Auteur Topic: Jeremia 12:1-6  (gelezen 1468 keer)

LaNaussee

 • Berichten: 3279
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Gepost op: mei 26, 2004, 05:14:35 pm »
quote:
1 Het recht hebt Gij aan uw zijde, HERE, als ik met U zou twisten; toch wil ik over rechtszaken met U spreken: Waarom is de weg der goddelozen voorspoedig, en zijn zonder zorg allen die zich trouweloos gedragen? 2 Gij hebt hen geplant, ook hebben zij wortel geschoten; zij wassen, ook zetten zij vrucht. Nabij zijt Gij in hun mond, maar ver van hun binnenste. 3 Gij, o HERE, kent mij toch, Gij ziet mij en toetst mijn gezindheid jegens U. Ruk hen weg als slachtschapen en wijd hen voor de dag der slachting. 4 Hoelang moet het land kwijnen en het gewas van het gehele veld verdorren? Om de boosheid van hen die er wonen, is vee en gevogelte verdwenen, want zij zeggen: Hij zal ons einde niet zien.
5 Als gij met voetgangers loopt, maken zij u moede; hoe zult gij dan een wedloop beginnen met paarden? In een vredig land voelt gij u niet veilig; hoe zult gij het dan maken in de pronk van de Jordaan? 6 Want zelfs uw broeders en het huis uws vaders, zelfs zij zijn trouweloos jegens u, zelfs zij roepen u luidkeels na; vertrouw hen niet, wanneer zij vriendelijk tot u spreken.

            
Vers  5 en 6 vormen hier het antwoord dat God geeft aan Jeremia. Zelf vind ik de vragen van Jeremia heel herkenbaar en heel actueel. Maar ik snap niet goed wat God met dat antwoord wil zeggen? Wat is nu Gods antwoord op deze vragen?
"All you have to decide is what to do with the time that is given to you"

Pooh

 • Administrator
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5794
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Reactie #1 Gepost op: mei 26, 2004, 05:26:32 pm »
De kanttekeningen bij de SV geven 't volgende:
quote:

God wil hier en in het volgende den profeet in zijn bekommernissen sterken en moed geven, alsof Hij zeide: Zijt gij zo kleinhartig en verlegen omdat uwe landslieden van Anathoth, die als voetknechten zijn, u zo kwalijk bejegenen, hoe zult gij het dan kunnen strekken tegen de ongetoomde, trotse groten van Jeruzalem, die als paarden of ruiters zijn? Dit moet u niet verdrieten, want gij zult nog al veel zwaarder vervolging moeten uitstaan en overwinnen.

   Daar het water [om zo te spreken] in het land stil en zacht gaat, zijnde als vrede en rust te rekenen tegen het toekomende, hoe zult gij het dan maken als de wateren aan alle kanten overlopen? Men kan hier door de verheffing der Jordaan verstaan den trots van Jeruzalems inwoners, of de nakende verwoesting van het ganse land. Van het oplopen der Jordaan, zie Joz. 3:15; 1 Kron. 12:15; onder Jer. 49:19, en Jer. 50:44. Anders: [zo zij u moede maken] in een land van vrede, [vergelijk Ps. 41:10;] [waar] gij u vertrouwt; dat is, in uw vaderland, waar gij meent dat gij buiten gevaar behoort te zijn; en daar het nog geenszins zo grof gaat, als het wel te Jeruzalem en ten hove zal doen.

            
Heb nu geen tijd er dieper op in te gaan. Misschien vanavond.

Peter

 • Berichten: 2108
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Reactie #2 Gepost op: mei 26, 2004, 10:09:45 pm »
De Bijbel met kanttekeningen zegt het volgende:
quote:
De Here heeft Jeremia gewaarschuwd voor een aanslag die op dienst leven gepleegd zou worden door mensen uit Anatoth (11:18-20). De profeet is overtuigd, dat God deze trouweloze mannen zal straffen (vss. 21-23), maar vraagt zich toch af, waarom God zulke goddelozen voorspoedig doet zijn (12:1-4).
De HERE antwoordt, dat de profeet nog wel erger dingen zal doormaken en deze zijn volle vertrouwen op Hem moet stellen (vss. 5-6).

            

De 'pronk' van de Jordaan wordt hier trouwens weer anders uitgelegd dan in de SV. Het zou gaan om de 'dichtbegroeide oevers van de Jordaan, waar rovers en wilde dieren huizen. Vgl. 49:19; 50:44; Zach. 11:3. Daarmee wordt het lot vergeleken, dat Jeremia nog wacht.'

Bij vers 6 wordt nog aangetekend:
quote:
Dezelfde raad, die Jeremia in 9:3,4 aan anderen gegeven heeft, ontvangt hij nu van de HERE. Laat hij oppassen voor zijn naaste familie, die klaarblijkelijk ook behoorde tot de in vs. 21 en 23 genoemde 'mannen van Anatoth'. Dat doet vermoeden dat achter de samenzwering tegen het leven van de profeet de priesterschap zat; denk aan 1:1. Vgl. Joh. 7:7.

            

LaNaussee

 • Berichten: 3279
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Reactie #3 Gepost op: mei 27, 2004, 12:20:55 pm »
wat betekend it dan voor ons? Of zegt dit verhaal alleen iets voor Jeremia en moeten wij het overslaan?
Als het iets voor ons betekend, en ik vind Jeremia's vragen zeer herkenbaar, wat zegt dit dan voor ons? Kennelijk beloofd God alleen maar meer onheil, of zit het anders?
"All you have to decide is what to do with the time that is given to you"

Pooh

 • Administrator
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 5794
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Reactie #4 Gepost op: mei 28, 2004, 12:01:01 pm »
Dezelfde vraag stelt Asaf in Psalm 73.

LaNaussee

 • Berichten: 3279
  • Bekijk profiel
Jeremia 12:1-6
« Reactie #5 Gepost op: mei 28, 2004, 06:01:13 pm »
Mooie psalm, met een mooie moraal, maar God geeft daar geen antwoord
"All you have to decide is what to do with the time that is given to you"