Auteur Topic: De Speelplaats van Pleun (deel 15)  (gelezen 55302 keer)

Pleun

 • Berichten: 5704
 • Burp
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Gepost op: augustus 08, 2005, 01:15:30 pm »
Alexanderplatz

Nadat ik de lezertjes gisteravond op de hoogte had gebracht van onze nog niet bijster spannende avonturen in Berlijn, gingen we terug naar het hotel. Het was de bedoeling om even uit te rusten en weer de hort op te gaan, maar dat 'even uitrusten' duurde tot 8 uur vanmorgen... Ik herinner me nog dat Santaarnpaal iets zei van 'zullen we zo weer gaan?' en dat ik antwoordde 'oke, maar nog even liggen.' Hierna ben ik met m'n kleren aan in slaap gevallen. De Kurfurstendamm is trouwens geen drol aan vind ik, gewoon een sjieke winkelstraat. Winkelstraten boeien me niet en al helemaal niet als ze sjiek zijn.

Nee, waar we nu zitten bevalt me heel wat beter: de Alexanderplatz, het hart van Oost-Berlijn. Een zeer ruimtelijk plein met rondom typische communistische hoogbouw uit de jaren '60. Blikvanger is het Forum-hotel, dat destijds is gebouwd vanuit de DDR-filosofie 'groot-is-mooi.' De Alexanderplatz dankt zijn naam aan een bezoekje van Tsaar Alexander I ergens in een donker verleden. We hebben net een stukje gewandeld over de Karl Marx Allee. Daar staat een of ander gebouw van de Stasi. Op een grote zwart-wit foto is te zien hoe honderdduizenden mensen hier op 4 november 1989 hebben gedemonstreerd tegen het DDR-regime. Opvallend aan het gebouw ertegenover is de gevel met communistische kunst. Dit soort dingen worden nu gekoesterd uit 'Ostalgie', de nostalgische hang naar de DDR. Die Ostalgie is mij uiteraard wezensvreemd (ik voel geen nostalgie als ik aan Twente of de Achterhoek denk), maar ik ga een dezer dagen toch een leuke DDR-mok kopen. Op mijn huidige koffiemok-met-zeehondje ben ik inmiddels wel uitgekeken.

http://www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Mitte/Fernsehturm/500/fernsehturm_14.jpg

Na op de Alexanderplatz een beker koffie te hebben genuttigd op een relaxt terras, kochten we ansichtkaarten, snuffelden in een boekwinkel (een boekje gekocht over de Reichstag en het bombardement op Dresden) en maakten we een lijstje van nog te bezoeken plaatsen. Zometeen gaan we naar de Fernsehturm. Als ik nu naar buiten kijk, kijk ik er recht tegenaan. Na de Fernsehturm (365 m hoog) gaan de naar de Potzdammer Platz, de Friedrichstrasse, de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Siegessäule en Unter den Linden. Ook willen we een dezer dagen nog een bezoekje brengen aan Kreuzberg (de Turkse wijk) en het Olympiastadion. Momenteel is Duitsland aan het warmlopen voor het WM 2006. 'Die Welt zu Gast bei Freunde', luidt de ietwat zoetsappige slogan.

http://www.mujeresdeempresa.com/images/fotos_berlin/fernsehturm-bahnhof-alex.jpg

Bij de Potzdammer Platz is ook de bunker van Hitler geweest. Het terrein is nu een van de grootste, zo niet de grootste, bouwputten van Europa. Vanuit de metro was er al wat van te zien. Ook hopen we uiteraard nog overblijfselen van de Muur te gaan zien, helaas kan gids Santaarnpaal mij niet vertellen waar we dan moeten zijn. Een beetje een flutgids is hij wel moet ik zeggen, met alle respect.  :+ Duitse vrouwen zijn trouwens lelijk en kunnen zich niet kleden.

Wordt vervolgd...

P.S. Ik kan niet smssen vanuit Duitsland. Bellen lukt wel, maar smssen dus niet. Dat is balen want ik sms liever dan dat ik bel.  :/

http://m1.nedstatbasic.net/n?id=ACSzDwUegeYGeqt2QgmuDxRqAD9A
« Laatst bewerkt op: augustus 08, 2005, 01:16:51 pm door Pleun »
Het menselijk leven met al zijn gewone, dagelijkse bezigheden heeft een goddelijke betekenis met eeuwigheidswaarde - Heilige Jozefmaria. Hyves van Pleun

Santaarnpaal

 • Berichten: 1382
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 08, 2005, 01:22:39 pm »
Ho Ho Flutgits, we gaan elkaar niet afzeiken tijdens de vakantie  :P

Ja dat van die vrouwen kan ik beamen. Mooie zwarte schonen zijn hier ook niet zo veel. Veel van die depri Oost-Europese vrouwen, wel mooi soms maar duidelijk niet mijn smaak.
Ik heb het licht ook gezien, alleen staat er bij mij een paal onder.

Koerok

 • Berichten: 1666
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #2 Gepost op: augustus 08, 2005, 01:30:56 pm »
Kom op, wees een altruist, en zet je eens in om dat inferieure arische ras te verrijken met onze superieure neo-nederdietse genen! ><img src=" class="smiley"  /> ;)
« Laatst bewerkt op: augustus 08, 2005, 01:31:07 pm door Koerok »
"Ever noticed that people who believe in creationism really look unevolved?"

Pleun

 • Berichten: 5704
 • Burp
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #3 Gepost op: augustus 08, 2005, 01:33:02 pm »
Ik verrijk liever het neo-Arabische ras met mijn genen.  8)
Het menselijk leven met al zijn gewone, dagelijkse bezigheden heeft een goddelijke betekenis met eeuwigheidswaarde - Heilige Jozefmaria. Hyves van Pleun

Koerok

 • Berichten: 1666
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #4 Gepost op: augustus 08, 2005, 01:53:32 pm »
Touché! :)
"Ever noticed that people who believe in creationism really look unevolved?"

Roodkapje

 • Berichten: 6523
 • Semper reformanda
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #5 Gepost op: augustus 08, 2005, 03:32:59 pm »
Hoezo Duitse vrouwen zijn lelijk? Je wordt vriendelijk bedankt! :(
Maar nu, alzo zegt de HEERE, uw Schepper, o Jakob! en uw Formeerder, o Israël! vrees niet, want Ik heb u verlost; Ik heb u bij uw naam geroepen, gij zijt Mijn. (Jes. 43:1)

Koerok

 • Berichten: 1666
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #6 Gepost op: augustus 08, 2005, 03:35:21 pm »

quote:

Roodkapje schreef op 08 augustus 2005 om 15:32:
Hoezo Duitse vrouwen zijn lelijk? Je wordt vriendelijk bedankt! :(
:( <-- Het bewijs is geleverd! :w
"Ever noticed that people who believe in creationism really look unevolved?"

Ulysses

 • Berichten: 1663
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #7 Gepost op: augustus 08, 2005, 03:57:40 pm »
Nee, dat is Roodkopje, da's weer iemand anders.. :w
God heeft het land aan de woestijnen,
aan droge, saaie, humorloze praat,
aan preken waar geen letter poëzie in staat;
hij houdt van avontuur, muziek en donderjagen -
diep in zijn hart is God een ouwe zeepiraat.

Slim blondje

 • Berichten: 1608
 • De wijsheid niet in pacht.
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #8 Gepost op: augustus 08, 2005, 05:01:22 pm »

quote:

Pleun schreef op 08 augustus 2005 om 13:15:
Alexanderplatz
 Op mijn huidige koffiemok-met-zeehondje ben ik inmiddels wel uitgekeken.
_/-\o_
Het begin van de wijsheid is ontzag voor de HEER, wie leeft naar Zijn wet, getuigt van goed inzicht. (Psalm 111:10a)

Pleun

 • Berichten: 5704
 • Burp
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #9 Gepost op: augustus 08, 2005, 10:24:33 pm »
De Muur

Effe kijken, waar waren we gebleven... In een internetcafe aan de Alexanderplatz. In het internetcafe aan de Ku'damm ga ik nu even vertellen wat daarna volgde. Na enige tijd in de rij te hebben gestaan, mochten we met een wel heel erg snelle lift naar het panorama-platform van de Fernsehturm. Het uitzicht op Berlijn was zoals een uitzicht van grote hoogte meestal is: mooi.

Na de Fernsehturm pakten we de metro naar het Ostbahnhof, waar nog 1,3 km van de Berlijnse Muur overeind staat. Het is bekend onder de naam East Side Gallery. Aan de westelijke kant had de Muur altijd al onder de graffiti gezeten, aan de oostelijke kant begonnen artiesten pas na de val van de Muur erop te kliederen. Een gedeelte is gerestaureerd in de oorspronkelijke staat van 1990. Er is onder meer een stuk beschilderd door ene Thierry Noir, wiens werk ook in ons hotel centraal staat.

http://www.dailysoft.com/berlinwall/xgraphics/photographs/eastsidegallery/19970503-30-0502.jpg

Tussen het Ostbahnhof en het U-bahn-station Warschauer Strasse is een immens niemandsland. Dit is voor mij het Berlijn zoals ik het wilde ervaren. Niet het gelikte van de Ku'damm maar de door de Muur geschapen breuklijn en de sfeer van Oost-Berlijn. Een voormalig niemandsland was ook de Potsdamer Platz, dat inmiddels is volgestouwd met moderne gebouwen als het hoofdkantoor van de Deutsche Bahn en het Sony Center. De vorm en de vliesgevel van de DB doet denken aan het EDF-gebouw in La Defense (Parijs). Erg mooi vind ik, de rest van de Potsdamer Platz vind ik eerlijk gezegd niet zo. Om bij de Potsdamer Platz te komen waren we met de metro weer de Spree over gestoken, het riviertje dat Berlijn in tweeen deelt.

http://www.brown.edu/Departments/Sociology/faculty/silver/conference2005-newberlin/img/potsdamerplatz-2003.jpg

Over de Ebertstrasse liepen we richting Brandenburger Tor en passeerden daarbij het enorme monument van de Holocaust: 2700 grijzen blokken, ieder verschillend in hoogte op een golvend terrein. Heel apart. De link met de Holocaust kon ik niet 1-2-3 leggen, maar dat schijnt ook de bedoeling geweest te zijn van de New Yorkse architect Eisenman. Er was nogal wat te doen over dit gedenkteken, dat onlangs is onthuld.

http://perso.univ-lyon2.fr/~poitou/Photos_Berlin/p01/04-01-057.JPG

Nadat we verstoppertje hadden gespeeld tussen de blokken van het monument, namen we een kijkje bij de Reichstag. Een reuze interessant gebouw, alleen al vanwege de geschiedenis. Maar ook vanwege de moderne glazen koepel van architect Norman Foster. Omdat we geen zin hadden om een tweede keer in de rij te gaan staan, bleven we lui in het gras liggen, om even later naar de Brandenburger Tor te slenteren. In dit gedeelte van Berlijn zijn sinds de val van de Muur de moderne gebouwen als paddenstoelen uit de grond geschoten, wat het centrum een merkwaardige sfeer geeft. Net als in Rotterdam is er geen echt stadshart.

http://enciclopedia.us.es/images/thumb/7/7c/330px-Berl%EDn_Reichstag.JPG

Vanaf de Brandenburger Tor werden we door een fiets-taxi naar de Siegesäule gereden, een 67 meter hoge zuil met een of andere vrouwe Victoria. Ik ken de Siegessäule van U2, die een plaatje ervan ooit hebben gebruikt voor een single (Stay). De zuil is eind 19e opgericht om enkele Duitse overwinningen (zoals die van 1870 op Frankrijk) te herdenken en stond oorspronkelijk voor de Reichstag. Omdat Hitler met de Reichstag megalomane plannen had waarbij de Siegessäule in het niet zou vallen, moest het verhuizen naar de huidige locatie.  Santaarnpaal wilde het stuk over de Strasse des 17 Juni eerst gaan lopen, maar dat vond ik niet zo'n goed idee. Liever zat ik even voor lul voorop een riksja, dan weer zo'n roteind te gaan lopen. Het gebied heet Tiergarten en is erg groen. Alleen kon ik, met uitzondering van een eekhoorn op een prullenbak, geen beesten bespeuren. Wel zagen we het Sowjetisches Ehrenmal, het oorlogsmonument van de Sovjetunie uit 1946. Er staan twee tanks bij het monument die als eersten Berlijn zijn binnengerold in 1945. Zegt men...

En nu zitten we dus weer in het internetcafe en is de tijd alweer bijna verstreken. Onze buikjes zijn rond en de benen vermoeid. Ik heb eigenlijk wel trek in een lekker Duits pilsje van een halve liter... Maar ook mijn comfortabele hotelbed hoor ik zachtjes fluisteren... Dan kan ik weer gaan liggen denken aan mijn werk, dat ook in Berlijn niet uit mijn arme hoofdje is verdwenen.

Wordt vervolgd...
« Laatst bewerkt op: augustus 08, 2005, 10:32:10 pm door Pleun »
Het menselijk leven met al zijn gewone, dagelijkse bezigheden heeft een goddelijke betekenis met eeuwigheidswaarde - Heilige Jozefmaria. Hyves van Pleun

Santaarnpaal

 • Berichten: 1382
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #10 Gepost op: augustus 09, 2005, 02:01:21 pm »
Het is nu echt pisweer in Berlijn  :(

Regen en het is koud, bah
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2005, 02:02:25 pm door Santaarnpaal »
Ik heb het licht ook gezien, alleen staat er bij mij een paal onder.

Roodkapje

 • Berichten: 6523
 • Semper reformanda
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #11 Gepost op: augustus 09, 2005, 02:04:06 pm »
Hier ook, je mist niks hoor... :)
Maar nu, alzo zegt de HEERE, uw Schepper, o Jakob! en uw Formeerder, o Israël! vrees niet, want Ik heb u verlost; Ik heb u bij uw naam geroepen, gij zijt Mijn. (Jes. 43:1)

Santaarnpaal

 • Berichten: 1382
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #12 Gepost op: augustus 09, 2005, 02:31:06 pm »

quote:

Roodkapje schreef op 09 augustus 2005 om 14:04:
Hier ook, je mist niks hoor... :)


Wel balen hoor, gisteren was het lekker en hebben we gisteravond nog buiten op een terras gegeten en genoten van een lekkere Berliner Kindl (is lokaal bier) en nu loop je met een plu rond en een jas aan. Toen ik in 1998 met een neef in Berlijn was was het lekker 30 graden.

Vandaag zijn we naar het Olympisch stadion geweest, knap staaltje van Nazi-architectuur.
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2005, 02:32:29 pm door Santaarnpaal »
Ik heb het licht ook gezien, alleen staat er bij mij een paal onder.

Pleun

 • Berichten: 5704
 • Burp
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #13 Gepost op: augustus 09, 2005, 03:04:17 pm »
Olympiastadion

Na een welkome verkwikkende douche en een uitgebreid ontbijt trokken we er weer op uit. Echte planners zijn we niet, we bekijken per dag wat we gaan doen. Pleun: "Zullen we naar het Olympisch Stadion gaan?" Santaarnpaal: "Oke." Het Olympiastadion is gebouwd voor de Spelen van 1936, de Nazi-show van Hitler. Alleen had hij er niet op gerekend dat een zwarte Amerikaan (Jesse Owens) 4 gouden plakken zou winnen, dat was natuurlijk niet de bedoeling.

We namen de U2 (U-Bahn Zwei) richting Ruhleben en stapten uit bij de halte Olympiastadion. Het weer zit niet echt mee, het is miezerig en fris vandaag in Berlijn. Het stadion is duidelijk nazi-architectuur: Pompeuze neo-classisistische stijl. Vooral aan de beelden van atleten die buiten staan kan je goed zien waar Hitler van hield: overdreven mannelijke sculpturen die kitscherig aandoen, maar voor de Nazi's het superieure van het Arische ras moesten uitbeelden.  

http://www.stechert.de/bilder/referenzen/2_1.jpg

Anno 2005 is het stadion flink gerenoveerd voor het WK van volgend jaar. Er is een hypermoderne overkapping aangebracht van fiberglas en ook de stoeltjes zijn vernieuwd. Er zijn nu zo'n 75.000 zitplaatsen. We kochten een kaartje a € 3 en gingen er eens een kijkje nemen. Door de overkapping zou je als toeschouwer droog moeten zitten, maar daar is geen sprake van. De regenflarden waaiden ons in het gezicht. Het Olympiastadion is geen echt voetbalstadion, maar op zich wel mooi. De tribunes zijn niet zo stijl als in de Kuip en er ligt een sintelbaan rond het veld, wat de sfeer niet ten goede komt. Wel goed is het comfort, de grijze stoeltjes zitten beter dan die rare stoeltjes in de Kuip en je hebt tenminste ruimte voor je poten. Ook de infrastructuur in het stadion zag er strak uit, ook wanneer het is uitverkocht ben je na afloop denk ik snel buiten. Maar een gezellig stadion is het zeker niet.

http://www.olympiastadion-berlin.de/uploads/pics/ZS05-06_01.jpg

Vaste bespeler van het Olympiastadion is Bundesligaclub Hertha BSC. Een club die weinig gepresteerd heeft tot nu toe, maar wel populair in Berlijn geloof ik. Feyenoord heeft er pas nog tegen gespeeld (en met 3-0 gewonnen). In de fanshop kocht ik een mok en een asbak, altijd leuk een souvenir dat je kan gebruiken. Ik twijfel of ik voor m'n broers een Hertha-sjaal ga kopen... Maar m'n tijd zit er weer op hier, ik moet snel posten anders ben ik alles kwijt.

http://www.dw-world.de/dwelle/allgemein/bilder_show/0,3772,62061_6,00.gif


Wordt vervolgd...

http://userpage.chemie.fu-berlin.de/bilder/olympia.gif

http://www.olympiastadion-berlin.de/uploads/pics/ZS05-01.jpg
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2005, 08:56:52 pm door Pleun »
Het menselijk leven met al zijn gewone, dagelijkse bezigheden heeft een goddelijke betekenis met eeuwigheidswaarde - Heilige Jozefmaria. Hyves van Pleun

LaNaussee

 • Berichten: 3279
  • Bekijk profiel
De Speelplaats van Pleun (deel 15)
« Reactie #14 Gepost op: augustus 09, 2005, 03:54:25 pm »
volgens mij zie je net zoveel internetcafé's als bezienswaardigheden ;) Het klinkt overigens wel als een topvakantie. Geniet ze verder.
"All you have to decide is what to do with the time that is given to you"