Auteur Topic: de grenzeloze generatie  (gelezen 11680 keer)

mirt

 • Moderator
 • Berichten: 1730
 • strijd de goede strijd
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Gepost op: december 04, 2009, 04:19:50 pm »
Martijn Lampert en Frits Spangenberg schreven een boek over de jeugd van 15 tot 23 jaar: de 'Grenzeloze generatie.' Deze generatie zou geen enkel besef van normen en waarden hebben en haast altijd het eigen genot vooropstellen.  

Er zijn er die het eens zijn met de conclusies van dit boek en die het behoorlijk relativeren. Een commentaar van iemand uit die leeftijdsgroep blijft nogal hangen bij mij.

Deze 5vwo leerlinge schrijft onder andere:

quote:

Verder wees het onderzoek uit dat de jeugd van tegenwoordig graag naar zichzelf kijkt. Dit wordt door de onderzoekers als iets vreselijks gepresenteerd, en ik moet zeggen dat ik het ook niet bepaald vind klinken als een pré. Maar waren het niet soortgelijke onderzoekers, die tot aan een jaartje terug nog constant aan de alarmbel trokken om te melden dat het zelfbeeld van jongeren toch écht beter moest? Moesten wij een tijdje geleden nog leren dat modellenfoto’s digitaal bewerkt werden en dat wij misschien wel net zo mooi waren, is het nu opeens een slecht teken als men niet meteen gillend wegrent bij het zien van de eerste beste spiegel.
Uit onderzoek komt dat de jeugd weinig betrokkenheid heeft bij de politiek, maar zij schrijft:

quote:

Zou iemand van een vorige generatie zich maatschappijbetrokken hebben gevoeld als hij of zij in het huidige politieke klimaat was opgegroeid?


Ik schaam mij een beetje naar haar toe.

Hoe denken jullie over dit onderzoek en over deze leeftijdsgroep?

Ik denk dat er teveel wordt gegeneraliseerd. Ik denk ook dat er te weinig gezien wordt hoe de maatschappij naast de ouders deze groep gevormd heeft. En ook dat er te weinig gekeken wordt naar de positieve kanten van deze jongeren. In het algemeen dan.

Zelf vind ik het daarnaast interessant om na te gaan wat deze groep gevormd heeft. Zij zijn opgegroeid in een nogal onbezorgde tijd (de vraag is wat de zorgen van tegenwoordig nog doen natuurlijk, je vormt je niet alleen in je jeugd). Hun ouders waren de eersten die duidelijk een aversie hadden tegen vanzelfsprekend gezag. Maar er zijn vast nog veel meer factoren te bedenken die hebben meegespeeld.
« Laatst bewerkt op: december 04, 2009, 04:20:42 pm door mirt »
ernstige mensen worden pas somber als ze niet ernstig mogen zijn

RestlessReformed

 • Berichten: 483
 • Nu alweer terug?
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #1 Gepost op: december 04, 2009, 06:55:10 pm »

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 16:19:
Hoe denken jullie over dit onderzoek en over deze leeftijdsgroep?


Ik denk dat dit onderzoek, voorzover ik er bekend mee ben, iets heel wezenlijks aanstipt. Namelijk een generatie die door goedbedoelende ouders is opgevoed, maar weinig en vrij vage morele kaders meekregen en zich daarin voegen.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 16:19:Ik denk dat er teveel wordt gegeneraliseerd.


Dat er gegeneraliseerd wordt is zeker, zo'n onderzoek zegt niet over specifieke individuele gevallen. Of het teveel is vraag ik mij zeer af.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 16:19: Ik denk ook dat er te weinig gezien wordt hoe de maatschappij naast de ouders deze groep gevormd heeft.


Volgens mij wordt dat weldegelijk genoemd en die maatschappij is door de generatie boven de geschetste gevormd.

 

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 16:19:En ook dat er te weinig gekeken wordt naar de positieve kanten van deze jongeren. In het algemeen dan.


Ik denk dat er ook weinig echt positiefs gemeld kan worden.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 16:19:Zelf vind ik het daarnaast interessant om na te gaan wat deze groep gevormd heeft. Zij zijn opgegroeid in een nogal onbezorgde tijd (de vraag is wat de zorgen van tegenwoordig nog doen natuurlijk, je vormt je niet alleen in je jeugd). Hun ouders waren de eersten die duidelijk een aversie hadden tegen vanzelfsprekend gezag. Maar er zijn vast nog veel meer factoren te bedenken die hebben meegespeeld.

Ouders die jong willen blijven, liever een 'maatje' zijn dan een vader of moeder, wegvallen van vroeger vanzelfsprekende instituten als kerk, een samenleving die de overheid als de oplossing van elk probleem ziet, het consequent zijn in het doorvoeren van wat hun ouders prediken over individualisme en betrekkelijkheid van moraal en het niet meer aanwezig van de morele kaders, buiten de wettelijke.

Dit zeg ik overigens als iemand die deel uit maakt van deze generatie.
Laat uw ja een ja zijn.

mirt

 • Moderator
 • Berichten: 1730
 • strijd de goede strijd
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #2 Gepost op: december 04, 2009, 10:02:53 pm »

quote:

RestlessReformed schreef op 04 december 2009 om 18:55:

Volgens mij wordt dat weldegelijk genoemd en die maatschappij is door de generatie boven de geschetste gevormd.

Generaties lijkt me. Het is de generatie x grofweg gezegd die deze generatie heeft opgevoed. En de late babyboomers. Maar we kunnen natuurlijk niet net doen alsof de generatie babyboomers niet heeft meegedragen aan het ontwikkelen van de huidige maatschappij, met haar pijnpunten.

En niet alleen dat, ook technische ontwikkelingen bijvoorbeeld die het leven hebben veranderd.

quote:

Dit zeg ik overigens als iemand die deel uit maakt van deze generatie.

Van de jeugd neem ik aan?

Wat vind je zelf van het tweede citaat van de schrijfster van dit commentaar?

Ik heb geen goed gevoel over de manier waarop onder ander jij zo duidelijk alleen maar negatief bent.
Om te proberen iets meer duidelijk te maken waar dat gevoel vandaan komt even iets uit een artikel waarin Martijn Lampert die aan dit boek meewerkte aan het woord komt.

Het gaat over het nieuwe idealisme bij de jeugd dat anders is dan het oude idealisme. Ze gaan heel pragmatisch om met 'iets goeds doen in een ander land', ze doen het even en gaan daarna weer iets heel anders doen. Het lijkt wel alsof ze het voor zichzelf doen.

Ondertussen blijkt dat 'iets goeds willen doen' en daar zingeving aan te ontleden volgens onderzoek iets te zijn wat in deze tijd onder alle generaties te zien is.

een stukje uit dat artikel:

quote:

Tegelijkertijd blijkt dat elke generatie weer op zijn eigen manier aansluit bij de tijdgeest. 'Je ziet dat mensen de definitie van waarden die ze ontwikkelen in hun adolescentie hun hele leven blijven koesteren. Ook al verandert de tijdgeest. Wie de oorlog heeft meegemaakt, blijft zuinig, ook in tijden van overvloed. Ben je gezagsgetrouw opgevoed, dan blijft de burgemeester een figuur met autoriteit.'


Ook de babyboomers van de protestgeneratie houden nog immer vast aan hun waarden van toen: protest als middel, overtuigd van eigen gelijk, gericht op structuren en geloof in maakbaarheid. Bracht die overtuiging van eigen gelijk over een maakbare wereld hen dertig jaar geleden in aanvaring met de generatie boven hen, nu staat deze kijk op de wereld de aansluiting bij een nieuwe generatie idealisten in de weg.

Ik ben bang dat er veel aansluiting te kort is naar de jeugd toe. Ik zeg niet dat er niets mis is met de jeugd. Misschien wel heel veel. Maar ik erger me eraan dat wij vaak niet doorhebben dat we ook iets moeten doen aan onze kijk op hen.

Hoogleraar Arjo Klamer, een late babyboomer, zei laatst in een bijeenkomst waar ik was, dat hij zich ergert aan de manier waarop zijn leeftijdgenoten over de jeugd praten. Zo heel erg alleen vanuit hun gezichtspunt. En hij vertelde dat als hij zijn leerlingen vroeg hoe ze wilden dat hij lesgaf, ze zeiden: streng.

Ja, dan is dat (dat ze die leiding gemist hebben) de schuld van de generatie die hen opvoedde, daar zijn we het over eens. Al zitten er in die opvoeding natuurlijk ook goede kanten. Ik denk ook veel kanten die beter zijn dan hoe de generatie voor hen opvoedde. Lijkt me sterk als het alleen maar slechter was. Maar als we heel erg denken vanuit de gedachte: het zal allemaal alleen maar slechter worden (waar we als christenen misschien wel eens te snel de neiging toe hebben, al staan we daarin niet alleen), dan kunnen we zomaar gaan denken dat de jeugd ook helemaal geen leiding meer wil. Terwijl ik dat betwijfel.
« Laatst bewerkt op: december 04, 2009, 10:48:03 pm door mirt »
ernstige mensen worden pas somber als ze niet ernstig mogen zijn

dingo

 • Berichten: 3483
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #3 Gepost op: december 04, 2009, 10:43:31 pm »
Klagen over de jeugd is van alle generaties en dat heeft alles te maken met de neiging om je als  jeugd af te zetten tegen de vorige generatie en ook omdat oudere generaties heel makkelijk vergeten hoe ze zelf over hun ouders dachten.

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #4 Gepost op: december 05, 2009, 03:39:50 am »
Te kort door de bocht. De geschiedenis leert dat als het volk God de rug toe keert, dat dan het onheil in zicht is. Dit keer ben ik het helemaal eens met RestlessReformed. Ik ben zelf jong, nog geen 30 jaar, maar ik voel me hier echt wereldvreemd tussen al die oppervlakkige mensen die leven als de verloren zoon en hun verantwoordelijkheden niet nemen.

Hoeveel mensen zijn er nog te vinden die zich inspannen voor goede doelen en verenigingen enzo? Het is toch overal een vergrijzing?
« Laatst bewerkt op: december 05, 2009, 03:41:24 am door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #5 Gepost op: december 05, 2009, 03:45:27 am »

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:

Ik ben bang dat er veel aansluiting te kort is naar de jeugd toe. Ik zeg niet dat er niets mis is met de jeugd. Misschien wel heel veel. Maar ik erger me eraan dat wij vaak niet doorhebben dat we ook iets moeten doen aan onze kijk op hen.
Daar geloof ik wel weer in, je moet ze ook zien als verloren zonen in de vele trieste situaties, naar voorbeeld van de Vader die nog steeds in de verloren zoon gelooft en op de uitkijk staat.
Een nieuwe start is een nieuw begin

dingo

 • Berichten: 3483
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #6 Gepost op: december 05, 2009, 09:11:23 am »

quote:

gaitema schreef op 05 december 2009 om 03:39:
Te kort door de bocht. De geschiedenis leert dat als het volk God de rug toe keert, dat dan het onheil in zicht is. Dit keer ben ik het helemaal eens met RestlessReformed. Ik ben zelf jong, nog geen 30 jaar, maar ik voel me hier echt wereldvreemd tussen al die oppervlakkige mensen die leven als de verloren zoon en hun verantwoordelijkheden niet nemen.

Hoeveel mensen zijn er nog te vinden die zich inspannen voor goede doelen en verenigingen enzo? Het is toch overal een vergrijzing?
De redenen dat de voorgaande generatie klaagt over de jeugd zijn uiteraard verschillend maar geklaagd wordt er altijd. En elke keer wordt gemakshalve het eigen aandeel in de opvoeding vergeten. Je kunt niet verwachten dat als individuele zelfontplooiïng tot belangrijkste norm wordt verheven dat de jeugd zich gaat inspannen voor collectieve goede doelen/verenigingsleven. En zo heeft elke generatie zijn manco's die een relatie heeft met de voorgaande generatie. Er is echt niets nieuws onder de zon!

RestlessReformed

 • Berichten: 483
 • Nu alweer terug?
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #7 Gepost op: december 05, 2009, 09:23:39 am »

quote:

dingo schreef op 04 december 2009 om 22:43:
Klagen over de jeugd is van alle generaties en dat heeft alles te maken met de neiging om je als  jeugd af te zetten tegen de vorige generatie en ook omdat oudere generaties heel makkelijk vergeten hoe ze zelf over hun ouders dachten.
Dat men vroeger over de jeugd klaagde betekent niet dat de klachten over de hedendaagse jeugd niet kloppen. Daarnaast denk ik dat een van de problemen van de huidige jeugd juist is dat de ouders ervan niet vergeten zijn hoe ze over hun ouders dachten en niet gewoon volwassen zijn geworden.
Laat uw ja een ja zijn.

RestlessReformed

 • Berichten: 483
 • Nu alweer terug?
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #8 Gepost op: december 05, 2009, 09:50:18 am »

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:
[...]

Generaties lijkt me. Het is de generatie x grofweg gezegd die deze generatie heeft opgevoed. En de late babyboomers. Maar we kunnen natuurlijk niet net doen alsof de generatie babyboomers niet heeft meegedragen aan het ontwikkelen van de huidige maatschappij, met haar pijnpunten.


Dat klopt, ik had zorgvuldiger moeten formuleren.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:En niet alleen dat, ook technische ontwikkelingen bijvoorbeeld die het leven hebben veranderd.


Absoluut, maar ook de manier waarop die de zaken hebben veranderd komt niet uit de lucht vallen.

[...]

quote:Ja.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:Wat vind je zelf van het tweede citaat van de schrijfster van dit commentaar?


Erg kort door de bocht. Politieke polarisatie kan ook heel goed leiden tot een hernieuwd politiek betrokken zijn. Tenzij de maatschappelijke betrokkenheid natuurlijk ontbreekt.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:Ik heb geen goed gevoel over de manier waarop onder ander jij zo duidelijk alleen maar negatief bent.


Voornamelijk over de generaties die ons in de steek hebben gelaten overigens. Ik was gisteren iets te ongenuanceerd. Ik zie namelijk ook lichtpuntjes. Het besef dat men tevel vrijheid kreeg bijvoorbeeld. Hoewel ik niet zie hoe men dat concreet kan veranderen zonder dat men een moreel kader krijgt. Iets waar deze generatie ook een hekel aan heeft. Ergens is het beangstigend dat bijna de enige absoluutheden waar deze generaties in doet te maken hebben met het heersende relativisme, doen wat goed voelt zolang je anderen er geen pijn mee doet.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:Om te proberen iets meer duidelijk te maken waar dat gevoel vandaan komt even iets uit een artikel waarin Martijn Lampert die aan dit boek meewerkte aan het woord komt.

Ik ben bang dat er veel aansluiting te kort is naar de jeugd toe. Ik zeg niet dat er niets mis is met de jeugd. Misschien wel heel veel. Maar ik erger me eraan dat wij vaak niet doorhebben dat we ook iets moeten doen aan onze kijk op hen.


Misschien is een belangrijker punt wel wat doen aan de kijk op de eigen generatie. Eerlijk onder ogen zien wat je fout hebt gedaan.

quote:

mirt schreef op 04 december 2009 om 22:02:Hoogleraar Arjo Klamer, een late babyboomer, zei laatst in een bijeenkomst waar ik was, dat hij zich ergert aan de manier waarop zijn leeftijdgenoten over de jeugd praten. Zo heel erg alleen vanuit hun gezichtspunt. En hij vertelde dat als hij zijn leerlingen vroeg hoe ze wilden dat hij lesgaf, ze zeiden: streng.

Ja, dan is dat (dat ze die leiding gemist hebben) de schuld van de generatie die hen opvoedde, daar zijn we het over eens. Al zitten er in die opvoeding natuurlijk ook goede kanten. Ik denk ook veel kanten die beter zijn dan hoe de generatie voor hen opvoedde. Lijkt me sterk als het alleen maar slechter was.


Niet alleen maar slechter, wel voornamelijk slechter. Natuurlijk, het is fantastisch dat kinderen wordt geleerd kritisch na te denken en zichzelf te ontplooien, maar erg goed voor de samenleving is het niet. Al is onze mate van welvaart dat natuurlijk sowieso niet. Samen met onze verzorgingsstaat vernietigt het de sociale cohesie. Mijn generatie is een logische voortvloeing uit de welvaart, post-modernisme, verzorgingstaat en emancipatie.

 [/quote]Maar als we heel erg denken vanuit de gedachte: het zal allemaal alleen maar slechter worden (waar we als christenen misschien wel eens te snel de neiging toe hebben, al staan we daarin niet alleen), dan kunnen we zomaar gaan denken dat de jeugd ook helemaal geen leiding meer wil. Terwijl ik dat betwijfel.[/quote]
Dat betwijfel ik ook. Net zoals ik betwijfel of er nog mensen zijn die daadwerkelijk leiding kunnen geven aan deze generatie.
En ik denk dat het alleen maar slechter zal gaan en dat deze generatie een van de laatste generaties is die deze mate van welvaart, vrijheid en technologie meemaken, mede dankzij de generaties boven hen van wie ze hebben meegekregen om vooral voor zichzelf te zorgen.
Laat uw ja een ja zijn.

mirt

 • Moderator
 • Berichten: 1730
 • strijd de goede strijd
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #9 Gepost op: december 05, 2009, 12:18:50 pm »
Ik denk dat we wel veel dingen hetzelfde zien. We zien het net even van een andere kant. En met een iets andere insteek. Er zijn leeftijdgenoten van mij die kinderen hebben die bij deze generatie jongeren horen. Mijn oudste is bijna 10, maar ik worstel soms zelf met de dingen die verkeerd zijn gegaan in de opvoeding van deze jongeren. Ik wil mijn gezag beslist niet uitvoeren zoals mijn ouders deden, maar voelde op een gegeven moment heel goed aan dat ik mijn kinderen tekort deed als er niet een ander gezag voor in de plaats zou komen. Ik moet daarbij zeggen, als ik op een gegeven moment gedacht zou hebben: het moet toch maar zoals vroeger, zou ik er niet uitgekomen zijn. Wel heb ik veel gehad aan boeken zoals deze.

quote:

RestlessReformed schreef op 05 december 2009 om 09:50:
Politieke polarisatie kan ook heel goed leiden tot een hernieuwd politiek betrokken zijn. Tenzij de maatschappelijke betrokkenheid natuurlijk ontbreekt.

Ik weet het niet zo goed hoor, maar ik denk dat niet alleen de polarisatie in de politiek het probleem is, maar meer het gebrek aan visie in de politiek.

quote:

Voornamelijk over de generaties die ons in de steek hebben gelaten overigens. Ik was gisteren iets te ongenuanceerd. Ik zie namelijk ook lichtpuntjes. Het besef dat men tevel vrijheid kreeg bijvoorbeeld. Hoewel ik niet zie hoe men dat concreet kan veranderen zonder dat men een moreel kader krijgt.

Mee eens ja.

quote:

Niet alleen maar slechter, wel voornamelijk slechter. Natuurlijk, het is fantastisch dat kinderen wordt geleerd kritisch na te denken en zichzelf te ontplooien, maar erg goed voor de samenleving is het niet. Al is onze mate van welvaart dat natuurlijk sowieso niet. Samen met onze verzorgingsstaat vernietigt het de sociale cohesie. Mijn generatie is een logische voortvloeing uit de welvaart, post-modernisme, verzorgingstaat en emancipatie.

Oei, krijgen we dan meer sociale cohesie door kinderen minder kritisch te leren nadenken en zichzelf minder te ontplooien? Wel ben ik het met je eens dat dat niet een absoluut doel zou moeten zijn dat te koste van alle andere doelen moet gaan. Ergens heb ik het idee dat onze generatie die sociale cohesie een heel stuk in de weg staat door een soort onverschilligheid naar sociale cohesie toe die moeilijk bij te draaien is. Terwijl op zich sociale cohesie iets heel natuurlijks kan zijn (terwijl er ook weer uitwassen van zijn natuurlijk) waar je kinderen en jongeren niet toe zou hoeven bewegen als het er gewoon ìs als ze opgroeien.

quote:

Dat betwijfel ik ook. Net zoals ik betwijfel of er nog mensen zijn die daadwerkelijk leiding kunnen geven aan deze generatie.
Daar ben ik ook wel eens mee bezig. Ik vind dat een belangrijk punt.
ernstige mensen worden pas somber als ze niet ernstig mogen zijn

Mellon

 • Berichten: 1045
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #10 Gepost op: december 05, 2009, 12:50:27 pm »

quote:

gaitema schreef op 05 december 2009 om 03:39:
Hoeveel mensen zijn er nog te vinden die zich inspannen voor goede doelen en verenigingen enzo? Het is toch overal een vergrijzing?
Ik ken ze wel. Jonge mensen die hun talenten benutten voor goede dingen. Maar je kunt alleen verantwoordelijkheden nemen als je er de gelegenheid voor krijgt. Wat dat betreft ben ik het met RR eens.

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #11 Gepost op: december 05, 2009, 04:18:09 pm »
De gelegenheid. We hadden van de week met een dominee een voorberijding voor de jeugddiensten. Hij zei dat de oudere mensen van nu, vroeger meer tijd hadden, dan de jongere generaties van nu. Ze hadden meer tijd om na te denken over hun geloof. Ze waren daardoor eigenlijk rijker dan de mensen van nu. Dat speelt ook mee geloof ik, veel mensen zijn als het opgekomen zaad dat verstikt raakt in de dorens en de distels. Daardoor geven ze geen vrucht.

Er zijn wel meer onderzoeken geweest. Ik weet me te herinderen van de uitslagen dat de meeste vrijwilligers een kerkenlijke achtergrond hebben en met de kerken dan ook vergrijzen, ook binnen sportverenigingen en dat 80 procent van het vrijwilligerswerk door 20 procent van de mensen gedaan worden.

We kunnen het ontkennen, maar de vergrijzing is er, en wat je ook doet, het is niet makkelijk jonge mensen er voor enthausiast te maken, want dan zitten ze aan iets vast en daar moet je tijd en zin in willen steken.

en natuurlijk heb je de uitzonderingen, dat is ook de leer van de brede en de smalle weg.
« Laatst bewerkt op: december 05, 2009, 04:38:30 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #12 Gepost op: december 05, 2009, 04:25:47 pm »

quote:

dingo schreef op 05 december 2009 om 09:11:
[...]

De redenen dat de voorgaande generatie klaagt over de jeugd zijn uiteraard verschillend maar geklaagd wordt er altijd. En elke keer wordt gemakshalve het eigen aandeel in de opvoeding vergeten. Je kunt niet verwachten dat als individuele zelfontplooiïng tot belangrijkste norm wordt verheven dat de jeugd zich gaat inspannen voor collectieve goede doelen/verenigingsleven. En zo heeft elke generatie zijn manco's die een relatie heeft met de voorgaande generatie. Er is echt niets nieuws onder de zon!
Hierin zeg je iets meer. Wat mij opvalt is wel dat mensen die echt hun best doen om hun kinderen christelijk op te voeden nog vaak zien dat hun kinderen de kerken verlaten enzo.  Ik geloof dat door de sterke verleidingen van deze tijd het veilige nest van vroeger nu onveilig is geworden. De wereld is in de kerk getrokken en dat zie je overal wel in meer of mindere mate. Via de tv, computer, jongerenculturen etc is het gewoon onmogelijk om dit niet in de kerk te krijgen. Je kan als kerk je jongeren proberen te isoleren van de samenleving, maar dat werkt ook niet en lijkt me haast onmogelijk. Het logische gevolg is dat je leden dan ook sterk onder invloed en druk staat van de samenleving. En zie daar maar eens niet in op te gaan.
« Laatst bewerkt op: december 05, 2009, 04:43:25 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

ruben1989

 • Berichten: 322
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #13 Gepost op: december 06, 2009, 06:42:09 pm »
Plato had geen goed woord over de jeugd, ze waren immoreel en met verkeerde dingen bezig, herkenbaar?

Het gaat prima met de huidige jeugd. Bijna iedereen om me heen doet simpelweg uit betrokkenheid en omdat ze het zelf leuk vinden. Dit zelf leuk vinden kan natuurlijk niet, want jullie babyboomers and after doen dat soort dingen alleen maar uit naastenliefde, uiteraard.
Daarnaast is de wereld er echt niet zoveel slechter geworden honger, verkrachting, boeventuig slechte zorg het is van alle tijden. Vroeger was daar nog de kerk om eenieder monddood te maken en saamhorigheids gevoel te creeeren.

Mellon

 • Berichten: 1045
  • Bekijk profiel
de grenzeloze generatie
« Reactie #14 Gepost op: december 07, 2009, 08:21:33 am »

quote:

gaitema schreef op 05 december 2009 om 16:18:
De gelegenheid. We hadden van de week met een dominee een voorberijding voor de jeugddiensten. Hij zei dat de oudere mensen van nu, vroeger meer tijd hadden, dan de jongere generaties van nu. Ze hadden meer tijd om na te denken over hun geloof. Ze waren daardoor eigenlijk rijker dan de mensen van nu. Dat speelt ook mee geloof ik, veel mensen zijn als het opgekomen zaad dat verstikt raakt in de dorens en de distels. Daardoor geven ze geen vrucht.


Met 'de gelegenheid' geven bedoel ik dat kerkmensen niet moeten zitten te miepen dat de jongeren niet betrokken zijn bij bijvoorbeeld de kerk als zijzelf die jongeren geen gelegenheid geven hun eigen dingen te organiseren. Laten we eerlijk zijn, wanneer tel je nou kerkelijk een beetje mee? Als je een gezin hebt en in aanmerking begint te komen voor een plaats in de kerkenraad.

Tot die tijd moet je naar catechisatie en vereniging en is het "hoe gaat het op school?"