Auteur Topic: Zijn de Christelijk Gereformeerde Kerken één?  (gelezen 1110 keer)

Redactie GKV Forum

  • Berichten: 61
    • Bekijk profiel
Zijn de Christelijk Gereformeerde Kerken één?
« Gepost op: januari 18, 2003, 07:31:03 pm »
In Vandaag stond op Kerkblad voor het Noorden een interview met de nieuw predikant van Elburg, ds. M.A. Kempeneers. Ds. Van de Groep stelde hem de volgende vraag en kreeg het volgende antwoord.
 
5. De Chr. Geref. Kerken zijn nogal gevarieerd. Hoe kijkt u tegen de kerken aan en hoe ziet u uw plaats daarin?

Ik ervaar de verdeeldheid als een groot verdriet, waar ik moeilijk mee kan omgaan. Ik kan het niet begrijpen dat er mensen zijn die de verschillen bagatelliseren en net doen alsof wij één zijn. Want dat zijn we niet. Ik zeg dat nogmaals met verdriet en pijn. We zijn niet wezenlijk één, omdat we elkaar in de meest fundamentele dingen niet meer verstaan. En dan doel ik m.n. op de weg die God houdt met mensen die Hij zalig maakt en alles wat daarmee samenhangt. Er is grote verwarring over de toeëigening des heils. De weg van het zondaar worden voor God wordt als voorwaardelijk gezien. Met het gevolg dat er een dankbaarheid ontstaat zonder wezenlijke en bevindelijke kennis van ellende en verlossing. Vervolgens zien we ‘gelovige’ mensen die in weinig dingen van de wereld te onderscheiden zijn. Dan zien we ook ‘gelovige’ mensen die geen weg meer weten met Romeinen 7 en 8. Het gevolg is dat er geen boodschap meer is en dat de mensen hun plaats in de kerk steeds meer leeg laten.
Er is zorg in de beide flanken van onze kerken en wat ertussenin zit. Ik moet denken aan wat mijn geestelijke vader ds. Van der Ent eens zei: ‘aan de linkerkant hebben ze het allemaal, aan de rechterkant missen ze het allemaal en ze leven er allemaal rustig mee door’.
Ik kan onze kerken alleen maar dienen door het Woord dat ons is gegeven. Ik zoek de eenheid binnen onze kerken van ganser harte. Er is niets dat ik zó graag zou willen, dan dat wij elkaar weer zouden gaan herkennen. Maar ik vrees dat dit voor velen een grote stap terug zou betekenen. Ik van mijn kant kan niet mee met allerlei vernieuwingen en samensprekingen die de toets van Schrift, Belijdenis, 1834 en 1892 m.i. niet kunnen doorstaan.


Vanuit diverse reacties vanuit de Christelijk Gereformeerde Kerk ervaar ik dat men momenteel steeds meer in termen 'links' en 'rechts' beginnen te denken. Zijn er overeenkomsten met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, of moeten we een en ander toch anders taxeren. Zie ook de discussie over Wanneer worden we weer een positief over de kerk?
Met vriendelijke groet,

webdredactie gkv forum

Auke

  • Berichten: 284
  • ergo...
    • Bekijk profiel
Zijn de Christelijk Gereformeerde Kerken één?
« Reactie #1 Gepost op: januari 20, 2003, 06:33:01 pm »
Tijdens een interview dat ik had met Professor Dr. H.G.L. Peels van de Theologische Universiteit van Apeldoorn had hij het over "Eenheid ondanks zijn veelkleurigheid" toen ik hem vroeg naar de eenheid binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.
| Ps. 8:5,6 |