Auteur Topic: Geweld tegen homo's  (gelezen 7040 keer)

webredacteurMO

 • Redactie GKV.nl
 • Berichten: 26
  • Bekijk profiel
Geweld tegen homo's
« Gepost op: augustus 29, 2011, 08:48:15 am »
Steeds vaker komt het in Nederland tot geweld tegen homo’s. Ligt hier een verantwoordelijkheid voor kerken en christenen? Ad de Bruijne, hoogleraar aan de TU in Kampen, legt in De Reformatie van deze week uit dat hij vindt van wel.

‘Gericht opkomen voor wie zwakker staan, hoort bij de roeping van kerken en christenen. Als in mijn omgeving iemand daadwerkelijk onrecht ervaart, ben ik als naaste geroepen voor hem of haar op te komen. Als het zo is dat de bejegening van homo’s in onze samenleving zich verhardt, dan ligt daar een concrete aanleiding tot christelijke naastenliefde.’
Daar komt nog een argument bij. ‘Vooral orthodoxe kerken en christenen hebben het vandaag lastig in de omgang met homo’s. Zij houden vast aan het Bijbelse en klassiek-christelijke ‘nee’ tegen homoseksuele gemeenschap. Voor homo’s zelf, zeker voor hen die Christus niet persoonlijk kennen, komt dit haast automatisch over als een afwijzing en zelfs een vorm van uitsluiting. En met afwijzing en uitsluiting worden altijd de kiemen van geweld gezaaid.
Kerken en christenen moeten daarmee rekening houden. Zij dienen extra duidelijk te maken dat zij deze naasten in hun eigen midden en in de samenleving niet wegduwen maar juist aanvaarden, liefhebben en waar mogelijk goed doen. Alleen zo zal rond het standpunt dat zij aanhangen, toch de atmosfeer van Christus’ evangelie merkbaar blijven.’
Als de klassiek-christelijke benadering van homoseksualiteit niet gepaard gaat met aanvaarding en naastenliefde, dreigt het over te komen als een losse morele overtuiging die anderen moralistisch in het gareel dwingt, aldus De Bruijne. Kerken en christenen moeten er alles aan doen om die sfeer van genade te laten overkomen.

Toch kozen onder andere de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) ervoor om de zgn. ‘Verklaring tegen homogeweld’ niet te ondertekenen. Lieten ze daarmee geen uitgelezen kans liggen om als kerken duidelijk te maken dat ze ook in de richting van homo’s een boodschap van liefde hebben en niet één van afwijzing, uitsluiting en geweld?
Terecht wees ds. Arie de Snoo, oud-preses van de Generale synode, erop dat het COC, de belangenorganisatie van homo’s en lesbiennes, het afwijzende standpunt van de kerken zelf als vorm van discriminatie en dus beginnend geweld beschouwt. Als je samen met die club een verklaring tegen homogerelateerd geweld tekent, laat je je verleiden tot een impliciete afkeuring van je eigen Bijbelse benadering. Helaas hebben de meeste critici, ook van binnen de kerken, dit punt gewoon genegeerd.
Hoe dan ook zullen we als orthodoxe kerken nog sterker dan voorheen gelegenheden moeten aangrijpen om duidelijk te maken dat het evangelie geen mensen uitsluit, dus ook geen homo’s. Daarbij hoort ook dat we alert blijven op kansen om te waarschuwen tegen vormen van geweld waarmee homo’s in kerk en samenleving te maken krijgen.

Qohelet

 • Berichten: 1736
 • Vanitas vanitatum...
  • Bekijk profiel
Geweld tegen homo's
« Reactie #1 Gepost op: augustus 29, 2011, 05:12:06 pm »
Dit doet me denken aan wat ik als student eens meemaakte: Een vriendin was handtekeningen aan het verzamelen voor een petitie, gerelateerd aan de "Universele Rechten van de Mens". Ik was helemaal voor het praktische doel van de petitie, maar was niet van zins m'n handtekening te zetten onder de zgn. "Universele Rechten", omdat ik het niet eens ben met hun wereldbeeld.

Zo ook hier: Natuurlijk willen we geen homogeweld, maar als een verklaring tegen dat geweld ook inhoudt dat je instemt met de achterliggende filosofie, dan heb je een probleem.

Zowel vroeger als nu hebben de kerken vaak de fout gemaakt om het benoemen van homoseksueel gedrag als zondig te verwarren met het afwijzen/haten van homo's. Vroeger leidde dat tot sociale buitensluiting, vandaag leidt het tot een goedpraten van homoseksueel gedrag. In beide gevallen mist het begrip dat we allemaal zondig zijn, en dat het nastreven van heiligheid bij iedereen een gevecht is tegen onze natuurlijke neigingen.
als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dan is dat een gave Gods.


Liudger

 • Berichten: 2050
  • Bekijk profiel
Geweld tegen homo's
« Reactie #2 Gepost op: september 06, 2011, 12:29:10 am »
Kunnen de kerken geen aparte verklaring afleggen, waarin ze zich volledig scharen achter de afwijzing van geweld tegen homo's, maar tegelijkertijd duidelijk maken dat dat geen aanvaarding van homoseksualiteit als volwaardig en aanvaardbaar equivalent van heteroseksualiteit?
De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren ...

Qohelet

 • Berichten: 1736
 • Vanitas vanitatum...
  • Bekijk profiel
Geweld tegen homo's
« Reactie #3 Gepost op: september 06, 2011, 02:22:49 am »
Dat zou in principe moeten kunnen.
Volgens mij zijn er twee kwesties die dan beantwoord moeten worden:
 * wat/wie probeer je ermee te bereiken?
 * wie heeft het lef en de wijsheid een duidelijk standpunt op papier te zetten,
    waar "de kerk(en)" mee accoord kunnen gaan?
als iemand eet en drinkt en het goede geniet bij al zijn zwoegen, dan is dat een gave Gods.


Liudger

 • Berichten: 2050
  • Bekijk profiel
Geweld tegen homo's
« Reactie #4 Gepost op: september 06, 2011, 08:13:10 am »
Wat je wil bereiken: de onbedoelde ambivalentie (zijn de kerken dan niet tegen geweld tegen homo's?) die ontstaat door het niet tekenen van de wijdere 'Verklaring tegen ...'  uit de weg te helpen. Dat is een nuttig signaal naar homo's, naar de wijdere buitenwereld, en ook naar de leden van de kerken.

Lef en wijsheid: tja. Misschien dat Ad de Bruijne (zie openingspost) de schoen die hij gepast heeft zou kunnen aantrekken.
De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren ...