Auteur Topic: hoofd bedekken in de kerk m/v  (gelezen 5349 keer)

gaitema

  • Berichten: 10169
  • Zeg maar gait
    • Bekijk profiel
hoofd bedekken in de kerk m/v
« Reactie #15 Gepost op: augustus 14, 2010, 06:02:23 pm »
Ik heb eigenlijk nog nooit van de gemeente des Heeren gehoord, die hebben we hier niet zo in de buurt.

Ik heb gezocht op internet en het blijkt een gemeente te zijn die voort komt uit de Pinksterbeweging van het allereerste begin van de pinksterbeweging van Nederland (vanaf 1907). De oprichter van de gemeente des Heeren had contact met de oprichter van de Pinksterbeweging in Nederland maar kwamen door wat afwijzingen van de oprichter van de pinkstergemeente op inhoudelijke standpunten los van elkaar te staan.

Het is als een vrij radicale gemeente ontstaan met een sterke geloof in de kracht van de Heilige Geest die via de doop jouw leven vervuld en je geheel vrij zet van zonden, waardoor je niet meer bewust zondigd. Ze waren daar zo strak in dat ze moeite hadden met het nog bidden van het Onze Vader, omdat het deel "vergeef ons onze schulden" niet meer van toepassing op hen was, omdat ze geheel bevrijd van de zonden door de Heilige Geest ook niet meer bewust zondigden. Ook waren ze vurige aanhangers van de bedelingenleer. Ze namen wetten en regels uit de bijbel niet meer aan. Omdat de Heilige Geest hen persoonlijk onderwees.

Dat was de radicale start waar ze vooral de plaatselijke gereformeerde kerk als concurerende tegenpool vonden tussen wie het water en vuur was, zoals je snel op google zult vinden onder de zoekterm "Gemeente des Heeren". De gereformeerden noemden hen een sekte en de Gemeente des Heeren zag alles wat niet behoorde tot de Gemeente des Heeren weer als werelds. Gaandeweg begonnen er nieuwe inzichten te komen.
Ze waren er zich bewust van dat er nog steeds overtredingen plaats vonden in hun levens. De huidige gemeeente is dus veranderd en dat blijkt wel uit dit topic waarop een regel door hen gesteld wordt, namelijk het "je moet als vrouwen hoofdbedekking dragen", dat geheel in strijd is met hun oorspronkelijke "bedelingenleer" princiepe waarin geen regels meer die waarde kregen, maar de Heilige Geest hen onderwijst.

Een gemeente dus die telkens op zoek is naar de juiste weg om te gaan.
« Laatst bewerkt op: augustus 14, 2010, 06:32:35 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

Trajecto

  • Berichten: 4990
  • Nulla aetas ad discendum sera
    • Bekijk profiel
hoofd bedekken in de kerk m/v
« Reactie #16 Gepost op: augustus 14, 2010, 07:40:56 pm »
Wat betreft de Vergadering van gelovigen

Het worden ook wel Darbisten genoemd naar John Nelson Darby, maar zelf doen ze dat niet aangezien ze zich niet naar een mens willen noemen.
Wat kenmerken:
* sterke oriëntatie op de Bijbel
* niet één vaste voorganger, maar bediening door meerdere broeders in de samenkomst.
* meerhoofdige leiding door oudsten of een broedervergadering
* elke zondag eredienst met avondmaalsviering en woorddienst
* vrijheid voor broeders die toegelaten zijn aan het avondmaal om aan de dienst deel te nemen ("algemeen priesterschap" in de samenkomst).
* in principe worden alle wedergeboren christenen, eventueel na een gesprek met de plaatselijke oudsten, toegelaten tot het avondmaal
* doop door onderdompeling (dit is geen voorwaarde voor het avondmaal)
* geen formeel lidmaatschap

Op internet is er nog wel meer te vinden.
« Laatst bewerkt op: augustus 14, 2010, 08:16:42 pm door Trajecto »