Auteur Topic: Josephus en het Nieuwe Testament  (gelezen 2189 keer)

Piebe

 • Berichten: 6200
 • oud katholiek
  • Bekijk profiel
Josephus en het Nieuwe Testament
« Gepost op: december 21, 2010, 07:59:34 pm »
Even heel kort wat achtergrondinformatie over Flavius Josephus voor de mensen die niet bekend zijn met de geschiedschrijver.

quote:

Flavius Josephus of Josephus Flavius (Josef ben Mathitjahoe ha-Kohen) (Jeruzalem, 37 - Rome, ±100) was een Joodse geschiedschrijver, die naar eigen zeggen afkomstig was uit de priesterfamilies die de tempeldienst verzorgden te Jeruzalem.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Josephusbust.jpg/220px-Josephusbust.jpg
Romeinse buste, gedacht Flavius
Josephus voor te stellen.


In Rome schreef Josephus De Joodse Oorlog (De Bello Judaico), een werk met als boodschap dat de ondergang van Jeruzalem en het Joodse volk de wil van God waren (de Romeinen waren zijn instrument) en dat men het verzet tegen de Romeinen maar beter kon stoppen. Hij bleef in Rome en een kleine 20 jaar later verscheen zijn Geschiedenis van de Joden (Antiquitates Judaicae), waarin hij de geschiedenis van zijn volk beschrijft vanaf de schepping tot aan zijn eigen tijd, voor Griekse en Romeinse lezers. Verder schreef hij nog een autobiografie (Vita) en een polemisch werk, Tegen Apion (Contra Apionem), waarin hij zekere aantijgingen tegen het joodse volk weersprak en een uiteenzetting deed van de joodse wet.

-lees verder-

Josephus schreef:

'....Cestius trok nu met een gedeelte van zyn Heir naa Zabulon, een der fterkfste Steden van Galiliea, welke hy leedig vondt, dewyl de Inwoonders naa 't Gebergte gevlucht waren; en, hoewel hy de fchoonheid deezer Stad, die in fierlykheid van Huizen voor Tyrus niet behoefde te wyken, met verwondering aanfchouwde, liet hy haar echter uitplunderen en in brand fteeken; waar na hy, 't omliggende Land verwoest hebbende, naa Ptolomais terugtrok......' (II boek XXXVII hfdst 321)

Klaarblijkelijk waren de inwoners van Zebulon de bergen ingevlucht zonder hun spullen mee te nemen, zodat Cestius de stad onbewoond aantrof en deze liet plunderen. Jezus zei in Mattheus 24:

15 Wanneer gij dan de gruwel der verwoesting, waarvan door de profeet Daniël gesproken is, op de heilige plaats ziet staan – wie het leest, geve er acht op – laten dan wie in Judea zijn, 16 vluchten naar de bergen. 17 Wie op het dak is, ga niet naar beneden om zijn huisraad mede te nemen, en wie in het veld is, 18 kere niet terug om zijn kleed mede te nemen.

Opvallend is dat Jezus gepreekt heeft in Zebulon (Mat 4,13) en het lijkt er sterk op dat de inwoners van Zebulon naar Jezus hadden geluisterd, de gruwel der verwoesting op de heilige plaats hadden zien staan en gevlucht waren.
'Wie van zijn bezit of zijn werk leeft heeft het goed, maar wie een schat vindt heeft het beter.'

St. Ignatius

 • Berichten: 1753
 • Fiat mihi secundum verbum Tuum
  • Bekijk profiel
Josephus en het Nieuwe Testament
« Reactie #1 Gepost op: december 24, 2010, 02:51:14 am »
Tja, het zo zomaar kunnen he?
"Men zou een pleister op vele wonden willen zijn..." (Etty Hillesum, 1942)

Piebe

 • Berichten: 6200
 • oud katholiek
  • Bekijk profiel
Josephus en het Nieuwe Testament
« Reactie #2 Gepost op: december 24, 2010, 11:36:30 am »

quote:

Laat ik het zo zeggen, er zijn christenen die met minder feiten een profetie in vervulling zien gaan.  O-)
'Wie van zijn bezit of zijn werk leeft heeft het goed, maar wie een schat vindt heeft het beter.'