Auteur Topic: Studiemethode jeugdverenigingen 12 - 16 jr.  (gelezen 3465 keer)

tomp

  • Berichten: 148
    • Bekijk profiel
Studiemethode jeugdverenigingen 12 - 16 jr.
« Gepost op: april 07, 2009, 09:12:28 am »
We zijn op dit moment als GKv-kerk op zoek naar geschikt materiaal voor jeugdverenigingen met kinderen in de leeftijd van 12-16 jaar.

Beschikbaar vanuit onze kerken is bv Track7, maar onze ervaring hiermee is dat het matig werkbaar is voor de doelgroep. De kinderen zijn nog te speels om goed met dit materiaal te werken. We hebben gemerkt dat je met dit materiaal als jeugdleider vooral (be)lerend bezig bent en dat het te weinig aanknopingspunten biedt voor werkvormen. Wat wel erg sterk is in dit materiaal is het daadwerkelijk gebruik maken van de Bijbel.

We zijn de afgelopen 2 jaren uitgeweken naar methodes van Youth for Christ. In het eerste jaar beviel dat goed, maar we merken dat de methodes in het 2e jaar niet werkbaar waren door de gewijzigde opzet van het materiaal. De aandacht ligt heel sterk op spelletjes, die in veel gevallen niet meer uitvoerbaar zijn in de huiskamer. Daarnaast is het Bijbelgebruik verworden tot af en toe een verwijzing naar een tekst, die vaak meer op de klank af klopt met het onderwerp, dan dat het daadwerkelijk een uitgangspunt biedt. We hebben besloten met deze methode te stoppen. YfC, moet ik wel nageven, weet wel wat de doelgroep leuk vindt. De werkvormen zijn zeker aantrekkelijk.

Maar dat stelt ons wel voor de vraag, wat nu ...

We zijn op zoek naar een methode die
a. recht doet aan de verschillen die er zijn tussen kinderen in een groep voor 12-jarigen kinderen in een groep van 16-jarigen;
b. in ca. 4 jaar  een programma van onderwerpen, maar ook van te verwerven vaardigheden doorloopt;
c. daadwerkelijk de Bijbel als bron gebruikt en ook stimuleert tot onderzoek;
d. qua werkvormen praktische handvaten biedt aan de leiders.

Binnen onze kerk is er nog een duidelijk onderscheid tussen cathechese en jeugdvereniging. De cathechese is vooral gericht op kennisoverdracht. De jeugdvereniging is vooral gericht op gemeenschappelijk studeren in de Bijbel, mening vormen en formuleren, luisteren naar elkaar, plaatsbepaling in gezin, kerk, maatschappij.

Zo ... een heel verhaal. En nu de vraag: Hebben jullie ervaringen met een goede methode. Zo ja, deel deze dan met ons. Wellicht zijn er personen in jullie kerk die zich hier mee bezig houden. Zou je die op dit draadje willen wijzen?

Mezzamorpheus

  • Berichten: 5201
  • You are my Lifeboat
    • Bekijk profiel
Studiemethode jeugdverenigingen 12 - 16 jr.
« Reactie #1 Gepost op: april 07, 2009, 10:20:00 am »

quote:

tomp schreef op 07 april 2009 om 09:12:
YfC, moet ik wel nageven, weet wel wat de doelgroep leuk vindt. De werkvormen zijn zeker aantrekkelijk.
Kan je geen combinatie maken van het degelijke bijbelse van Track7 en de aantrekkelijke werkvormen van YfC?

tomp

  • Berichten: 148
    • Bekijk profiel
Studiemethode jeugdverenigingen 12 - 16 jr.
« Reactie #2 Gepost op: april 07, 2009, 08:51:08 pm »

quote:

Mezzamorpheus schreef op 07 april 2009 om 10:20:
[...]


Kan je geen combinatie maken van het degelijke bijbelse van Track7 en de aantrekkelijke werkvormen van YfC?
Dat zou wel kunnen, ware het niet dat gebruik van het materiaal van YfC ca 350 euri per jaar kost. En dat is wel erg veel, voor een methode die je nog maar deels gaat gebruiken. Daarbij treedt het probleem op dat de onderwerpen niet goed overeenkomen, waardoor de leiding er in de voorbereiding weer te veel werk aan krijgt.
« Laatst bewerkt op: april 07, 2009, 08:51:28 pm door tomp »