Auteur Topic: ChristenUnie?  (gelezen 2153 keer)

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Gepost op: maart 10, 2003, 10:10:46 am »
Wat is jullie mening hierover? Is zij nog gereformeerd? Wat moet er aan haar veranderen? Of is zij juist goed zoals ze nu is? En is ze, zie de topic "moeten wij asylzoekers laten onderduiken" nog wel in staat om geluiden die tegen de consensus ingaan te durven laten horen?
Ps. 111:10

elle

 • Moderator
 • Berichten: 7583
 • The way of the leaf
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #1 Gepost op: maart 10, 2003, 05:55:08 pm »
Zij is de meest christelijke/gereformeerde partij op Nederlandse bodem, is mijn mening.
De SGP is te fundamentalistisch (theocratie) en hun vrouwenstandpunt lijkt mij niet bijbels.
Het CDA is onchristelijk in hun visie op huwelijk en gezin (homo's zijn ook ouders bijv.) en in zaken als abortus en euthanasie hebben zij een slap standpunt (huidige wetgeving evalueren, verder niet).

ChristenUnie laat ongetwijfeld soms steken vallen (denk maar aan het gebeurde rond Veling), maar heeft desondanks mijn stem.
Wellicht ga ik me er tegenaan bemoeien om te zorgen dat ze op het rechte pad blijven (is zelfde reden waarom er nog steeds echte christenen bij het CDA zitten).
"Ask not what the Body can do for you. Ask what you can do for the Body."[/]

Laurens

 • Berichten: 620
 • Nijntje Rocks!
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #2 Gepost op: maart 10, 2003, 06:34:32 pm »
Wat betreft program valt er altijd wel wat te zeuren, ik vindt bijv. de CU geen serieuze partij omdat zij in de praktijk niet veel uitspookt in de tweede kamer, de grote bek houden ze achterwegen omdat zebang zijn het etiket "oh daar heb je die gereformeerden ook weer" te krijgen, dat is natuurlijk niet positief als je veel 'groene' stemmers wil binden.
Doortastendheid en een grote smoel mis ik, terwijl dat toch belangrijk is in de politiek, helemaal voor zon kleine partij, neem een voorbeeld aan bijv. Paul Rosenmuller, hij diende in zijn eentje een motie in bij de eerste kamer . de motie heeft het dan wel niet gehaald, maar de partij bouwt op die manier wel een hoop 'credibility' op, zij bewijzen te staan voor hun ideologie en daar moeite voor te willen doen.
Ook is de partij erg links georienteerd, te links naar mijn zin, maar dat is erg persoonlijk, iedereen maakt andere keuzes, en geeft verschillende punten in een program een andere waarde. Ik krijg het idee dat de CU een 'zoveel-mogelijk-op-een-hoop-partij wil zijn, met zo algemeen mogelijke standpunten zodat zoveel mogelijk christenen zo weinig mogelijk kritiek hebben, en dus (waarschijnlijk) op CU zal gaan stemmen.
Ook is het erg duidelijk dat de verschillen tussen RPF en GPV als het ware 'kunstmatig' zijn overbrugd, er zijn compromissen gesloten, dat is idd onvermijdelijk, maar hoe kun je een partij staande houden met verschillende ideen, twee groepen die aan bepaalde punten niet dezelfde waarde geven?

Wat de partij dus moet doen volgens mij, is het vormen van een ideaal/ideologie en daar vervolgens volledig achter te gaan staan, iedereen in de partij. Niet in de trand van: de een staat wel achter dat en dat standpunt, maar tilt daar niet zo zwaar aan als een ander binnen die partij, maar allen samen sterk voor een ideaal.
En dan kun je roepen: "maar we staan toch allemaal voor Christelijke politiek?" dan zeg ik ja, maar het CDA staat daar ook voor, en je kent de kritieke punten, het gaat er nl. om hoe je er vorm aan geeft, en waar je veel waarde aan hecht en waar weinig, of minder.

Mezzamorpheus

 • Berichten: 5201
 • You are my Lifeboat
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #3 Gepost op: maart 10, 2003, 07:25:28 pm »
quote:
op 10 Mar 2003 10:10:46 schreef Wiering:
Wat is jullie mening hierover? Is zij nog gereformeerd? Wat moet er aan haar veranderen? Of is zij juist goed zoals ze nu is? En is ze, zie de topic "moeten wij asylzoekers laten onderduiken" nog wel in staat om geluiden die tegen de consensus ingaan te durven laten horen?

            


"...nog gereformeerd?" Deze vraag klopt niet, want bij mijn weten is de ChristenUnie nooit gereformeerd geweest. Het GPV was gereformeerd, de ChristenUnie is dat niet. Niet dat dat erg is, want in de praktische politiek maakt het geen bal uit of je gereformeerd bent, hervormd, baptist of evangelisch. Dat inzicht is uiteindelijk doorgebroken bij zowel GPV als RPF, zodat zij nu de ChristenUnie zijn.
Wat mij betreft doen ze het goed, in aanmerking genomen dat ze nog maar ruim twee jaar bestaan en in die twee jaar twee zetels ingeleverd hebben en geslonken zijn van een 'fikse kleine' partij naar een 'splinter'partij.
Het gaat deze mensen gelukkig niet om het zoveel mogelijk roepen van one-liners zonder veel 'basis', om maar gehoord te worden door de mensen (smoel?) Nee het zijn mensen die vakwerk willen leveren, uiterst serieus met hun vak bezig zijn en daar op een hele positieve manier hun christen-zijn in naar voren laten komen.
Vind je het gek dat je even wat minder geluiden hoort van een nieuwe partij, die zichzelf nog redelijk moet vinden en bijna gehalveerd is en dus uit een dal moet opkrabbelen (leve de strategische kiezer!). Bah, wat kan ik me ergeren aan al dat gezever over de CU!
 
Gun die mensen nou toch ook eens een eerlijke kans om zichzelf te bewijzen en kijk nou eens verder dan oppervlakkige one-liners! We willen toch zo graag serieus bezig zijn en niet oppervlakkig (gezien alle bijdrages hier op het forum)? Waarom moet het hier dan plotseling om smoel gaan?

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #4 Gepost op: maart 10, 2003, 07:39:16 pm »
Ik ben het eens met Laurens wat betreft de CU, dat zij zich meer moet profileren: een grote bek hoort daarbij. Om op Mezzamorfeus in te gaan: kijk, je hebt natuurlijk gelijk dat de CU een hoop gezeik naar haar hoofd krijgt. Maar goed, bedrijven als Ahold krijgen dat ook: als je de politiek ingaat, moet je daar tegenkunnen. Ik vind bijvoorbeeld het spotje van de CU met de Schrift in beeld heel goed; zwakker vind ik haar verweer tegen bijv. het CDA. In de politiek is het een struggle for life, dit betekent echter weer niet dat mensen als Veling afgebrand moeten worden, maar wel dat zij kritiek moet kunnen verdragen en dat zij aangesproken mag worden op haar bijbelse karakter.
Dit land schreeuwt om een bijbelse politiek, en dan het liefst eentje die Aantjes voorstond "we zijn nu 2000 jaar verder, en nog worden de hongerigen niet gevoed, nog worden de dorstigen niet gelaafd, nee, ze sterven als ratten langs 's HEEREN wegen.
Dit is inderdaad contra Laurens: Christelijke politiek kan (behalve op ethisch gebied) geen andere dan linkse politiek voeren. Zij het dat links en rechts vage begrippen zijn. Maar Jezus eist van ons onvoorwaardelijke liefde, en die moet gevoeld worden in onze -te- dikke portemonnaies. Geen gezeur over het verhogen van belastingtarieven.  
Ps. 111:10

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #5 Gepost op: maart 10, 2003, 07:52:51 pm »
Er was eens een boer in Afrika die sinaasappelen ging telen. Veel mensen in zijn dorp waren ziek, AIDS, maar hij ging het toch proberen. Hij wist dat de rijken in het Westen, dat mooie Christelijke continent, sinaasappelen erg lekker vonden.
Na een jaar had hij een mooie buit! Vijf zakken vol sinaasappelen! Daar zou hij wel geld voor kunnen krijgen!  
Helaas! Als hij zijn sinaasappelen wilde invoeren in Nederland, moest hij veel geld betalen. Dat kon hij natuurlijk niet!   Het waren de zogenaamde handelstarieven. Hij en zijn gezin hadden geen geld, maar baden tot God, de Almachtige, Die hen ZAL verhoren.
Het jaar erop ging hij graan verbouwen. Ook nu kon hij het niet aan de EU verkopen! Nu goed, er was veel vraag naar graan in de regio, dacht hij. Hij bood zijn zakken aan voor 12,- per kilo. Helaas; in Europa hadden ze teveel graan, en nu dumpten ze het in zijn eigen land. Ze hadden weer geen geld, en moeder ging dood aan de AIDS .
De boer ging eens vragen waarom de EU toch zoveel geld aan ontwikkelingshulp bood, terwijl hij zijn eigen spullen door hen niet eens mocht verkopen! Hij hoorde dat er ook Christelijke partijen zoals het CDA en de CHU/CDU in Europa waren, nou, die zouden hem toch wel helpen :)! Helaas. Deze Christelijke partijen vonden dat de boeren in Europa, die geen aids-lijders thuis hadden, die democratie hadden, die genoeg geld voor duizenden Bijbels hadden, die zwolgen in hun eigen overmoed en geld, economische voorrang hadden. Wat jammer nou toch, na 1500 jaar Christelijke politiek!
Nu ja, er brak oorlog uit in het land van de boer. De EU greep niet in, die had het te druk met Irak. En toen werd er olie gevonden! En de volgende dag kwam er een EU leger!

Europa is een goed Christelijk voorbeeld, nietwaar?
Ps. 111:10

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #6 Gepost op: maart 10, 2003, 07:58:52 pm »
Help jezelf: stem CDA!
Ps. 111:10

Laurens

 • Berichten: 620
 • Nijntje Rocks!
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #7 Gepost op: maart 10, 2003, 08:38:14 pm »
Beetje eenzijdig Wiering, vindt je niet?

Jij laat je stem beinvloeden door slechts een standpunt?
Een partij is meer dan dat, je moet naar het grote plaatje kijken, ook wat betreft 'links' en 'rechts' wat dat dan ook inhoud...
En als je de puur linkse ideen bekijkt dan is veel iet echt realistisch heb ik het idee, maar als je daar een discussie over wil voeren zul je, behalve een ander topic openen, een heleboel punten van dichtbij moeten bekijken (definitie, of iig discussie-uitgangspunten formuleren van wat links en rechts precies inhoud) en een hoop verstand van politiek, economie en ethiek weten (iets wat ik niet heb helaas... :'))

Mientje

 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 1690
 • Hij is opgestaan !
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #8 Gepost op: maart 10, 2003, 10:52:37 pm »
Ik ga morgen stemmen op de chr. unie, maar ik bid voor het C.D.A.

Als we dat allemaal deden, en er zou een opwekking bij het C.D.A uitbreken, en allen tot bekering komen, dan hebben we toch meteen een chr. regering ? én die zou meteen gaan samenwerken met de chr. unie, kan niet beter.

Het is misschien een kronkelgedachte, maar er zit wat in, en gebed werkt.!
Wees blij in de Heer en zingt verheugd, Amen, Halleluja !

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #9 Gepost op: maart 11, 2003, 03:07:38 pm »
Eenzijdig beeld? Waarom denkt u dat de CDA-politiek zichzelf zo belachelijk maakt? Wilt u ontkennen dat het CDA altijd in het midden opereert? Wilt u ontkennen dat er politiek gezien maar 1 ding uit het Evangelie te leren is op ecomisch gebied: eerlijk zullen we alles delen?
Wilt u ontkennen dat Chr. politiek in de grond van de zaak is dat de mens zich verloochend om Gods wil te doen? Jezus ZELF zegt dat we onze naaste moeten dienen als onszelven!

Kijk eens gewoon naar het CDA; wat doet die voor de armen in deze wereld? Geen bal, in ieder geval veel minder dan de PvdA. Waarom, waarom denkt u dat de ARP'ers in de jaren 70 zo links waren?!
Ps. 111:10

Laurens

 • Berichten: 620
 • Nijntje Rocks!
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #10 Gepost op: maart 11, 2003, 06:22:10 pm »
quote:
op 11 Mar 2003 15:07:38 schreef Wiering:
Eenzijdig beeld? Waarom denkt u dat de CDA-politiek zichzelf zo belachelijk maakt? Wilt u ontkennen dat het CDA altijd in het midden opereert? Wilt u ontkennen dat er politiek gezien maar 1 ding uit het Evangelie te leren is op ecomisch gebied: eerlijk zullen we alles delen?
Wilt u ontkennen dat Chr. politiek in de grond van de zaak is dat de mens zich verloochend om Gods wil te doen? Jezus ZELF zegt dat we onze naaste moeten dienen als onszelven!

Kijk eens gewoon naar het CDA; wat doet die voor de armen in deze wereld? Geen bal, in ieder geval veel minder dan de PvdA. Waarom, waarom denkt u dat de ARP'ers in de jaren 70 zo links waren?!

            

Geen 'u'

Het feit eenzijdig betrek ik niet op het CDA, ook niet op het feit links of rechts, maar dat jij (u ) je blijkbaar laat leiden door een facet van de Christelijke ideologie, het CDA (en andere partijen ook) is meer dan alleen dat, kijk alsjeblieft verder.

Wat betreft dat facet wat je daar aanhaalt valt er uiteraard veel te verbeteren, maar je moet ook realistisch wezen. Want als je eenmaal dat beleid hebt verbeterd, moet je het ook vast kunnen blijven houden, je moet jezelf niet 'te gronde' (vergeef me de zware term) richten. We moeten verantwoord met het onze rijkdom omgaan, denk ook aan de gelijkenis met de rentmeesters, de slaaf die het geld had geinvesteerd en verdubbeld had, kreeg een beloning voor zijn verdienste. Dit is natuurlijk makkelijk naar het liberalisme te vertalen, maar door je rijkdom te behouden kun je hulp blijven bieden.
De regering heeft als primaire taak een land te regeren, niet andere landen. Laat haar daar de prioriteit leggen, en daarnaast, van het geld dat overblijft, en dat blijft er zeker, anderen tot steun zijn. Jijzelf echter als christen kan je veel beterrichten op dergelijke taken, denk aan bijv. de diverse hulporganisaties.

Tevens beweer je dat het CDA altijd in het midden opereert, dat is noujuist wat een christelijke partij moet doen, niet dat superlinkse gedoe, maar ook niet al te rechts (lees in de meeste gevallen: nationalistisch, individualistisch). De CU roept het al vanaf het begin dta ze noch rechts noch links is, goed uitgangspunt, nu nog de praktijk.

Bedenk ook, in het licht van de spraakvarwarring dat eklk zijn eigen weg ging. Tegenwoordig heeft elk volk een regering, die elk voor zich de verantwoordelijkheid heeft voor haar burgers, het zou, theoretisch gezien, niet nodig moeten zijn dat andere regeringen zich daarmee zouden moeten bemoeien.
En met dat in je achterhoofd in combinatie met de christelijke economie zul je eerst in eigen land moeten delen voordat je je gaat wenden tot andere landen.

Nu is de praktijk daar niet naar dus zul je als rijke landen samen moeten delen in hun rijkdom, maar je moet ook niet alles zomaar aan die arme landen geven, dan leren ze af om zelf moeite te doen, je moet ze iets reels geven om aan te werken, en daarin (blijven) ondersteunen zodat ze leren op eigen benen te staan.

AW

 • Berichten: 838
 • Want de HEERE is goed; Zijn go
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #11 Gepost op: maart 11, 2003, 07:07:13 pm »
quote:
Jezus zeide tot hem: indien gij volmaakt wilt zijn, ga heen, verkoop uw bezit en geeft het aan de armen, en gij zult een schat in de hemelen hebben, en kom hier, volg Mij. Toen de jongeling dat woord hoorde, ging hij bedroef heen, want hij bezat vele goederen. (Mat. 19:21)
Wederom zeg Ik u, het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat. (Mat. 19:24)
Zalig zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. (Mat. 5:6)
Beroof den geringe niet, omdat hij arm is (Spr. 22:22)
Een vader was ik voor de armen (Job 29:16)
Om het zuchten der armen maar Ik mij thans op (Ps. 12:6)

            
Mijn eigen woorden zijn schamel en arm, maar probeer het Woord maar eens tegen te spreken!
Ps. 111:10

Laurens

 • Berichten: 620
 • Nijntje Rocks!
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #12 Gepost op: maart 11, 2003, 07:48:51 pm »
Het is (terecht) gericht aan een rijke, jij en ik, niet aan een staat/regering.
En heb je mij ooit ergens zien vertellen dat er niet naar armen omgezien moet worden? alleen niet in de extreme mate zoals 'linksen' plachten te doen.

elle

 • Moderator
 • Berichten: 7583
 • The way of the leaf
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #13 Gepost op: maart 11, 2003, 10:00:15 pm »
Ik ga niet stemmen op een partij die homostellen dezelfde rechten geeft als heterostellen EN zich christelijk noemt.
Ik ga niet stemmen op een partij die de paarse erfenis inzake euthanasie en abortus alleen maar wil evalueren, en dus niet op voorhand wil terugdraaien.

Ik geloof dat de SGP het grootste percentage voor ontwikkelingssamenwerking wil reserveren (2%?).

Je moet, als christen, je naaste inderdaad helpen. Maar je naaste de hand boven het hoofd houden en zeggen dat 'ie ziek is en dus een uitkering mag, valt daar niet onder.
Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheden: iedereen (vooral mannen ) moet werken voor zijn inkomen, ook mensen die invalide zijn geworden en dus het werk niet meer kunnen doen waar ze ooit voor zijn opgeleid.
Meer in het algemeen verwacht ik niet heel veel goeds van het socialisme: de landen die daarop gebaseerd zijn/waren zijn behoorlijke puinhopen. Niet dat het kapitalisme zo tof is: Amerika is het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet qua milieuzorg en sociale zekerheid terwijl je zelf dus verantwoordelijk bent voor je succes (maakbaarheidsideaal).

Ik wil stemmen op een christelijke partij die verantwoordelijkheidsgevoel onder burgers promoot (een betere samenleving begint bij jezelf), en daaronder een christelijke zorg voor je (verre) naaste onder verstaat. Naar mijn mening komen -op dit moment- de CU en de SGP daarbij het dichtst in de buurt.
"Ask not what the Body can do for you. Ask what you can do for the Body."[/]

elle

 • Moderator
 • Berichten: 7583
 • The way of the leaf
  • Bekijk profiel
ChristenUnie?
« Reactie #14 Gepost op: maart 11, 2003, 10:17:26 pm »
Citaat
op 11 Mar 2003 19:07:13 schreef Wiering:
quote:
Jezus zeide tot hem: indien gij volmaakt wilt zijn, ga heen, verkoop uw bezit en geeft het aan de armen (...)

Mijn eigen woorden zijn schamel en arm, maar probeer het Woord maar eens tegen te spreken!

            


Da's een tekst uit zijn verband rukken, lijkt mij!  Het geciteerde is een woord gericht aan die rijke jongeling, die zichzelf heel vroom achtte (hield zich immers aan alle wetjes, gaf tienden aan de armen enzo) en daarmee dacht de hemel te verdienen. Jezus prikt daar doorheen door te wijzen op zijn echte god: zijn geld. JHWH kwam dus op de tweede plaats, al deed hij braaf alles waartoe hij verplicht was (hij had dus een soort contract met God).

Het is een tekst die laat zien dat je de wetten van Mozes niet naar de letter moet opvolgen, maar naar de geest/intentie. Je kunt het niet met God op een akkoordje gooien. Het is dus geen tekst die zegt dat geld hebben zondig is, of dat je geld aan armen moet geven.

De samenvatting van de wet (Hebt God lief met heel uw kracht, ziel en verstand, en uw naaste als uzelf), vind ik een veel sterkere tekst.
"Ask not what the Body can do for you. Ask what you can do for the Body."[/]