Auteur Topic: Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?  (gelezen 7936 keer)

Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Gepost op: mei 17, 2010, 02:08:40 pm »

quote:

Antonius schreef op 17 mei 2010 om 13:02:[/bWat bedoel je met de kerk : een officieel stand punt van kerkeraad/synode of gewoon hoe gemeente leden dit zien?


Hallo,

Beide ben ik benieuwd naar
« Laatst bewerkt op: mei 17, 2010, 02:09:00 pm door Annemarieke »
Annemarieke

elle

 • Moderator
 • Berichten: 7583
 • The way of the leaf
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #1 Gepost op: mei 17, 2010, 04:29:35 pm »
Het officiele standpunt kun je uit de diverse synodeverslagen halen. Best lastig materiaal om te lezen natuurlijk.
http://www.gkv.nl/styleit/509/
http://www.kerkrecht.nl/main.asp?page=467

Naar mijn weten is er geen ruimte voor een kerkelijk hertrouwen als de eerdere echtscheiding niet op grond van overspel door de ander was. Ik weet wel dat het per gemeente kan verschillen hoe de kerkenraad er mee omgaat. Voor een deel wordt die ruimte door de synode gegeven: niet alles ligt met regeltjes vast.
Daarnaast is er verschil tussen kerkleer en pastoraat. Officieel kan iets als fout/zondig bestempeld worden, terwijl de kerkenraad of gemeente in de praktijk een warm vangnet kan blijken.
Ik denk dat het nogal per gemeente verschilt. Bij de scheiding van mijn ouders was de kerk niet op haar best (voor de kinderen iig niet). Ik denk dat dat in mijn huidige gemeente heel anders zou zijn gegaan.
"Ask not what the Body can do for you. Ask what you can do for the Body."[/]

Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #2 Gepost op: mei 17, 2010, 05:49:02 pm »

quote:

elle schreef op 17 mei 2010 om 16:29:

Officieel kan iets als fout/zondig bestempeld worden, terwijl de kerkenraad of gemeente in de praktijk een warm vangnet kan blijken.
Ik denk dat het nogal per gemeente verschilt.


Ik ben in mijn vorig huwelijk niet voor de kerk getrouwd. Mijn vriend wel. Op dit moment is dat nog niet aan de orde, dat zal tzt wel komen, dat kan weer een andere discussie worden op dit forum..
Nu ben ik vooral geinteresseerd in het onderwerp samengesteld gezin en de kerk Begrijp ik het goed dat er binnen de GKV per gemeente verschillend mee omgegaan kan worden?
In onze gemeente krijg ik nu al veel steun en bidden mensen voor ons.Waarom zijn die verschillen dan zo groot? Dat vraag ik me dan af. Ik ben dus geen "vrijgemaakte " van huis uit, maar soms snap ik niet waarom die verschillen zo groot zijn. Het gaat toch om het Woord van God en het leven uit Gods genade?  Ik verlang naar een rustige gezinssituatie waarin 4 kinderen met liefde en warmte op mogen groeien. Ondanks dat het niet zo had moeten zijn, maar ieder in zijn biologische gezin had moeten opgroeien.. helaas hebben wij als ouders dat niet kunnen waarmaken en hebben we andere keuzes gemaakt, die naar mijn mening beter uitpakken voor onze kinderen. Dat is overigens ook zichtbaar, want allevier de kinderen zitten beter in hun vel dan ooit.
Annemarieke

elle

 • Moderator
 • Berichten: 7583
 • The way of the leaf
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #3 Gepost op: mei 17, 2010, 06:33:29 pm »
Neh, de verschillen zijn niet heel groot. Behalve soms.
Mijn man weet van een gescheiden vrouw in zijn vroegere gemeente die kerkelijk wilde hertrouwen en nul op het rekest kreeg van de kerkenraad aldaar. Om praktische redenen gingen zij en vriend in het westen wonen, zochten ze een nieuwe gemeente op, en konden daar wel kerkelijk trouwen. Dat leverde destijds wel een relletje op.

Maar de synode heeft zich de laatste jaren over de kwestie gebogen. Vooral over echtscheiding, maar ook wel over hertrouwen. Maar welke 'regels' daar nu precies uit voort gekomen zijn, weet ik niet.
Wel weet ik dat dat de synode vaak een slag om de arm houdt: de regel wordt vaak geformuleerd als 'volgens ons mag dit wel en dat niet, maar in voorkomende gevallen kan een kerkenraad -op basis van goede argumenten- anders beslissen'. Dat is GKv eigen: uiteindelijk is de lokale gemeente het hoogste in rang, ook wat betreft interpretatie van Gods woord.
De slag om de arm is omdat elke situatie ander is, omdat een algemene regel over zaken als echtscheiding en hertrouwen gewoon niet mogelijk blijkt. En omdat pastoraat en theologie elkaar soms tegenwerken Grofweg kun je zeggen dat echtscheiding fout is, en hertrouwen ook (theologisch). Maar hoe zit dat bij mensen waarvan de voormalige partner overspel pleegde? Hoe zit dat bij mensen die pas later bekeerd zijn en lid zijn geworden van de GKv? Hoe zit dat bij mensen die psychisch er helemaal doorheen zitten en waarbij een nieuw huwelijk naar verwachting heel heilzaam zal zijn?
Soms is het kiezen uit twee kwaden, en kan de keuze voor hertrouwen (naar mijn mening) een kleiner kwaad zijn. Net als bij echtscheiding: echtscheiden is niet goed, maar soms is bij elkaar blijven veel schadelijker.
"Ask not what the Body can do for you. Ask what you can do for the Body."[/]

Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #4 Gepost op: mei 17, 2010, 07:48:35 pm »

quote:

elle schreef op 17 mei 2010 om 18:33:

Soms is het kiezen uit twee kwaden, en kan de keuze voor hertrouwen (naar mijn mening) een kleiner kwaad zijn. Net als bij echtscheiding: echtscheiden is niet goed, maar soms is bij elkaar blijven veel schadelijker.


Wat mijn vriend in zijn huwelijk mee heeft gemaakt is heel heftig... Ik vind scheiden ook erg heftig en ik moet zeggen dat je dat niet zomaar ff tussendoor besluit. Bij mijn ex en mij is het wel in redelijke harmonie gelopen.
Ik ben dus nooit eerder in de kerk getrouwd geweest. Mijn vriend is niet zo voor "samen wonen", maar goed, trouwen is (nog) niet aan de orde, even als samen wonen nog niet aan de orde is. Ik zou er veel in mijn gemeente over in gesprek gaan, met broeders en zusters en ook met onze dominee. Als trouwen in kerk niet zou kunnen in onze gemeente zou ik dat respecteren en om voorbede vragen. ook zou ik dan op de dag een bijbeltekst lezen en wat liederen zingen. Dat kan immers altijd! Ik vertrouw op God en ik maak de stappen in gebed en deel mijn keuzes met mensen uit onze gemeente.
Ik zou persoonlijk niet tegen zijn om te trouwen in de kerk na scheiding, want ik weet dat wij in een gebroken wereld leven en elke fout die ik maak aan God mag voorleggen en dan mag weten dat Jezus voor elke fout betaald heeft. Al klinkt dat zo eenvoudig.. maar door het vertrouwen op de Heer mag ik weten dat GOds genade er voor mij is.
Annemarieke

Qohelet

 • Berichten: 1736
 • Vanitas vanitatum...
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #5 Gepost op: mei 18, 2010, 06:12:01 am »
Ik ben zes jaar lang lid geweest van een kerkgenootschap in de VS dat hertrouwen na scheiding absoluut verbiedt, zelfs voor de "onschuldige" partner. Men gaat er zelfs zover om te ontkennen dat het tweede huwelijk "echt" is voor God, en beschouwt daarom een hertrouwd stel als mensen die in voortdurende zonde van overspel leven. Zij kunnen daarom geen lid worden van de kerk.

Ik ben het niet met deze positie eens, maar door de vele discussies heb ik wel veel nagedacht over de kwestie van hertrouwen. Hier zijn een paar gedachten.

1. Scheiding is verkeerd. Het is een verbreken van wat God bij elkaar heeft bedoeld. In een geval van overspel heeft de "onschuldige" partner het recht tot scheiden, maar alleen omdat de ander door zijn overspel het huwelijk feitelijk verbroken heeft. Zelfs in zo'n geval is verzoening beter. (Immers, God had het volste recht om zijn ongehoorzame volk te verstoten, maar in zijn genade maakte hij geen gebruik van dat recht. Dat is een voorbeeld voor ons.)

2. Een gescheiden persoon is niet per se "vrij". Ik denk aan 1 Kor. 7, waar Paulus de gescheiden jonge vrouwen in de gemeente de keuze geeft: of terug naar de echtgenoot, of gescheiden blijven. (Ze mochten dus wel terug naar hun [heidense?!] echtgenoot, maar niet hertrouwen met een Christelijke man!)

3. Scheiding is altijd het gevolg van zonde, hetzij een duidelijk geval van overspel, hetzij zulke verstoorde verhoudingen in het huwelijksleven dat samenblijven feitelijk onmogelijk is. De situatie na scheiding is daarom altijd lelijk, en theorieen over hoe het wel of niet zou moeten werken eigenlijk nooit. In zeker zin is het kwaad al geschied, een elegante oplossing is er niet. Meestal moet er gekozen worden tussen twee kwaden.

4. In Deut. 24 geeft de Bijbel hiervan een voorbeeld. Mozes stond de Israelieten toe te scheiden, mits ze een fatsoenlijke brief schreven, maar dat was "omwille van de hardheid van hun harten", zegt Jezus. Natuurlijk zouden ze niet eens moeten willen scheiden, maar als het dan toch gebeurt, moet het op een fatsoenlijke manier. Opvallend vind ik de opmerking dat de vrouw die de scheidsbrief krijgt vrij is om te trouwen met wie ze wil.
als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dan is dat een gave Gods.


Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #6 Gepost op: mei 18, 2010, 07:05:41 am »
Citaat
Qohelet schreef op 18 mei 2010 om 06:12:
 dat hertrouwen na scheiding absoluut verbiedt, zelfs voor de "onschuldige" partner. Men gaat er zelfs zover om te ontkennen dat het tweede huwelijk "echt" is voor God, en beschouwt daarom een hertrouwd stel als mensen die in voortdurende zonde van overspel leven. Zij kunnen daarom geen lid worden van de kerk.


Ik ben het hier helemaal niet mee eens. ieder mens op deze aarde is zondig. Niemand kan ook maar waar maken wat er van ons gevraagd wordt. God heeft Zijn zoon gegeven voor iedere moordenaar en criminineel die zelfs God vraagt om vergeving.
Mensen weten niet half hoe erg een scheiding is als je dat zelf mee maakt. De leidensweg die je doormaakt is al vreselijk genoeg. Wanneer je juist in zo'n heftige situatie God zoekt en kracht zoekt om alles weer op de rails te krijgen, geloof ik dat God je liefdevol zal aannemen en dat je ook met een nieuwe partner samen mag leven. En dat je dan in zonde zou leven, dat is naar mijn mening niet daarom, want ieder mens leef altijd in zonde. Ik vind dat niet vanuit Gods genade benadert
Annemarieke

Qohelet

 • Berichten: 1736
 • Vanitas vanitatum...
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #7 Gepost op: mei 18, 2010, 07:31:29 pm »

quote:

Annemarieke schreef op 18 mei 2010 om 07:05:
Ik ben het hier helemaal niet mee eens. ieder mens op deze aarde is zondig. Niemand kan ook maar waar maken wat er van ons gevraagd wordt. God heeft Zijn zoon gegeven voor iedere moordenaar en criminineel die zelfs God vraagt om vergeving.
Mensen weten niet half hoe erg een scheiding is als je dat zelf mee maakt. De leidensweg die je doormaakt is al vreselijk genoeg. Wanneer je juist in zo'n heftige situatie God zoekt en kracht zoekt om alles weer op de rails te krijgen, geloof ik dat God je liefdevol zal aannemen en dat je ook met een nieuwe partner samen mag leven. En dat je dan in zonde zou leven, dat is naar mijn mening niet daarom, want ieder mens leef altijd in zonde. Ik vind dat niet vanuit Gods genade benadert

Annemarieke,
Ik ben het ook niet met die positie eens. En je hebt gelijk dat we allemaal zondig zijn. Het punt dat men in dat kerkgenootschap probeert te maken is dat opzettelijke, onverbeterlijke, publieke zonde niet getolereerd mag worden in de kerk. En volgens hen is scheiding zo'n zonde. Zoals ik al zei, daar ben ik het niet mee eens.

Je hebt ook gelijk dat God genadig is en je liefdevol aanneemt als je hem zoekt. Dat betekent vaak wel dat je hem ook om vergeving vraagt. Een scheiding is vaak veroorzaakt door een zondige houding van beide kanten. Het verbreken van een huwelijk is tegen Gods wet. God vergeeft aan wie oprecht berouw heeft. (Dat geldt natuurlijk net zo hard voor andere zonden die we allemaal geneigd zijn om te doen!)

Maar hieruit volgt nog niet meteen dat je dus ook "met een nieuwe partner samen mag leven". God vergeeft zonde, maar er kunnen in dit leven wel consequenties zijn. De kerk heeft altijd, terecht denk ik, een slag om de arm gehouden als het ging om de "schuldige" partij in een echtscheiding. Zelfs als deze man of vrouw berouw heeft en vergeving ontvangen, is het maar sterk de vraag of hij/zij mag hertrouwen. Je kunt dat een beetje vergelijken met een ambtsdrager die is afgezet vanwege een openbare zonde: hij kan zijn zonde belijden en vergeving ontvangen, maar ambtsdrager kan hij meestal niet meer worden.

Ik wil niet zeggen dat gescheidenen nooit mogen hertrouwen. Voor sommigen komt alleen blijven met zulke grote verleidingen dat "het beter is om te trouwen dan te branden", zoals Paulus zegt. Een kerkgemeenschap heeft veel wijsheid nodig om de voors en tegens af te wegen in zulke gevallen.
als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dan is dat een gave Gods.


Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #8 Gepost op: mei 19, 2010, 12:34:25 am »

quote:

Qohelet schreef op 18 mei 2010 om 19:31:
[...]
Je hebt ook gelijk dat God genadig is en je liefdevol aanneemt als je hem zoekt. Dat betekent vaak wel dat je hem ook om vergeving vraagt. Een scheiding is vaak veroorzaakt door een zondige houding van beide kanten. Het verbreken van een huwelijk is tegen Gods wet. God vergeeft aan wie oprecht berouw heeft. (Dat geldt natuurlijk net zo hard voor andere zonden die we allemaal geneigd zijn om te doen!)


Elke dag doen we dingen verkeerd en maken we verkeerde keuzes. Elke dag mag en kan je om vergeving vragen. Gelukkig doen we ook veel dingen goed en ben ik blij dat ik veel positieve dingen mag en kan doen voor mijn naasten. Door deze scheiding heb ik veel mensen verteld dat God er juist in deze moeilijke tijd voor je is en dat God je mensen op je pad brengt juist om dichter bij god te leven.
Het is niet aan ons om de zonde "scheiden" af te wegen op een weegschaal hoe groot deze zonde is. Hertrouwen is misschien niet mogelijk in de kerk, dat zou ik respecteren, maar dat betekent niet dat als je hertrouwt voor nederlands recht dat ik niet meer welkom zou zou zijn in onze kerk. gelukkig maak ik deel uit een hele warme en liefdevolle gemeente die vooral biddend en vol vertrouwen op de heer dit soort vraagstukken met elkaar kunnen bespreken.
Het is gewoon heel heftig zo'n scheiding en ik weet dat er getrouwde stellen leven als 2 gescheiden mensen onder 1 dak en elkaar kapot maken en zich ook nog Christen noemen, maar ten koste van hun kinderen en elkaar kapot gaan aan pijn, verdriet en geweld en ruzies. Het kan niet zo zijn dat God dat vraagt van ons mensen, ik vind dat moeilijk te snappen zeker als er naar de buitenwereld maar gedaan wordt alsof het allemaal zo goed gaat.
Ik zou zeggen: blijf dicht bij God, door in zulke situaties te bidden en te vertrouwen op de weg die God je wijst al is die nog zo zwaar.
Annemarieke

Zijnkind

 • Berichten: 5099
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #9 Gepost op: mei 19, 2010, 03:00:07 pm »
Ik kan uit eigen ervaring melden dat hertrouwen mogelijk is in de gkv. Het ligt eraan hoe de plaatselijke kerkenraad met de synodeuitspraken omgaat en aan de persoonlijke situatie.

quote:

3. Scheiding is altijd het gevolg van zonde, hetzij een duidelijk geval van overspel, hetzij zulke verstoorde verhoudingen in het huwelijksleven dat samenblijven feitelijk onmogelijk is. De situatie na scheiding is daarom altijd lelijk, en theorieen over hoe het wel of niet zou moeten werken eigenlijk nooit. In zeker zin is het kwaad al geschied, een elegante oplossing is er niet. Meestal moet er gekozen worden tussen twee kwaden.
Dit is ook ongeveer mijn eindconclusie naar jaren wikken en wegen. Mijn ex had weliswaar mij verlaten en later een ander genomen....dat heeft mij nooit het gevoel gegeven dat ik dus maar mijn gang mocht gaan. Pas later besefte ik dat er geen "goede" oplossing was. Zowel alleen blijven als hertrouwen klopten niet met het oorspronkelijke doel van getrouwd zijn met de ex. God heeft mijn gebed verhoord en tegen alle verwachting in een nieuwe partner en zelfs levensvreugde gegeven. En dat is niet makkelijk omdat er ook nog eens kinderen (van mij) bij betrokken zijn. De beslissing om opnieuw te trouwen was moeilijker voor mij dan voor de ambtsdragers van de gkv.
Spreuken 16: 3 Vertrouw bij je werk op de HEER, en je plannen zullen slagen.

Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #10 Gepost op: mei 19, 2010, 03:13:07 pm »

quote:

Zijnkind schreef op 19 mei 2010 om 15:00:
 En dat is niet makkelijk omdat er ook nog eens kinderen (van mij) bij betrokken zijn. De beslissing om opnieuw te trouwen was moeilijker voor mij dan voor de ambtsdragers van de gkv.


Wat was er zo moeilijk met betrekking tot je kinderen, als ik vragen mag?

Wel fijn dat je weer vreugde mag ervaren. Ik geloof ook dat als je je vragen en moeilijkheden bij God brengt, God je ook zal leiden en je ook weer gelukkig mag zijn. Ik ben nog niet zo ver dat mijn vriend en ik gaan trouwen, dat kost tijd en is nog een hele weg. Zie discussie samengesteld gezin...
Annemarieke

Piebe

 • Berichten: 6200
 • oud katholiek
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #11 Gepost op: mei 19, 2010, 09:31:42 pm »
Ik vind het vreemd dat er kerken zijn die mensen verbieden om van elkaar te scheiden, want de Bijbel verbiedt het niet.

'Wanneer een man een vrouw zal genomen en die getrouwd hebben, zo zal het geschieden, indien zij geen genade zal vinden in zijn ogen, omdat hij iets schandelijks aan haar gevonden heeft, dat hij haar een scheidbrief zal schrijven, en in haar hand geven, en ze laten gaan uit zijn huis.' (Deut 24,1)
'Wie van zijn bezit of zijn werk leeft heeft het goed, maar wie een schat vindt heeft het beter.'

Fotogravinnetje

 • Moderator
 • Berichten: 3905
 • Crimpen op den Yssel
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #12 Gepost op: mei 19, 2010, 09:40:07 pm »

quote:

Piebe schreef op 19 mei 2010 om 21:31:
Ik vind het vreemd dat er kerken zijn die mensen verbieden om van elkaar te scheiden, want de Bijbel verbiedt het niet.

'Wanneer een man een vrouw zal genomen en die getrouwd hebben, zo zal het geschieden, indien zij geen genade zal vinden in zijn ogen, omdat hij iets schandelijks aan haar gevonden heeft, dat hij haar een scheidbrief zal schrijven, en in haar hand geven, en ze laten gaan uit zijn huis.' (Deut 24,1)
Waarom citeer je dan niet wat later over deze regel gezegd wordt:

quote:


Matt 5 : 31, 32:
Er is ook gezegd: Al wie zijn vrouw wegzendt, moet haar een scheidbrief geven. Maar Ik zeg u: Een ieder, die zijn vrouw wegzendt om een andere reden dan ontucht, maakt, dat er echtbreuk met haar gepleegd wordt; en al wie een weggezondene trouwt, pleegt echtbreuk.
Dat is niet door iemand zonder goddelijk gezag gezegd....
computerfout: een vreemde een in de byte

Piebe

 • Berichten: 6200
 • oud katholiek
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #13 Gepost op: mei 19, 2010, 09:52:45 pm »

quote:

Fotogravinnetje schreef op 19 mei 2010 om 21:40:
[...]

Waarom citeer je dan niet wat later over deze regel gezegd wordt:
[...]

Dat is niet door iemand zonder goddelijk gezag gezegd....

Dacht je dat Jezus wat anders als Mozes leerde?

Mat 5,17
Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen.

Nu, in de wet staat dat de man van de vrouw mag scheiden. God is nota bene zelf gescheiden van het huis Israel.

Jer 3,8
En Ik zag, toen Ik vanwege alles, waarin de afkerige Israƫl overspel bedreven had, haar verlaten, en haar haar scheidbrief gegeven had, dat de trouweloze haar zuster Juda, niet vreesde, maar heenging, en zelf ook hoereerde.

Had God wel mogen scheiden vind je?
'Wie van zijn bezit of zijn werk leeft heeft het goed, maar wie een schat vindt heeft het beter.'

Annemarieke

 • Berichten: 52
  • Bekijk profiel
Hertrouwen in de GKv: mag/kan dat?
« Reactie #14 Gepost op: mei 19, 2010, 10:03:10 pm »

quote:

Fotogravinnetje schreef op 19 mei 2010 om 21:40:
[...]

Waarom citeer je dan niet wat later over deze regel gezegd wordt:
[...]

Dat is niet door iemand zonder goddelijk gezag gezegd....


persoonlijk heb ik beetje moeite van deze manier van elkaar laten zien wat er allemaal in de bijbel staat. Vergeet alleen niet dat door de zondvloed wij in een gebroken wereld leven waarin wij mensen allemaal niet waar kunnen maken wat er in de bijbel geschreven staat. En dat we ook niet alles letterlijk nemen wat in de bijbel staat, anders zou zou je ook je rechteroog uit je hoofd moeten rukken als je al naar een andere man/vrouw zou kijken. Ik denk dat wij mensen veel te veel onze eigen waarheid willen zien en dat zie ik nu juist als een aanval van de satan.
Elke dag ga ik als mens de fout in, voldoe ik niet aan wat er in de bijbel allemaal van mij gevraagd wordt.  Maar ik leef in geloof en vertrouwen dat Jezus onze redder is, Hij zocht alle zondaars en hoeren en slechte mensen op, Hij is voor al onze zonden en fouten en tekortkomingen gestorven, voor alles! Hij is onze Redder wanneer wij Hem aanroepen en hem vertrouwen.
Annemarieke