Auteur Topic: Goddeloos  (gelezen 751 keer)

Jan W

  • Moderator Muziek
  • Berichten: 1390
  • mail to: redactie@forum.gkv.nl
    • Bekijk profiel
Goddeloos
« Gepost op: januari 04, 2003, 12:47:35 am »
Zojuist gelezen in de Elsevier (nr 1 / 2003) van deze week:

"DAGELIJKS COMMENTAAR 24 december 2002

--------------------------------------------------------------------------------
 
 Goddeloos

Secularisering is een reden om kritisch te kijken naar band tussen staat en kerk

Gerry van der List
 
 De donkere dagen voor Kerstmis zijn dit jaar voor de Nederlandse katholieken extra donker. Paus Johannes Paulus II verkondigde de sombere boodschap dat God zich van de mensheid afwendt en uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de kerkgang blijft teruglopen. In een kwart eeuw is het aantal katholieken dat minstens één keer per maand een kerkgebouw bezoekt, gehalveerd, van 60 naar 30 procent.

Deze secularisering vormt een goede reden om weer eens kritisch te kijken naar de banden tussen staat en kerk die nog steeds niet helemaal doorgesneden zijn. Morgen bijvoorbeeld zal de Koningin in haar kerstboodschap ongetwijfeld opnieuw naar God verwijzen, wat zij onder ministeriële verantwoordelijkheid en dus namens de regering doet. Minder onschuldig is dat, zoals de vrijspraak van imam El-Moumni liet zien, godsdienstige mensen een grotere vrijheid van meningsuiting krijgen. Verder betaalt de overheid de geestelijke verzorging in gevangenissen en inrichtingen in de zorgsector, en wentelen de confessionele scholen de kosten van het bijzonder onderwijs af op de belastingbetaler. Ook financiert de gemeenschap protestantse en katholieke universiteiten.

Zulke activiteiten zijn in strijd met de scheiding tussen kerk en staat. Godsdienst is voor veel mensen heel waardevol. Daarom is het van groot belang dat gelovigen alle ruimte krijgen te getuigen van hun inspiratie. Maar in een moderne samenleving dient de staat goddeloos te zijn en dus niet gelovigen subsidies en privileges te verschaffen die ongelovigen moeten ontberen. Of God zich inderdaad van de mensheid afwendt, valt moeilijk te zeggen. Maar het zou zeker goed zijn als de overheid zich van God afwendt."
Met vriendelijke groeten,

Jan Wietsma, Zwolle