Auteur Topic: Todd Bentley  (gelezen 30927 keer)

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #105 Gepost op: september 18, 2008, 02:37:09 pm »

quote:

mohamed schreef op 18 september 2008 om 00:14:
[...]

Goed, de vergelijking met geld was niet een juiste, maar daarom hoef je nog niet meteen zulke taal uit te slaan. Als er nu iemand zou zijn die zonder financiele interesse mensen op wonderbaarlijke wijze genas, zou de media er nog uitvoerig over berichten.


Die zijn er wel zeker, maar de media richt zich op andere zaken. Behalve de EO, NCRV en misschien KRO dan, daar tref je wel eens zo iets. Jan Zijlstra vraagt trouwens ook niet om vergoeding. Hier gaat het puur om wat je gelooft of niet. En welke taal sla ik nu helemaal uit? Ik gaf een kritische reactie op jou directe vooroordelen.

Het verschil is juist dat er binnen de New Age beweging die vaak  neer gezet wordt als iets christelijks er geld voor vragen, maar juist de gebeurtenissen binnen de kerken en gemeentes worden niet gedaan na het betalen van een geldsom.
« Laatst bewerkt op: september 18, 2008, 02:59:46 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #106 Gepost op: september 18, 2008, 02:51:31 pm »

quote:

Thorgrem schreef op 17 september 2008 om 16:22:
[...]

Mooi verhaal, maar doet verder niets af aan de andere kant van de medaille die Jan Zijlstra heet, namelijk die van bedrog.

[...]

Want?


Ze hadden zelf ook een periode voor haar gebeden zonder ze ganas, tot dat ze naar Zijlstra is geweest. De gemeente wil helderheid over de vraag waarom hun gebeden met haar persoonlijk niet hielp, maar dat wanneer Zijlstra bad ze genezen werd. De gemeente is opzoek naar Gods bedoeling hierin. Ze hadden een hele tijd ook met en voor haar gebeden vanwege de bijbelse opdracht waarin staat dat als iemand ziek is hij zijn oudste bij zich moet laten roepen om door hem gezalft te worden, vergeven van zonden en gebeden voor die gene wordt voor vergeving van zonden en genezing, zodat hij genezen zal worden. Ze kwamen daar een hele tijd speciaal als gemeentelijk pastoraal team met haar daarvoor meerdere malen bij elkaar.
ps. je gaf al aan dat wonderen geloven geen verplichting is binnen de RKK, maar dat het gaat om de kern van het geloof: geloven in Jezus (inclusief navolging etc) zoals Hij dat van ons verlangt, maar te gelijkertijd moeten we voorzichtig zijn met het oordeel geven over andermans wonderbaarlijke ervaringen. Je hebt ook respect voor broeders en zusters binnen de RKK met deze ervaringen bleek, los van of je daar geloof aan hecht of niet.

Mijn verhaal is er ook één, en ondersteunt door de bijbel.
« Laatst bewerkt op: september 18, 2008, 02:55:05 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

Thorgrem

 • Berichten: 3000
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #107 Gepost op: september 18, 2008, 03:53:33 pm »
Ik vind het prima als mensen er van overtuigd zijn dat hun een wonder is overkomen. Wonderen gebeuren op dagelijkse basis.
Waar ik mij tegen afzet is de ongezonde hang naar wonderen, het pure consumeren van wonderen. Wonderen toe eigenen. Als je zo'n waarde gaat hechten aan wonderen zoals in de charismatische wereld, dan wordt je van het evangelie afgeleid.
Op mij maakt het de indruk dat de charismatische wereld een wedstrijdje verplassen wil over wonderen, de hoeveelheid en de extremiteit daarvan.

Als een wonder plaatsvind is dat een geschenk van God, en zeker niets iets wat je af kunt dwingen door de zoveelste genezingsdienst. En dat er zo nu en dan een wonder gebeurd, prachtig, zonder meer. Voor degene die het overkomt als aanwezigen. Jezus kwam vaak op plaatsen waar ongeloof heerste en verrichte een wonder om het ongeloof te doen wegnemen. Wonderen, en met name die genezing betreffen (want dat is het enige waar sterk de nadruk op ligt in deze charismatische wereld) geven slechts aan wat voor een geloof deze mensen hebben. De hang naar wonderen toont aan dat men eerst wil zien, en dan pas geloofd zoals de ongelovige Thomas.

Jan Zijlstra vraagt idd geen geld voor zijn genezingsdienst. Toch bulkt het in dergelijke diensten van oproepen om vooral vrijgevig te doneren, ook hier wordt onevenredig aandacht op gevestigd.

Jan Zijlstra bericht niet over al die gevallen dat er mensen niet genezen zijn, nee zelfs niet genezen mensen werden met naam en toenaam genoemd op de site als genezen. Zo lok je valse hoop bij mensen om ze maar naar je dienst te krijgen waar ze vervolgens ruim geven omdat er zo gemanipuleerd wordt dat mensen die veel geven veel zullen ontvangen.

En ja, ook bij Lourdes zijn er verhalen over lichamelijke genezingen, maar dat is het hele doel niet van een een reis naar Lourdes. Mensen weten donders goed dat de kans dat ze lichamelijk genezen vrijwel nul is. Nergens wordt een voorstelling gemaakt alsof die kans reëel zou zin. De kans dat je daar op wonderbaarlijke wijze lichamelijk geneest is net zo groot als op elke andere plaats. Net zoals er genoeg atheïsten zijn die op wonderbaarlijke wijze genezen. Mensen gaan naar Lourdes omdat het een pelgrimage is. Samen een reis ondernemen met een eindpunt. Maar het eindpunt is niet het doel, het is de reis die het doel op zich is, en het eindpunt is slechts de slagroom op de taart. Door de reis, en door het gezamenlijk beleven van die reis en van de gebeurtenissen bij Lourdes, dat brengt de bezinning. De bezinning die nodig is om mensen waarlijk te genezen, dat wil zeggen op spiritueel niveau, dat mensen leren omgaan met hun sterfelijkheid en zich er bij neerleggen en het in handen van God leggen. Dat zij er toe doen, ook al zijn zij lichamelijk niet gezond, dat het leven heilig is en ze zich niet minderwaardig hoeven te voelen. In een westerse maatschappij waar het gezonde ideaal toch al alles overheersend is moeten christenen tegenwicht bieden.

Zou jij het niet bijzonder vreemd vinden als bij je plaatselijke PKN eenmaal in de twee weken een genezingsdienst wordt gehouden? Waarin welhaast beloofd wordt dat mensen genezen, dat je dominee als een waanzinnige tekeergaat, maar daarbij de diepte van een plat a4'tje nog niet bereikt? Zou je het niet vreemd vinden dat er vervolgens enkel nadruk wordt gelegd op genezing? Zu je dan niet iets missen? Wat zou je er van vinden als jouw dominee mensen die niet genezen beticht van kleingelovigheid, en zo deze groep mensen nog meer in de hoek zet? Volgens mij ben je een rechtvaardig persoon, die geloofd in de liefde van de Heer voor elk individueel, en zou daar je de nekharen van overeind staan.
En hou zou jij het vinden als mensen onderzoek willen doen naar genezingen die in jouw kerk plaats hebben, en vervolgens blijkt dat vele 'wonderen' uiteindelijk geen blijvende werking hadden, dat mensen na een dag al weer in de rolstoel zaten. Maar dat aan deze mensen totaal geen nazorg meer wordt geboden, maar hun verhaal van genezing wel triomfantelijk van de toren wordt geblazen. Zou jij niet vinden dat er dan bewust wordt meegewerkt aan een verkeerde beeldvorming en dat mensen bewust worden misleid om vooral eens langs te komen?


Ik hoop dat er enige samenhang in mijn tekst zit, ik heb maar gewoon wat van me afgetypt, en ik zie al dat ik vele dingen nog niet aan bod heb laten komen, maar hier laat ik het even bij.

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #108 Gepost op: september 18, 2008, 06:01:57 pm »
Oh, vandaar. Nou als ik eerlijk ben dan zijn er inderdaad charismaten waar me de nekharen van overeind zou gaan staan, uiteraard hangt dat van de persoon af. Deze charismatische wereld is nogal verdeeld als je het mij vraagt. Je kunt er van alles in verwachten. De één moet niets hebben van al het oude en gaat helemaal op in de trents die er nu weer in hun gemeenschap is, en de ander is heel herkenbaar voor ons in geloof, onderzoek, ervaringen en diepgang bijvoorbeeld. Bij Jan Zijlstra kan ik niet goed zeggen wat daar gaande is. aan de ene kant gebeuren er echt wonderen, aan de andere kant zijn er ook mensen die niet genezen. Op zich heel normaal voor God net als je het over Lourdes zei. Op zich komt me hem wel over als een vriendelijke man, maar waarom hij de dingen zo brengt dat inderdaad niet gebeurde wonderen na tegenspraak toch gewoon als wonderen blijft bekent maken snap ik ook niet. Ik zou het ook eerlijk en anders brengen als ik hem was.
Een dominee bij ons zit wel te denken aan iets als een genezingsdienst wel of niet te gaan organiseren, maar om eerlijk te zijn denk ik niet dat zo iets bij ons van de grond komt. Zal hij het toch doen, dan zou hij de genezing zeker niet afdwingen van God. Dat zou inderdaad wel jammer zijn als het wel zou gebeuren.

Wat schreeuwende charismaten betreft doet me dat al denken aan die menigte rond Todd en dat keur ik gewoon af. Alsof het één grote dolle feest moet zijn met allerlei gekke geluiden erbij. nou is het wat anders als ze in een evangelische dienst enthausiast staan te zingen zoals Afrikanen dat graag doen. Al heb ik wel het gevoel dat Nederlanders zich wel forceren door zich voller voor te doen dan ze zijn. Een enorme beleving vooraf dat helemaal van de Geest zou zijn en vervolgens in de dip achteraf komen en het gevoel hebben dat God ver weg is. Das jammer, een beetje geforceerd allemaal.

De beleving van blij zijn en klappend zingen is niet verkeerd natuurlijk, als je maar jezelf blijft. Je mag ook gewoon genieten van alles zonder dat op een on-Nederlandse manier te moeten uiten. Ik volg er wel eens discussies over. Dat evangelischen denken dat je met de handen in de lucht moet bidden, maar later ontdekken dat het daar niet om gaat. Het is vaak denk ik ook een fase waar ze door moeten. Jammer genoeg zijn er gemeentes waar het helemaal daar in blijft hangen, maar anderen ontwikkelen zich verder en zo maak ik in ons dorp mee dat de voll evangelischen wel een stuk nuchterder zijn geworden dan voor tien jaar terug. Dat maakt ze niet opeens perfect, maar ik zie er wel een ontwikkeling in.  

Die verdeling, daar komen die scheuringen geloof ik vandaan. De ene groep gaat helemaal op in die Geest ervaringen met al die uitbundigheid tot het sterk overdrevene toe, terwijl een andere groep onder de evangelischen daar ook zijn bedenkingen bij heeft en daar bewust niet helemaal in mee gaan. Maar zoals het artikel over het tongenspraak al aangaf: er mag wel heel wat kennis toegevoegd worden bij erg veel charismaten om ze te behoeden tegen dwaalgeesten. Volgens mij zijn er veel gemeentes goed begonnen, maar te ver door geschoten en is het tijd om zich wederom op hun geloof en visie te bezinnen. Onder de motto: bezint eer men begint.

Ik heb het idee dat er nogal aan ze getrokken wordt. Aan de ene kant gebeuren er wonderen door God, aan de andere kant trekt een nieuwe beweging op dat samenhangt van dat welvaartsevangelie door satan in het leven geroepen. En ik geloof dat die tweespant in de meeste kerken wel te vinden zijn. Onder ons speelt vrijzinnigheid bijvoorbeeld een groot probleem en ook het gebrek aan bijbelkennis met de nodige gevolgen van dien. De dwaalgeesten weten velen wel te vinden. Ik geloof zelf dat een christen aan beide gebonden kan zijn. Aan de ene kant doet hij veel goeds voor God en zijn naaste en aan de andere kant ook nog zoveel dwaze dingen tot het afdwingerige toe wat je zou kunnen plaatsen onder het dwaalgeestelijke. Maar ik geloof dat bezinning en goede wil gericht op Jezus in combinatie met serieus bijbels onderzoek toch de meesten een heel stuk in de goede richting kan brengen

Je opmerking over hun nadruk op wonderbaarlijke genezing (en tongen) deed me denken aan een uitspraak van een kennis van me die zei: "de protestanten leggen de nadruk nogal op de schrift en de evangelischen daarinplaats nogal de nadruk op de Geest."  Het zou denk ik het beste zijn als we de nadruk op het Woord van God leggen met dus het oog op Jezus en onze medemens en de openheid te hebben voor de werking van de Geest, zonder daar constant mee bezig te zijn. Het draait immers niet om de wonderen, die zijn inderdaad ter ondersteuning van het Woord.
« Laatst bewerkt op: september 18, 2008, 06:29:41 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

Thorgrem

 • Berichten: 3000
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #109 Gepost op: september 18, 2008, 10:19:28 pm »
In grote lijnen zijn we het eens, we leggen enkel accenten anders volgens mij.

mohamed

 • Berichten: 688
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #110 Gepost op: september 19, 2008, 09:59:19 am »
Ik geloof absoluut dat mensen genezen, in mijn overtuiging werkt de Geest van God ook door in de reguliere gezondsheidszorg, maar ik denk ook dat er twee soorten van genezing zijn, waarbij de inwendige het belangrijkste is.
« Laatst bewerkt op: september 19, 2008, 09:59:45 am door mohamed »

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #111 Gepost op: september 19, 2008, 03:00:35 pm »

quote:

Thorgrem schreef op 18 september 2008 om 22:19:
In grote lijnen zijn we het eens, we leggen enkel accenten anders volgens mij.
Dat zou wel eens zo kunnen zijn.
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #112 Gepost op: september 19, 2008, 03:01:14 pm »

quote:

mohamed schreef op 19 september 2008 om 09:59:
Ik geloof absoluut dat mensen genezen, in mijn overtuiging werkt de Geest van God ook door in de reguliere gezondsheidszorg, maar ik denk ook dat er twee soorten van genezing zijn, waarbij de inwendige het belangrijkste is.
Daar kan ik me wel in vinden.
Een nieuwe start is een nieuw begin

Harold-2

 • Berichten: 97
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #113 Gepost op: september 24, 2008, 10:05:28 pm »
Even weer een ouder topic omhoog trappen...

Gisteravond was het programma: " 't zal je maar gebeuren" op tv (EO).

Was een documentaire over Todd Bentley/Lakeland Rivival.

Als je het gemist hebt is het nog terug te zien via:

uitzending gemist
« Laatst bewerkt op: september 24, 2008, 10:08:55 pm door Harold-2 »

Thorgrem

 • Berichten: 3000
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #114 Gepost op: september 26, 2008, 04:36:24 pm »
Ik heb de docu bijna afgekeken. En kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben. Een kritisch woord is vrijwel niet aanwezig en eigenlijk wordt het enkel benaderd vanuit evangelische perspectief. Pas op het laatste wordt op de actualiteit ingegaan.

Inmiddels afgekeken en bovenstaande hoeft niet veranderd te worden.
« Laatst bewerkt op: september 26, 2008, 04:36:49 pm door Thorgrem »

Harold-2

 • Berichten: 97
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #115 Gepost op: september 26, 2008, 11:41:19 pm »
In iedergeval een redelijk neutrale mening, en geen veroordelende mening van de EO. Wat dat betreft hebben we op internet zelf al veel meer video's kunnen bekijken die veel meer duidelijkheid hebben geven.

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #116 Gepost op: september 26, 2008, 11:59:40 pm »
In de EO-gids staan meerdere malen artikelen in waaruit duidelijk valt optemaken dat de EO niet achter Todd staat. Ze zijn echter voorzichtig met het uitdrukken ervan, omdat hun achterban al zovaak met elkaar in conflict zijn tussen voor en tegenstanders over allerlei zaken. Dat zie je steeds weer in ingezonden brieven dat in de tv-gids komt. Dirck van Genderen is nog wel de meest uitgesproken tegenstander van Todd die er bij de EO tot nu toe te vinden is en dat oprecht verwoord heeft. Ik vindt dat goed, er wordt al te veel gepapt en nat gehouden binnen de christenlijke wereld. Dat werkt lauwheid in de hand, dan nog liever een koude kille signaal die het helemaal mis heeft waar mee in discussie kan worden gegaan dan een lauwe signaal dat stinkende wonden veroorzaakt.
Een nieuwe start is een nieuw begin

Harold-2

 • Berichten: 97
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #117 Gepost op: september 27, 2008, 09:12:39 pm »
Vandaag naar de Bethel in Drachten geweest waar een studiedag over Lakeland was. Daar was Dirk van Genderen ook aanwezig, en die was ook wel heel duidelijk over de EO uitzending: de schokkende beelden hebben ze niet laten zien, en dat was jammer, want dan had het een beter beeld gegeven. Dus had hij wat schokkender materiaal (wat we allemaal zelf wel op youtube hebben kunnen zien).

Maar Dirk van Genderen heeft dus 100-den (haat)mails/reacties gehad op zijn publicaties, waarvan de meesten negatief waren over zijn publicaties. Hoe hij durfde te zeggen dat dit geen werk van God was etc.
« Laatst bewerkt op: september 27, 2008, 09:23:35 pm door Harold-2 »

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #118 Gepost op: september 27, 2008, 10:41:49 pm »

quote:

Harold-2 schreef op 27 september 2008 om 21:12:
Vandaag naar de Bethel in Drachten geweest waar een studiedag over Lakeland was. Daar was Dirk van Genderen ook aanwezig, en die was ook wel heel duidelijk over de EO uitzending: de schokkende beelden hebben ze niet laten zien, en dat was jammer, want dan had het een beter beeld gegeven. Dus had hij wat schokkender materiaal (wat we allemaal zelf wel op youtube hebben kunnen zien).

Maar Dirk van Genderen heeft dus 100-den (haat)mails/reacties gehad op zijn publicaties, waarvan de meesten negatief waren over zijn publicaties. Hoe hij durfde te zeggen dat dit geen werk van God was etc.
Precies, ik begin hem steeds meer te waarderen. Hij maakt dus een zware tijd mee, maar Gods zegen heeft hij vast en zeker. Jezus werd ook zo behandeld. Ik hoop dat hij hier heel sterk door komt en Gods steun zal ontvangen door alles heen.
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
Todd Bentley
« Reactie #119 Gepost op: augustus 27, 2012, 02:41:16 am »
http://www.manna-vandaag....internationaal&Itemid=214
Een nieuwe start is een nieuw begin