van verdrukking zijn, zoals er niet geweest is sinds er volken bestaan. In die tijd zal je volk worden gered: allen die in het boek zijn opgetekend. 2 Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd. 3 De verlichten zullen stralen als het fonkelende hemelgewelf, en degenen die velen tot gerechtigheid hebben gebracht als de sterren, voor eeuwig en altijd. 4 Maar houd deze woorden geheim, Daniël, en verzegel het boek tot de eindtijd. Velen zullen op zoek gaan en de kennis zal toenemen.’

Wat staat daar Gait!

Alle mensen? Alleen Joden? Alleen zij die tot de Oecumene behoren?

Nee, allen die gehoorzaam zijn geworden of nog steeds groeïen in het besef van de Thora, de 10 geboden als "inburgering" voor het hemelse Rijk, dat buiten de grenzen van deze aarde ligt! OVERBLIJFSELEN van ALLE tijden!
Feitelijk wordt verwezen naar "hen die in het boek des levens staan opgetekend".
Zij die dan een andere Heer dienen, kunnen dat Koninkrijk niet binnengaan, want zij zijn niet opgetekend en dus 'statenloos' op grodn van een valselijke wetgeving!

Matteüs 7,13-23

quote:

13 Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. 14 Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.
 
15 Pas op voor valse profeten, die in schaapskleren op jullie afkomen maar eigenlijk roofzuchtige wolven zijn. 16 Aan hun vruchten zul je hen herkennen. Men plukt toch geen druiven van doornstruiken of vijgen van distels? 17 Zo draagt elke goede boom goede vruchten, maar een slechte boom draagt slechte vruchten. 18 Een goede boom kan geen slechte vruchten dragen, evenmin als een slechte boom goede vruchten dragen kan. 19 Elke boom die geen goede vruchten draagt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen. 20 Zo kunnen jullie hen dus aan hun vruchten herkennen.
 
21 Niet iedereen die “Heer, Heer” tegen mij zegt, zal het koninkrijk van de hemel binnengaan, alleen wie handelt naar de wil van mijn hemelse Vader. 22 Op die dag zullen velen tegen mij zeggen: “Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd, hebben wij niet in uw naam demonen uitgedreven, en hebben wij niet vele wonderen verricht in uw naam?” 23 En dan zal ik hun rechtuit zeggen: “Ik heb jullie nooit gekend. Weg met jullie, wetsverkrachters!”

Wat Jezus hier bedoelt is, dat ondanks het feit dat sommigen precies weten hoe het moet, zij de wet tich niet hanteren, laat staan handhaven. Hun vruchten die zin dragen, zijn niet gerelateerd aan de juiste wet(-matigheid)

Wat is nu dan Jezus 'ware verwantschap' als het de grodnwet van Zijn Rijk gaat.

Soms verwijzen mensen  naar de 'eer' die we mensen of Bijbelse figuren moeten geven, buiten de Allerhoogste God of Jezus om.
Sommige mensen gedragen zich alsof ze een Plaatsvervanger zijn van Christus of een andere Godheid en in de plaats van Onze hemelse Verlosser, hen moeten aanbidden en (de) eer geven.

Nu, dit zegt Jezus over verwantschap en aanbidding of eer:

Jezus, de schriftgeleerden en zijn verwanten

quote:

20 Hij ging terug naar huis, en weer verzamelde zich een menigte, zodat ze zelfs niet de kans kregen om te gaan eten. 21 Toen zijn verwanten hiervan hoorden, gingen ze op weg om hem, desnoods onder dwang, mee te nemen, want volgens hen had hij zijn verstand verloren.
NOOT: Je ziet Gait, dat de familie van Christus, Hem niet zo zag zitten. Ze vonden Hem maar een vreemde, net zoals de Schriftgeleerden. (ook sommigen nog vandaag de dag)

quote:

22 Ook de schriftgeleerden die uit Jeruzalem gekomen waren, zeiden: ‘Hij is bezeten door Beëlzebul,’ en: ‘Dankzij de vorst der demonen kan hij demonen uitdrijven.’ 23 Toen hij hen bij zich geroepen had, sprak hij tot hen in gelijkenissen: ‘Hoe kan Satan zichzelf uitdrijven? 24 Als een koninkrijk innerlijk verdeeld is, kan dat koninkrijk niet standhouden; 25 als een gemeenschap innerlijk verdeeld is, zal die gemeenschap niet kunnen standhouden. 26 En als Satan tegen zichzelf in opstand is gekomen en verdeeld is, kan ook hij niet standhouden, maar gaat hij zijn einde tegemoet. 27 Bovendien kan niemand het huis van een sterkere binnengaan om zijn inboedel te roven, als hij die sterkere niet eerst vastgebonden heeft; pas dan kan hij zijn huis leeghalen. 28 Ik verzeker u: alle wandaden en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven, 29 maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbaar vergrijp.’ 30 Dit omdat ze gezegd hadden: ‘Hij is bezeten door een onreine geest.’
31 Intussen waren zijn moeder en zijn broers aangekomen. Ze stuurden iemand naar binnen om hem te halen. Zelf bleven ze buiten wachten. 32 Er zat een groot aantal mensen om hem heen, en die zeiden tegen hem: ‘Uw moeder en uw broers staan buiten en zoeken u.’ 33 Hij antwoordde: ‘Wie zijn mijn moeder en mijn broers?’ 34 Hij keek de mensen aan die in een kring om hem heen zaten en zei: ‘Jullie zijn mijn moeder en mijn broers. 35 Want iedereen die de wil van God doet, die is mijn broer en zuster en moeder.’

Zie je hier Gait, dat Maria op dat moment nog niet geheel tot 'waar geloof in Christus' was gekomen? Maria was weliswaar Zijn (aardse-) moeder, maar ook zij moest Hem (leren) aannemen; groeïen naar dat burgerschap van dat Rijk, waarover Hij, op zijn tijd, Koning zal worden.

Er is dus een enorme kloof tussen Jezus en zijn (aardse) familie (zie ook Joh. 7:2-6). Maria zijn moeder, zijn broers en Zijn zusters liepen eventjes 40 km. van Nazareth naar Kafaenaüm om Jezus "met geweld" in de "schoot van de familie" terug te halen. Ze begrpenn Zijn opdracht niet en ook het Evangelie (op dat punt) niet! In Handelingebn 15:12-14 kunnen we lezen dat ook Jacobus de latere leider der gemeente in Jeruzalem was bij dat spektakel.
Nu, we moeten aannemen dat het bij de familie van Jezus ging om een bepaalde bzorgdheid t.a.v. Zijn veiligheid, want Hij had ( en heeft nog) vele vijanden. Vandaar ook dus dat Jezus NOOIT MEER één voet zal zetten op een aarde, die door Satan wordt bestuurd, als Overste. Toch betichte de familie van jezus, Hem van een zekere ontoerekeningsvatbaarheid om Hem op die wijze aan rechtsvervolging te laten ontkomen.

Jezus provoseerde op een bepaalde manier het Sanhedrin en de Leiders van die tijd, door gewoon te stellen, dat iedereen die Hem navolgt in gehoorzaamheid, dan tegelijkertijd 'ongehoorzaam is' aan de Leiders en Schriftgeleerden van Zijn tijd.  Jezus heeft dus nooit tot een algemene gehoorzaamheid opgeroepen, maar tot de gehoorzaamheid Hem na te volgen, opdat men dan al reeds een inwoner (Geestelijke) van dat Hemelse Koninkrijk is, want het Koninkrijk begint 'van binnen' in het hart van de mens. (Joh 3)

Jezus spreekt dus altijd over de vestiging van een GEESTELIJK ISRAëL. Een Geestelijke familie die weten wat ze doen en waarom. Dat is dan ook de reden dat Jezus Zijn ware volgelingen broeders en zusters noemt. Als Jezus die woorden gebruikt zijn het dus ALTIJD Geestelijke navolgers van Christus.  (Mattheus 25:40 /28:10 /Joh.20:16-18. Zo zijn  dan dus ook "de zonen" van uw volk, dat we vinden in Daniêl altijd getrouwe Joden, die Messiaans zijn en dus een Overblijfsel van het  geheel.

Jezus paste de benaming 'broeders en zusters' toe om onderscheid te maken tussen Zijn "familie in het vlees" en Zijn ware verwantschap met hen die Geestelijke navolgers waren (geworden).
Pas, nadat Jezus is gekruisigd en opgestaan uit de slaap, na drie dagen, komen ook zijn familieleden 'in het vlees' die Hem eerst vervolgen, tot waar Geloof en zo dus Geestelijke broeders en zusters. (Handelingen 1:14/12:17/ 1 Kor. 9:5/ Galaten 2:0 /Jakobus 1:1 / Judas 1)

Nu Gait, een hele mond vol dus, maar nodig denk ik om het Sabatsgebod te rechtvaardigen en te begrijpen als een schakel, een spil die voor ELK MENS nodig zijn om de wetten en geboden van het Koninkrijk der Hemelen, te -leren- begrijpen om te groeïen naar en in dat burgerschap.

Openbaring 14:
Het lam en de zijnen; het oordeel

quote:

1 Toen zag ik dit: het lam stond op de Sion, en bij het lam waren honderdvierenveertigduizend mensen die zijn naam en die van zijn Vader op hun voorhoofd hadden. 2 Ik hoorde uit de hemel een geluid komen dat klonk als het geluid van geweldige watermassa’s, van zware donderslagen; het klonk als het geluid dat muzikanten maken die op de lier spelen. 3 Er werd voor de troon en voor de vier wezens en de oudsten iets gezongen dat leek op een nieuw lied. Niemand kon het lied begrijpen, behalve de honderdvierenveertigduizend mensen die van de aarde zijn vrijgekocht. 4 Dat zijn degenen die zich niet met vrouwen hebben afgegeven maar maagdelijk zijn gebleven. Zij volgen het lam waarheen het maar gaat. Ze zijn uit de mensheid vrijgekocht om als de eerste opbrengst te worden aangeboden aan God en aan het lam. 5 Geen leugen komt over hun lippen, er valt niets op hen aan te merken.
 
6 Toen zag ik opnieuw een engel, die hoog in de lucht vloog. Hij had een eeuwig evangelie dat hij bekend moest maken aan de mensen op aarde, uit alle landen en volken, van elke stam en taal. 7 Luid riep hij: ‘Heb ontzag voor God en geef hem eer, want nu is de tijd gekomen dat hij zijn oordeel zal vellen. Aanbid hem die hemel en aarde, zee en waterbronnen geschapen heeft.’ 8 Hij werd gevolgd door een tweede engel, die uitriep: ‘Gevallen, gevallen is Babylon, die grote stad, die door haar ontucht alle volken de wijn van haar wellust heeft laten drinken.’ 9 Zij werden gevolgd door een derde engel, die met luide stem riep: ‘Als iemand het beest en zijn beeld aanbidt en het merkteken op zijn voorhoofd of zijn hand krijgt, 10 zal hij de wijn van Gods woede moeten drinken, die onverdund in de beker van zijn toorn is geschonken. Hij zal in vuur en zwavel worden gepijnigd, onder de ogen van de heilige engelen en van het lam. 11 De rook van die pijniging zal opstijgen tot in eeuwigheid. Wie het beest en zijn beeld aanbidden, of wie het merkteken van zijn naam draagt, ze krijgen geen rust, overdag niet en ’s nachts niet.’
 
12 Hier komt het aan op de standvastigheid van de heiligen, die zich houden aan Gods geboden en aan de trouw van Jezus.
13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: ‘Schrijf op: “Gelukkig zijn zij die vanaf nu in verbondenheid met de Heer sterven.”’ En de Geest beaamt: ‘Zij mogen uitrusten van hun inspanningen, want hun daden vergezellen hen.’
14 Toen zag ik dit: een witte wolk, en daarop zat iemand die eruitzag als een mens. Hij had een gouden krans op zijn hoofd en een scherpe sikkel in zijn hand. 15 Uit de tempel kwam een andere engel, die hem die op de wolk zat met luide stem toeriep: ‘Laat uw sikkel komen om te oogsten. Want de tijd om te oogsten is gekomen; de aarde is meer dan rijp voor de oogst.’ 16 Toen wierp degene die op de wolk zat zijn sikkel op de aarde, en de aarde werd geoogst. 17 Er kwam een andere engel uit de hemelse tempel, die ook zo’n scherpe sikkel had. 18 Bij het altaar vandaan kwam weer een andere engel, degene die zeggenschap heeft over het vuur. Hij riep de engel met de scherpe sikkel luid toe: ‘Laat je scherpe sikkel komen om de druiven te oogsten in de wijngaard op de aarde, want de druiven zijn rijp.’ 19 Toen wierp de engel zijn sikkel op de aarde, en hij oogstte de druiven in de wijngaard op de aarde en gooide ze in de grote perskuip van Gods woede. 20 De wijnpers werd buiten de stad getreden. Er kwam een grote stroom bloed uit, zestienhonderd stadie lang en zo hoog als het bit bij een paard.

Okay Gait, lees eens rustog door, wat hier zo staat! In 1843 is er een einde gekomen aan de 2300 avonden en morgens, zoals Daniël die omschrijft. In Daniël 12 vinden we, reeds in de eerste verzen een verwijzing naar onze tijd?. De oproep om de geboden en de wetten van het komenden Gods Rijk te leren onderhouden, vinden we in Openbaring 14 terug. Aangaande dat 4e gebod, dat logischerwijze dus wordt ontkent, door ongeestelijke verkondigers en verraders aan het adres van Christus, zoals ook zelfs eens zijn familie deed.

Nu, een gebod onderhouden redt je niet op zich. Immers niemand is of kan volledig volmaakt zijn of worden,  hier op aarde. De Allerhoogste God vraagt ons dan ook niet om even volmaakt te worden als HIJ. Daarom was en is Jezus ons voorbeeld. We worden pas volledig volmaakt als we de poorten van het Hemelse Jeruzalem voorbij zijn en met Hem maaltijd (+voetwassing dus) onderhouden!

Aangaande de Sabbat van het 4e gebod dit:

quote:

Gods wet is de maatstaf waaraan het karakter en het leven van de mensen. in het oordeel zullen worden getoetst. De Prediker zegt: "Vrees God en onderhoud zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen. Want God zal elke daad doen komen in het gericht over al het verborgen". (Prediker 12:13,14). De apostel Jacobus vermaant de broeders: „Spreek zo en handelt zo als (mensen past), die door de wet der vrijheid zullen geoordeeld worden" (Jacobus 2:12).
Zij die in het oordeel „waardig gekeurd" worden, zullen deel hebben aan de opstanding van de rechtvaardigen. Jezus zei: „Maar die waardig gekeurd zijn deel te verkrijgen aan die eeuw en aan de opstanding uit de doden... zijn aan de engelen gelijk en zij zijn kinderen Gods, omdat zij kinderen der opstanding zijn" (Lucas 20:35,36), en Hij zei ook: „Zij zullen uitgaan, wie het goede gedaan hebben, tot de opstanding ten leven" (Johannes 5:29). De rechtvaardige doden zullen pas worden opgewekt na het oordeel, waarop zij „waardig gekeurd" zijn om deel te hebben aan „de opstanding ten leven". Daarom zullen zij niet persoonlijk aanwezig zijn bij de rechtszitting, wanneer hun leven zal worden onderzocht en er over hun geval zal worden beslist.


We staan dus niet in de rij in het aardse Jeruzalem nij de (herbouwde) 3e Tempel, om bij 'Jezus' boete te doen en "naar de linker of rechter kant" gewezen te worden! Dat idee is Duivels!

Je kunt dus feitelijk niet op zondag in de kerk zitten, en de dag als teken van de Staatskerk eerbiedigen en tegelijkertijd zeggen dat je 'in Jezus' bent.
Want als je steeds, keer op keer dat 4e gebod overtreedt ( er over heen loopt) ontbindt je zelf de 10 geboden tafel, ondersteund door de 2 liefdesgeboden waar die gehele wet, aan hangt!

Hartelijke groet

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #46 Gepost op: februari 09, 2013, 01:28:10 pm »
Iearsi schreef:

quote:

Geplaatst op woensdag 06 februari 2013 19:08

--------------------------------------------------------------------------------
learsi,

Wat betreft Sabbat:
 
In Handelingen 15 staat:
 21 Want Mozes heeft van oude tijden af in elke stad mensen die hem prediken, want hij wordt elke sabbat in de synagogen voorgelezen.
 
Dus daar werd nog netjes Sabbat gehouden door de nieuwe Christenen.
Helemaal mee eens! Alleen wil ik wel op wijzen dat het niet gaat om een wet van "letterknechten" maar om Geestelijke Joden in het algemeen!

Want, dit leert de Geest:

quote:

Hoewel het leven van de christen gekenmerkt moet zijn door nederigheid, mag het niet getekend zijn door droefheid of zelfverachting. Iedereen moet-zo leven dat hij Gods goedkeuring kan wegdragen en God hem kan zegenen. Het is niet de wil van onze hemelse Vader dat wij ooit veroordeeld worden of in de duisternis blijven. Het is geen bewijs van ware nederigheid als wij het hoofd laten hangen en aan zelfbeklag doen.

Wij mogen tot Jezus gaan om gereinigd te worden, en daardoor zonder schaamte of verwijt staan tegenover de wet. „Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest des levens heeft u in Christus Jezus vrijgemaakt" (Romeinen 8:1,2). Door Jezus worden de gevallen zonen van Adam "zonen Gods". "Want Hij, die heiligt, en zij, die geheiligd worden, zijn allen uit één; daarom schaamt Hij Zich niet hen broeders te noemen" (Hebreeën 2:11).
Het leven van een christen moet een leven van geloof, overwinning en vreugde zijn. „Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning, die de wereld overwonnen heeft; ons geloof" (1 Johannes 5:4).

Voor niemand uitgezonderd dus!

Hartelijke groet

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #47 Gepost op: februari 09, 2013, 01:42:34 pm »

quote:

nicodemus schreef op 30 januari 2013 om 14:51:
Hallo Gaitema,

Dat vind ik nu eens oprecht meedenken, in een forum Gait! Echt waar. Het valt me trouwens op dat je, zo lijkt het, oprecht iets van je Geloof probeert te maken, in relatie met Christus en de Heilige Geest! Ik ben altijd verheugd als mensen echt willen meedenken en serieus zaken onderzoeken. Dat is namelijk ook de essentie van waar Geloof, niet zo maar klakkeloos iets aannemen en Bijbelpassage oplepelen. Een goede zaak Gait!

Dank voor het vertrouwen, dat siert je.

quote:


Ter bemoediging bij je studie, duid ik deze tekst:

Romeinen 12
Leef volgens de wil van God

Hartelijke groet en  de zegen van de Allerhoogste God @Nico

Succes!


Dank voor de liefdevolle woorden van God.
Je geloof is iets om vast te houden.

Verder heb ik ook de preek beluisterd die je me hier in het opvolgende reactie stuurde.
Allemaal gelezen en beluisterd vandaag op Zaterdag ochtend en begin middag.
Omdat ik vandaag hier aan moest denken.

Gisteravond heb ik gelezen in het Woord van God en een boekje die ik kreeg op een 25+ Conferentie.

Met wat ik daarin las wil ik reageren. Het gaat hier immers om een groot mysterie van de Sabbat. God heeft het Israëlische volk dat gegeven met daarin het mysterie van wat Hij aan het doen is. Die mysterie van doden die tot leven worden gewekt. Als voorproefje daarvan hebben we Pinksteren. Jezus heeft die weg ingeluid met zijn wandel op aarde en het offer op Golgota. Vanaf zijn sterven aan het kruis is Gods Licht in ons mensheid doorgebroken. Daardoor is de voorhangsel voor het heilige der heilige doorgescheurd. De volle voltooing daarvan zal zijn op de dag dat ieder knie zich voor Hem zal buigen en ieder tong Zijn naam zal belijden. De dood er niet meer zal zijn en Jezus zich zal onderwerpen aan de Vader. De zon niet meer langer zal schijnen, omdat God ons allen zal verlichten.
Dan, zal de sabbat echt aangebroken zijn. Dat waar de joden op de sabbat bij stil stonden, met het sterven aan het kruis door Jezus de weg er voor is geopenbaard aan ons, met pinksteren het voorproefje ervan is gekomen, dat breek op die dag voluit aan. Dan zal God rusten van de schepping en de hele schepping die zucht en smacht naar die dag, zal dan tot rust komen.
Geen strijd meer tegen de zonde. Geen opstand meer door het kwaad, door de duivel, de demonen en de mensen die (zoals de preek vertelde) in het spoor van Kaïn bouwen op hun eigen werken in plaats van te vertrouwen op wat God in Jezus door ons heen werkt.

Dat alles is dan voorbij. Dat bedoel ik met: in mijn hart is het sabbat, maar we zijn in een wereld die niet de sabbat kent. We zijn binnen in het rijk van God. Jezus bewoont de tempel, ons hart. Van dag tot dag leven wij in Zijn vrede.

De preek zegt het al. God zelf zal die zevende dag vullen. Een liefdevolle zucht van verliefdheid zal die dag klinken. Gods luister, dus Zijn Heerlijkheid, zal ons allemaal vervullen op die dag. Een voorproefje daarvan is pinksteren. “Mijn vrede geef Ik u. Niet gelijk de wereld die kent, maar Mijn vrede geef ik u.” Dat zei Jezus tegen ons. Hij zei ook: ““Komt allen tot Mij, gij die belast en beladen zijt, en Ik zal u rust geven.”
Die sabbat is aangebroken bij de mensen die binnen zijn, maar de wereld staat buiten. Die rust die wij kennen en in ons hart hebben, de sabbat, die kent de wereld niet.

Dat is Pinksteren. De joden hadden de sabbatdag, maar die rust was voor hen nog niet aangebroken. Het was nog een voorruitverwijzing naar een mysterie dat hen nog geopenbaard zou worden.  

Jezus’ verdediging was immers ook al op de aarde: “Mijn Vader werkt altijd, dus Ik ook”
De Vader heeft nog niet gerust van zijn schepping. De zesde dag is nog niet voorbij. 1 dag staat immers gelijk aan duizend jaar. Het gaat om periodes. De zevende dag is de belofte van Jezus’ heerschappij in het duizend jarig vredesrijk en is helemaal tot vervulling gekomen als Jezus heel de wereld aan zijn voeten heeft onderworpen en Hij zich onderwerpt aan Zijn Vader.

Twee heren dienen. Daar las ik gisteren in Hebreeën over. Daarop drukte ik het vet weer als reactie op je eerste post.

Hebreeën 6: 1-10


6
1 We moeten de eerste beginselen van de leer over Christus hier toch maar laten rusten en ons richten op wat voor volwassenen bedoeld is. We willen niet nog eens het fundament leggen en spreken over het zich afkeren van daden die tot de dood leiden, over het geloof in God, 2 de leer over het dopen en de handoplegging, en over de opstanding van de doden en het laatste oordeel. 3 We maken deze keuze in het vertrouwen dat God het ons toestaat. 4 Want wie ooit door het licht beschenen is, geproefd heeft van de hemelse gave en deel gekregen heeft aan de heilige Geest, 5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd, omdat zo iemand voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigt en aan bespotting blootstelt. 7 Land dat de overvloedige regen opneemt, en nuttige gewassen oplevert aan wie het bewerken, ontvangt Gods zegen, 8 maar land dat dorens en distels voortbrengt, is waardeloos en rijp voor vervloeking; het zal uiteindelijk in vlammen opgaan.
9 We zeggen dit nu wel, geliefde broeders en zusters, maar we zijn ervan overtuigd dat u op de goede weg bent en dat u gered zult worden. 10 Want God is niet zo onrechtvaardig dat hij vergeet wat u hebt gedaan, hoeveel liefde u aan zijn naam hebt betoond door sinds jaar en dag steun te verlenen aan de gelovigen.

Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling
© 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap


Die dorens en distels. Daar zit nu net het dienen van de overste van de wereld in. Wanneer we ons in beslag laten nemen door de dingen van deze wereld en niet leven in het Licht van Gods liefde in Jezus Christus en de waarheid dat ons door Hem is geopenbaard, dan zullen we geen vrede in onze harten kennen.
Die “haaaaah” ervaring van liefde tussen ons en God, daarvan ervaren wij niet eens het voorproefje in onze harten door ons vertrouwen op Jezus, als we ons door de dorens en distels laten verstikken. Want we zijn dan door de dorens en de distels (consumptie, zelfverrijking, overdaad aan hobbie’s, amusement, feesten, aards genot etc..) vreemdelingen van God geworden. We staan niet in die liefdevolle verhouding tot onze Vader. We zijn als de verloren zoon. Wetende van de Vader die in zijn Woning woont, maar ver van Hem vandaan in een soort westerse Babylonische samenleving.  Zijn Woning. Het nieuwe Jeruzalem. Het land dat vruchten op levert (vers tien van Hebr 6)

Door nog een tekst wordt ons dat geopenbaard, maar het is ons vaak verkeerd voor gehouden. Ik citeer uit het boek wat ik las:
 Jezus:
‘Hebt u dan niet gelezen wat David deed toen hij en zijn metgezellen honger hadden?’ En op een andere sabbat: ‘wat mag men op de sabbat doen? Goed of kwaad? Een leven redden of het vernietigen?’

Dat las ik op het laatst in het boek.
Ik doelde uiteindelijk op dit:

De gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan.

Origenes en Augustinus die in het begin van de kerkgeschiedenis boeken schreven, kennen de mysterie die er in onthult wordt. Voor hen was het een prachtig symbool voor het grotere geheel van het christelijke verhaal.
En dan hier de geheime code die deze vroege schrijvers onthuld meenden te hebben. Gaat het verhaal over een man die bijna dood was en toen geholpen werd? Dan ‘moet’ het een verhaal zijn over Christus die de zondaar helpt. En dus werd de man een symbool voor Adam. Zijn wonden werden zijn zonden. De rovers waren satan en de handlangers. De priester en de Leviet die langsliepen waren de Wet en de Profeten. En de Samaritaan was natuurlijk Jezus zelf. Hij verbond de wonden van de man (ofwel beteugelt onze zonden), bracht hem naar een herberg (de kerk) en sprak de herbergier (de apostel Paulus? De engelen die het voor het zeggen hadden inde kerk?). Hij gaf de herbergier twee denarie (de twee geboden om God boven alles lief te hebben en je naasten als jezelf) en – knipoog –zei tegen hem dat hij snel terug zou komen.

Kortom: Jezus zelf geeft jou die vrede en de rust. De wetten en de profeten konden jouw wonden niet behandelen.

Amen.

bron: "En Jezus vroeg" van Conrad Gempf
« Laatst bewerkt op: februari 09, 2013, 02:00:59 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #48 Gepost op: februari 09, 2013, 01:54:50 pm »

quote:

nicodemus schreef op 09 februari 2013 om 13:17:
Hallo Gaitema,

Vandaag, Sabbat de 9e februari ben ik thuis. Dan ben ik zelf bezig met het Evangelie, om mij te sterken en te groeien in Christus.

Hartelijke groet


Ik sla dit nu over, omdat je me te snel was met posten. Ik was nog enkele uren bezig met je vorige posten inclusief het beluisteren van de preek en nu ga ik even met huishoudelijke dingen bezig :)
Naar mijn inziens hoef je niet te vrezen dat ik met opzet iets van je posten over sla. Wijs me even des noods op een post en ik zeg eerlijk wat ik ga doen. als ik beloof een post van je te lezen, dan doe ik dat :)
« Laatst bewerkt op: februari 09, 2013, 01:55:22 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

nicodemus

 • Berichten: 156
  • Bekijk profiel
Zondag of sabbat
« Reactie #49 Gepost op: februari 10, 2013, 06:20:40 pm »
Hallo Gaitema,

Dat is een prima idee Gait. Doe alles op het gemak. Sorry dat ik iets te snel was, maar dat lag niet echt in mijn bedoeling!
Bidt tot de Hemelse Vader voor openheid van zaken. Trek je van kritiek, van wie dan ook, niets aan! De Heilige Geest staat boven alle mensen en boven elke kerkelijk instituut;

Tot slot:

Hier nog enkele Bijbelse waarheden aangaande de gebodentafel van het Hemels Koninkrijk ter ondersteuning van je studie:

quote:

-De wet van de Allerhoogste God en Zijn Rijk is uitgedrukt in de 10 geboden
/Exodus 20:1-7

-Zijn wet drukt liefde en wet voor de mens uit /Joh. 15:12 en Rom. 13:8-10

-Zijn wet en dus het 4e gebod heeft niet afgedaan Matt 5:17-20

-De wet is het fundament van het OT en het NT /Deut. 28:1-14 en Hebreeên 8:8-10

De wet der 10 geboden is de asis van het oordeel (voor ALLE mensen) /Prediker 12:13,14 en Jakobus 2:8-12.

Het leven van Christus toont aan wat gehoorzaamheid aan Gods wet inhoudt/Johannes 15:10
Hartelijke groet