Auteur Topic: Het leven van Vosje  (gelezen 10653 keer)

Vosje

 • Berichten: 47
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Gepost op: oktober 14, 2008, 11:25:17 pm »
IVM een chronische ziekte heb ik soms teveel tijd waarin ik weinig anders kan doen dan lezen, tv kijken of achter de pc. zitten.

Slapen zit er dan ook niet in dus 's avonds en 's nacht bevind ik mij ook meer in zittende dan in liggende toestand.

Simpelweg omdat ik dan nog benen nog armen nauwelijks kan bewegen en liggen helemaal een pijnlijke zaak is.

Dan heb ik toch weleens de neiging dingen te lezen of te bekijken, die niet echt geschikt zijn voor christenen.  

Ook al omdat ik toch ook weleens een klein beetje (veel) zelfmedelijden ontwikkel in de loop van de nacht en dan zo iets heb van, wat kan mij het eigenlijk schelen, dan moet God maar zorgen dat ik kan slapen.

Ik weet dat het niet goed is en ik vecht er wel tegen maar soms nemen deze gevoelens toch de overhand, met alle gevolgen vandien want die troep op tv. en pc. daar vrolijk ik nu niet echt van op.

Hoe kan ik toch zorgen dat ik mijzelf zover krijg dat deze gevoelens niet de overhand krijgen en ik ook en juist in deze periode mijzelf zover krijg dat ik blijf vechten tegen de "verleidingen".

Ik heb al gedragstherapie gevolgd tegen depressieve gevoelens en die helpen overdag meestal perfect maar 's nachts niet echt altijd.

En ja, bidden helpt echt maar daar denk ik niet aan of sterker nog, daar verzet ik mij tegen als ik zo'n depressieve bui heb.

Adinomis

 • Berichten: 1813
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #1 Gepost op: oktober 15, 2008, 12:23:13 am »
Misschien moet ik vannacht maar eens voor Vosje bidden.
Als je nu 1 Koningen 19 gaat lezen, i.p.v. achter het beeldscherm, laat dan eens op je inwerken dat Elia ook last had van depressiviteit. Hoe ging God daarmee om?
Rom.12:21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

Fotogravinnetje

 • Moderator
 • Berichten: 3905
 • Crimpen op den Yssel
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #2 Gepost op: oktober 15, 2008, 08:46:02 am »
Ik zou beginnen met de beeldschermen uit te laten. Dan blijft er alleen lezen over. Het mooie daarvan is dat je een boek weg kunt leggen als je bijna in slaap valt. En ga je toch niet lezen, dan heb je tijd om na te denken. Verzin het plot voor een boek, ga lekker fantaseren, maar kijk uit dat je niet stiekem toch gaat liggen piekeren, tobben, zelfmedelijden hebben. Beeldscherm aan betekent ook dat je je hersenen nog te veel input geeft om in slaapstand te gaan, dus gaan slapen bemoeilijk je alleen maar door de tv en de pc.
Heb je wel eens gedacht aan/gevraagd om van die tabletten die je helpen in slaap te komen? (Geen echte slaaptabletten dus)
computerfout: een vreemde een in de byte

Bumblebee

 • Berichten: 6100
 • Zzzzzoem
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #3 Gepost op: oktober 15, 2008, 09:54:51 am »
Lichaamsbeweging overdag helpt zowel tegen depressiviteit als tegen slapeloosheid. Ik weet niet of je daar met je ziekte toe in staat bent?

Hieronder nog wat voorlichting en adviezen over slaap (bron: farmacotherapeutisch kompas)

    * De normale slaapduur varieert van 5–10 uur.
    * De normale slaapduur is persoon- en leeftijdsafhankelijk.
    * Ouderen behoeven in het algemeen minder slaap.
    * Ouderen hebben veel minder diepe slaap; zij hebben gedurende de nacht meer slaaponderbrekingen en een kortere slaap en ze doen vaker een dutje overdag.
    * Echte slapeloosheid is altijd een 24-uurs probleem: eerst bij problemen overdag spreekt men van slapeloosheid, waarbij slaapmiddelen aangewezen kunnen zijn.
    * De normale slaap bestaat uit drie tot vijf cycli, waarin stadia van lichte en diepe slaap en REM-slaap kunnen worden onderscheiden.
    * De diepe slaap (= slow wave sleep = δ-slaap = stadia 3 en 4) is naast de REM-slaap het belangrijkste slaaponderdeel voor herstel van lichaam en geest.
    * De diepe slaap treft men hoofdzakelijk aan in het eerste deel van de nacht (de eerste 4–5 uur).
    * In het tweede deel van de nacht wordt de slaap steeds minder diep en is het normaal dat men twee- à driemaal wakker wordt; meestal herinnert men zich deze slaaponderbrekingen niet meer. Iemand die zich ze wel herinnert kan ten onrechte de indruk hebben te kort, te weinig of slecht te hebben geslapen.
    * Kortslapers (5 uur slaap) genieten evenveel diepe slaap als langslapers (10 uur slaap).

Deze adviezen bevorderen een goede slaap.
Dag-en-nachtritme:

    * Probeer op geregelde tijden naar bed te gaan, ook in het weekend.
    * Ga 's avonds naar bed als u zich slaperig voelt, laat dit moment niet voorbij gaan.
    * Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen en niet om er televisie te kijken of te lezen.
    * Vermijd te lang wakker liggen in bed; ga dan naar een andere kamer om iets ontspannends te doen.
    * Sta 's ochtends op een vaste tijd op, ook in het weekend en ook na weinig uren te hebben geslapen.
    * Vermijd dutjes de laatste drie uur voor het slapen gaan.
    * Vermijd een te actieve avondbesteding en zorg voor een periode van ontspanning voor het slapen gaan (bv. een bad of een ander ritueel waarmee de avond wordt afgesloten).

Omgeving:

    * Zorg voor een goede kwaliteit matras en hoofdkussen, voldoende geluidsisolatie, een goed geventileerde ruimte en juiste temperatuur van het slaapvertrek.
    * Streef naar vermindering van psychosociale stressfactoren.
    * Draai de wekker om, omdat het zien van de tijd alleen maar onrust geeft.

Voedingsgewoonten:

    * Ga niet te laat en/of te veel eten.
    * Vermijd nicotine en het drinken van koffie, thee, cola, cacao vanaf 6 uur voor het slapen gaan. Gebruik geen alcoholbevattende drank als 'slaapmutsje'.

Lichaamsbeweging:

    * Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging bv. drie tot vijfmaal per week gedurende een kwartier tot een uur. Dit heeft een gunstige invloed op spanning en stress.
    * Vermijd intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapen gaan vanwege het activerende effect. Sporten vroeg in de avond kan juist een gunstig effect hebben.
Bombus terrestris Reginae

sannebird

 • Berichten: 43
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #4 Gepost op: oktober 15, 2008, 09:02:41 pm »
Het gaat er volgens mij niet om dat je niet kan slapen maar wat je doet in de tijd dat je dus niet in bed ligt. Ik neem aan dat als je niet kan liggen, lopen ook geen optie is? Sowieso 's nachts in Rotterdam geen optie. Houd voor jezelf eens bij of er nachten zijn waar je geen depressieve gevoelens ontwikkel en wat daar dan de reden van is. Ook kan je eens proberen een dagboek (nachtboek ;) ) bij te houden en daarin alle negatieve dingen in op te schrijven en ze daardoor kwijt te raken zodat je alleen nog de positieve gedachten in je hoofd houd.

ps. Je bent niet de enige die zelfmedelijden hebt hoor, er zijn mensen met minder pijn dan jij die voortdurrend aan het praten zijn over hun kwaaltjes.

Vosje

 • Berichten: 47
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #5 Gepost op: oktober 17, 2008, 11:42:03 pm »
Bedankt voor al jullie adviezen en sowieso is het fijn dat ik het even van mij af kan schrijven, een dagboek is wel fijn maar geen kip die het verder interressert wat er instaat.

Als ik overdag redelijk bezig ben geweest en ik heb niet zoveel pijn, dan kan ik meestal heerlijk pitten 's nachts.  Als ik 's nachts goed geslapen heb dan kan ik overdag ook meer doen....

Maar soms raak ik in zo'n cirkel van  's nachts niet slapen en overdag kan ik dan ook niet veel. Soms moet ik eerder weg van mijn werk. Meestal kan ik zo'n crashdag uitstellen tot mijn vrije dag of tot de zondag, wat ook niet alles is maar God ontslaat me tenminste niet als ik op zondag niet in dienst komt opdagen.

Lopen 's avonds gaat ook wel maar ik durf niet zo goed, ik ben weleens gevallen en toen heb ik de hele nacht half in de sloot, half op het bruggetje gelegen, geen lolletje. Gelukkig kwam er om een uur of zes 's morgens een grote hond tegen mij blaffen en die heb ik toen maar vastgehouden aan zijn halsband. Zodat het baasje uiteindelijk hond en toen ook mij vond. En zij had een mobiele telefoon. Ik trouwens nu ook maar toch...

Inderdaad de tv. uitlaten, geeft al een hoop rust, de pc uitlaten, hmm. daar moet ik nog eens over nadenken. Misschien ga ik wel een plot bedenken voor een boek: Over de vos en de dolle hond...

Vosje

 • Berichten: 47
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #6 Gepost op: oktober 17, 2008, 11:59:42 pm »
2 keer en weghalen lukt niet.
« Laatst bewerkt op: oktober 18, 2008, 12:01:26 am door Vosje »

Bouwe

 • Berichten: 22
 • cristen zijn
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #7 Gepost op: oktober 19, 2008, 09:29:41 pm »
hoi Vosje
Depressief zijn is vreselijk,ik weet er alles van tot ik geen mogelijkheid meer zag,om verder te leven.
Dus het is goed dat je er aandacht voor vraagt.
Nu heb ik niet het antwoord om dat iedereen zo verschillend in elkaar zit.
Wel ben ik na die zm poging dingen anders gaan doen,hoe simpel het ook lijkt.

En ik ben van af die tijd nooit meer depressief geweest,maar daar voor altijd.

Bouwe
OKmm

Fotogravinnetje

 • Moderator
 • Berichten: 3905
 • Crimpen op den Yssel
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #8 Gepost op: oktober 20, 2008, 11:48:25 am »
Vosje, even over dat dagboek. Dat herken ik wel. Dat was voor mij een reden om op dit forum een blog te beginnen. Ik moest dingen van me afschrijven en een dagboek voor mij alleen schrijven had ik nog nooit volgehouden.
Waar je wel op moet letten als je zo'n blog schrijft, is dat je geen privacy-gevoelige info erin zet. Zo heb ik een behoorlijk belangrijk facet uit die tijd volledig verzwegen in mijn blog en als ik het over anderen had, dan zo dat niet duidelijk was over wie ik schreef en zo neutraal en positief mogelijk.
Wat je over jezelf schrijft moet je zelf weten, over anderen schrijf je gewoon niet.
Wat ik wou zeggen: misschien is het een idee om een blog te beginnen, of hier op het forum, of elders, zodat je wel een publiek hebt om voor te schrijven (of ze het nu lezen of niet).
computerfout: een vreemde een in de byte

Mellon

 • Berichten: 1045
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #9 Gepost op: oktober 21, 2008, 03:53:45 pm »
Hoi Vosje

Ik herken veel in je verhaal. Heel moeilijk als je depressief bent, vaak heel moeilijk te begrijpen voor anderen.

Dat van dat zelfmedelijden herken ik ook heel erg goed en de depressieve gevoelens en gedachten.

Wat mijzelf het beste heeft geholpen is te accepteren dat die depressies me overvallen en daaraan gekoppeld de gedachte dat ik mijn depressies niet ben.

Want door negatief tegen jezelf aan te kijken (zelfmedelijden), voed je je depressieve gevoelens, waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Ophouden met vechten, dus. Trek de stekker van de tv eruit en zoek iets positiefs. Goeie boeken, een kruiswoordpuzzel, iets om je af te leiden.

En God is altijd het dichtst bij je wanneer jij juist denkt dat hij het verst weg is. Hoe zou het ook anders kunnen met de God die wij hebben?

Vosje

 • Berichten: 47
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #10 Gepost op: oktober 22, 2008, 07:24:52 pm »

quote:

En God is altijd het dichtst bij je wanneer jij juist denkt dat hij het verst weg is.
Je hebt zó gelijk.
...............................
Ik zal maar geen blog op dit forum maken, veel zou ik niet kunnen schrijven omdat ik toch wel merk dat hier kennissen en ook familie lezen/ schrijven en dan zou ik niet eerlijk kunnen zijn en inderdaad nooit over andere mensen kunnen schrijven.

Ik hou het toch maar bij mijn papieren dagboek om te voorkomen dat ik andere kwets of mijzelf te kwetsbaar maak.

Adinomis

 • Berichten: 1813
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #11 Gepost op: oktober 22, 2008, 08:26:57 pm »

quote:

Mellon schreef op 21 oktober 2008 om 15:53:
En God is altijd het dichtst bij je wanneer jij juist denkt dat hij het verst weg is. Hoe zou het ook anders kunnen met de God die wij hebben

Ik herinner me een verhaal van Tonneke Bijker die last had van postnatale depressies. Dat kon heel diep gaan. Ze vertelde hierover op de tv. Ze had het gevoel dat ze onder in een put zat en naar boven moest klimmen om God te bereiken. Maar dat was onbereikbaar......
Totdat haar man tegen haar zei: "Jezus is bij jou onder in die put". Dat gaf haar toen zo'n rust.
Dat lijkt op wat Mellon schreef. En dat zijn niet alleen mooie woorden, het is de waarheid uit psalm 23:4:

quote:

Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want u bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.
Rom.12:21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

Vosje

 • Berichten: 47
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #12 Gepost op: oktober 25, 2008, 12:50:09 am »
Ik ga weg hier van het forum, ik word zo verdrietig als ik lees hoe God beledigd wordt. Ik word sowieso verdrietig van de meeste stukken hier. Sommige mensen gebruiken hier een hoop moeilijke woorden maar de mensen die niet doen, zijn volgens mij degene die echt van God houden en Zijn geboden willen doen.

Dag en bedankt Sannebird voor het helpen met het lid worden enzo.

sannebird

 • Berichten: 43
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #13 Gepost op: oktober 25, 2008, 10:27:13 am »
Dag Vosje, we spreken elkaar volgende week weer.

Bouwe

 • Berichten: 22
 • cristen zijn
  • Bekijk profiel
Het leven van Vosje
« Reactie #14 Gepost op: oktober 25, 2008, 07:25:24 pm »
hoi Vosje

Je gaat hier weg van het forum zeg je,dat voelt niet goed voor mij.
Heb ik iets verkeerds gezegd?
En ik begrijp niet waar je het over hebt als je zegt,ik word verdrietig om dat God beledigt word.
Ik heb het nog eens na gelezen,maar ik zie geen belediging.

Bouwe
OKmm