Auteur Topic: rijssen's stille oorlog  (gelezen 4138 keer)

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
rijssen's stille oorlog
« Reactie #15 Gepost op: oktober 23, 2010, 03:24:09 pm »

quote:

mirt schreef op 22 oktober 2010 om 22:12:
Het viel mij op dat de Turkse automonteur zei: ik ben Nederlander en Nederlanders kunnen bij mij koffiedrinken en ik wil bij hen koffiedrinken. Is daar kans op in Rijssen? Ik zie het die boekverkoper nog niet doen. En zouden Syrisch orthodoxen daar wel eens voor moslim worden aangezien? Weet iemand dat?


Ik geloof wel dat daar kans op is in Rijssen. Ieder mens is uniek en hoe een Rijssenaar handeld zal je elk persoon het beste zelf kunnen vragen. De sociale controle is wel sterk, maar ze gaan gewoon om met anderen. Ik denk ook dat we als andersdenkenden zelf ook wat huiverig voor ze zijn.

Als ik in Rijssen kom kijk ik wat vreemd aan tegen een Rijssenaar in een rok en een knoet in. De één zal je niet groeten onderweg, maar de ander juist weer wel. Dat niet groeten komt wel bij een bepaalde groep heel bewust voor. Mensen zien aan je dat je niet uit Rijssen komt.  Er zit wat huiver in voor iemand die niet Reformatorich over komt bij sommigen.

Ik vond de bezoeker van de winkel vooral heel stellig met de bewering dat we het vast hadden moeten houden om Nederland te reformatoriseren en alle andere geloven te verbieden. Dat is niet de christelijke aanpak, want dat kan je enkel met geweld berijkt hebben. Zijn persoonlijke geloof vond ik wel sterk.

Daarbij, alles zit in Rijssen. Reformatorisch, evangelisch, midden protestants, katholieken, humanisten en atheïsten. Daarnaast dus syrisch orthodoxen en moslims en anderen kerken elders in de omliggende plaatsen of Almelo.

Syrisch orthodoxen die voor moslims worden aangezien is overal het geval denk ik. :)

Maar andersom ook. Ik merk dat mensen verbaast kunnen reageren als ik zeg een christen te zijn. Ook mijn syrisch orthodoxe ploegbaas reageerde verbaast toen ik zij zelf ook christen te zijn.
« Laatst bewerkt op: oktober 23, 2010, 07:20:54 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
rijssen's stille oorlog
« Reactie #16 Gepost op: oktober 23, 2010, 03:47:07 pm »

quote:

grondig christelijk schreef op 23 oktober 2010 om 09:08:
Ik bespeurde bij de boekhandelaar en zijn vriend (die overigens als gelovige reeds verblijvend als lid op het kerkelijk terrein van heiden christen was geworden-er werd immers gezegd dat veel nog christenen nog heiden zijn-) weinig liefde, meer niet willen omgaan met het onbekende.

Weinig liefde? Is dat ook niet een beetje hoe een nuchtere tukker overkomt? Ingetogen en de kat uit de boom kijken is echts twents. Ze zaten ook vol van droogkloterige twentse humor :)
Ik vond het prachtig om te zien hoe deze twee mannen met elkaar omgingen en hun geloof sterk.

Wat ik persoonlijk vindt is dat de bezoeker van de winkel een sterk geloof had vanuit de oproep van God om de bijbel te gaan lezen. God is zeer persoonlijk betrokken in zijn leven. Die van de winkelier is een geloof dat vooral bestaat uit het gehoorzamen van de tien geboden en ik vindt hem rust en warme kalmte uitstralen. Een prettige vriendelijke man.

Zelf nijg ik dan vooral naar het geloofskracht van de bezoeker in combinatie met de rust van de verkoper als een schitterende combinatie.

Wat verrijkend zal zijn is om meer bewust te worden van het feit dat je zelf heel ontvankelijk bent van Gods hulp met zijn Geest om de geboden te kunnen houden en ook het evangelie naar buiten te kunnen dragen (dat probleem zie je overal in Nederland). Zonder de liefde berijk je niets. Ik denk dat protestanten de begrippen "God"  en "geboden houden en lief hebben" te veel los van elkaar koppelen. Dat kon wel eens belemmerend zijn voor God om ons echt goed te sturen, aangezien we te veel zelf de beslissingen dan nemen.
« Laatst bewerkt op: oktober 23, 2010, 03:52:08 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
rijssen's stille oorlog
« Reactie #17 Gepost op: oktober 23, 2010, 04:04:06 pm »
Wat vind ik van de docu?
Misschien dat ze makkelijker moslims konden vinden die meededen aan het interview en misschien dat het onderwerp intergratie dat sterk leeft er toch wel bij draagt dat zij juist er met meer personen er in voorkomen. Misschien ook wel de persoonlijke huiver dat mensen vaak hebben om Rijssense reformatorischen aan te spreken. Het interview sprak voor mij verder wel aan.

Het lijkt me wel belangrijk dat de geïnterviewden op de risico's gewezen worden voor je een interview begint. Bij verkeerde woorden kan je zo een extremist of een neofacist op de stoep hebben staan.

Wel te gek voor woorden trouwens, dat je als Nederlander kennelijk niet altijd oprecht kunt zeggen wat je denkt.
« Laatst bewerkt op: oktober 23, 2010, 04:04:52 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin

gaitema

 • Berichten: 10169
 • Zeg maar gait
  • Bekijk profiel
rijssen's stille oorlog
« Reactie #18 Gepost op: oktober 23, 2010, 04:10:29 pm »
.
« Laatst bewerkt op: oktober 23, 2010, 07:16:24 pm door gaitema »
Een nieuwe start is een nieuw begin