Auteur Topic: Onze vergeving voorwaarde voor God's vergeving?  (gelezen 4706 keer)

Fotogravinnetje

 • Moderator
 • Berichten: 3905
 • Crimpen op den Yssel
  • Bekijk profiel
Onze vergeving voorwaarde voor God's vergeving?
« Reactie #15 Gepost op: november 05, 2010, 08:58:14 pm »
Niet voor niets behandelt de heidelbergse catechismus de goede werken niet in het eerste of tweede deel, maar bij het derde deel: Onze dankbaarheid. Ook elkaar vergeven valt daar imho onder. Niet omdat je daarmee iets zou verdienen, maar omdat elkaar niet vergeven getuigt van ONdankbaarheid richting Gods vergeven. Dat is volgens mij ook wat uit die gelijkenis spreekt. En van daaruit gezien kun je dus ook zeggen: wie z'n broeder niet vergeeft, hem zal ook niet vergeven worden. Het is zo met elkaar verweven dat je het vanuit de mens gezien ook kunt omdraaien. (Andere discussie wellicht, maar zo zie ik ook het spanningsveld tussen Gods keuze voor ons en onze verantwoordelijkheid om God te dienen. Wij kunnen God niet dienen als Hij die wil niet in ons legt. Als mens heb je nog steeds de verantwoordelijkheid om je in te zetten om God te dienen. Niet om zo je redding te verdienen, maar juist omdat je al gered bent)
computerfout: een vreemde een in de byte

AVee

 • Templateontwikkelaar
 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 1933
  • Bekijk profiel
Onze vergeving voorwaarde voor God's vergeving?
« Reactie #16 Gepost op: november 05, 2010, 09:53:19 pm »

quote:

farao schreef op 05 november 2010 om 20:33:
Dat is nou juist het grappige we kunnen juist andre vergeven omdat Jezus ons vergeven heeft. Het begint dus niet bij onze vergeving. Wat Jezus gedaan heeft zet ons juist vrij om anderen ook te vergeven.


Helemaal mee eens.

quote:

Ik geloof niet dat we vergeving kunnen verspillen, dat is echt zo duidelijk. Anders hangt het dus echt van jezelf af, dat is dan zo duidelijk.
En daar ben ik het niet mee eens. En aangezien die het bijbelstudie forum is, nog maar een keer, hoe leg je dit dan uit:

quote:

Mat 18:23:
Daarom is het met het koninkrijk van de hemel als met een koning die rekenschap wilde vragen van zijn dienaren. Toen hij daarmee begonnen was, bracht men iemand bij hem die hem tienduizend talent schuldig was. Omdat hij niets kon terugbetalen, gaf zijn heer bevel dat de man samen met zijn vrouw en kinderen en alles wat hij bezat verkocht moest worden, zodat de schuld kon worden ingelost. Toen wierp de dienaar zich aan de voeten van zijn heer en smeekte hem: 'Heb geduld met mij, ik zal u alles terugbetalen.' Zijn heer kreeg medelijden, hij liet hem vrij en schold hem de geleende som kwijt.

De schuld van die dienaar is nu vergeven, toch?

quote:

Toen deze dienaar naar buiten ging, trof hij daar een van de andere dienaren, die hem honderd denarie schuldig was. Hij nam hem in een wurggreep en beet hem toe: 'Betaal me alles wat je me schuldig bent!' Toen wierp deze zich voor hem neer en smeekte hem: 'Heb geduld met mij, ik zal je betalen.' Maar hij wilde daar niet van weten, integendeel, hij liet hem gevangenzetten tot hij de hele schuld zou hebben afbetaald. Toen de andere dienaren begrepen wat er gebeurd was, waren ze zeer ontdaan, en gingen ze naar hun heer om hem alles te vertellen. Daarop liet zijn heer hem bij zich roepen en hij zei tegen hem: 'Je bent een slechte dienaar. Heel die schuld heb ik je kwijtgescholden, omdat je me erom smeekte. Dan had jij toch zeker ook medelijden moeten hebben met die andere dienaar, zoals ik medelijden heb gehad met jou?' En zijn heer was zo kwaad dat hij hem in handen van de gerechtsbeulen gaf tot hij de hele schuld zou hebben terugbetaald.

En nu heeft hij zijn vergeving verspilt. Dat staat er toch gewoon?

quote:

Zo zal mijn hemelse Vader ook ieder van jullie behandelen die zijn broeder of zuster niet van harte vergeeft.

En het is niet zomaar een verhaaltje, het gaat over ons.

Ik kan hier, en in de andere teksten die al eerder genoemd zijn, niets anders uit concluderen dan dat je vergeving ook weer kwijt kunt raken. Het is, dit is tenslotte een forum, prima als je het daar niet mee eens bent, maar dan moet je dat wel uit de bijbel onderbouwen.
"I forgave myself. When God forgave me, I figured I'd better do it too." -- Jonny Cash