Auteur Topic: Discussietips  (gelezen 11238 keer)

Pulpeet

  • Berichten: 4393
    • Bekijk profiel
Discussietips
« Gepost op: februari 08, 2004, 11:15:18 pm »
Hierbij een aantal tips voor goede discussie. Er is een beknopte en een uitgebreide versie. Doe er je voordeel mee.

1. Probeer in elk bericht dat je plaatst inhoudelijk aan de discussie bij te dragen.

2. Ga zo lang mogelijk uit van elkaars goede bedoelingen.

3. Als je je aangevallen voelt, sla dan niet terug, maar stel vragen.

4. Probeer niet mensen te veranderen. Daar is een internetforum niet het goede medium voor. Het gaat hier om gesprek.

5. Spreek niet denigrerend over andermans geloof, kerkgenootschap of geloofsbeleving.

Pulpeet

  • Berichten: 4393
    • Bekijk profiel
Discussietips
« Reactie #1 Gepost op: februari 08, 2004, 11:15:28 pm »
Voor de fijnproevers een uitgebreide versie:

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Probeer in elk bericht dat je plaatst inhoudelijk aan de discussie bij te dragen.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Ga zo lang mogelijk uit van elkaars goede bedoelingen. Ook als je je aangevallen voelt. Meestal is dit niet de opzet van de ander, enkel jouw eigen vermoeden. Als je zekerheid wilt hebben, stuur dan even een mailtje. Als je (hoe goed bedoeld ook) anderen verwijten maakt, die eigenlijk onterecht zijn, komt van de discussie weinig meer terecht. Het zit nu eenmaal in de mens dat hij zich wil verdedigen als z'n goede naam ter discussie staat.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Als je je aangevallen voelt is vragen stellen naar wat iemand precies bedoelt altijd beter dan in de verdediging te gaan. Dit laatste leidt vrijwel altijd tot 'op de man spelen' en dus tot een off-topic discussie. Als je met iemand door wilt praten over persoonlijke motieven, doe dat dan via email.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Probeer niet mensen te veranderen. De ervaring leert dat standpunten bijna nooit veranderen. Het forum is dus niet een plek om puur je ideeën te verkondigen, of om 'mensen wakker te schudden' of 'aan het denken te zetten', etc. Het forum heeft de meeste kans van slagen als het gezien wordt als een forum voor nieuwsgierige mensen, die benieuwd zijn hoe anderen met dezelfde onderwerpen omgaan. Als je er puur op uit bent je eigen ideeën te presenteren en van te voren niet bereid bent om na goede tegenargumenten eventueel van standpunt te veranderen, kun je beter een eigen website opzetten.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Ga in op de boodschap van een bijdrage, niet op de precieze formulering daarvan. Prik door de woordkeuze heen, voorzover dat mogelijk is. Soms is het erg verleidelijk om iemand op een verkeerd gekozen woord te 'pakken'. Dat draagt echter niets bij aan de discussie. Het lokt alleen maar off-topic reakties en op-de-man-gespeel uit.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Soms is het makkelijk om een karikatuur van iemands standpunt neer te zetten, en vervolgens die karitatuur aan te vallen, waarbij je eigen mening natuurlijk glansrijk overwint. Dat draagt ook niet bij aan de discussie. Probeer daarom zoveel mogelijk zekerheid te krijgen of de ander zich in jouw weergave van zijn/haar standpunten kan vinden.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Spreek niet denigrerend over andermans geloof of geloofsbeleving. Ook niet over het kerkverband/de gemeente waar iemand bij hoort. Zulke opmerkingen hebben vaak een heel negatieve uitwerking. Het gevaar is dan groot dat een discussie in een loopgraven-oorlog ontaardt, waarbij iedereen in z'n eigen kamp zit, en de afstand tot de ander alleen maar groter wordt. Wat we willen is een waardige dialoog, waarin we met elkaar naar antwoorden zoeken.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Het gaat er niet zozeer om hoe je bijdrage bedoeld is, maar om hoe die door de ander opgevat wordt. Probeer dat voor zover mogelijk in te schatten voordat je post. Van sommige opmerkingen kun je van te voren weten dat ze verkeerd over zouden kunnen komen. Probeer dan op een andere manier je boodschap over te brengen.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Als je ten einde raad bent door het gedrag van een mede-forumgebruiker, is het beter een moderator te waarschuwen dan zelf de bijl ter hand te nemen. Moderators hebben de juiste middelen om iemand tot de orde te roepen, als ook zij vinden dat dat nodig is.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Plaats geen bijdrage waarin alleen maar staat dat je het eens of oneens met iemand anders bent. Geeft altijd een argument, of reageer anders helemaal niet.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Plaats geen bijdrage met alleen maar een verwijzing naar een boek/tijdschrift/site/etc. Vertel er ten minste bij wat daar te vinden is, en waarom het zo relevant is voor de discussie.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Kopiëer geen complete artikelen/preken/etc van elders naar het forum. Verwerk die liever op een geschikt moment in je eigen bijdragen. Evt met een verwijzing naar de plaats waar je je ideeën opgedaan hebt.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Geef nieuwe topics een duidelijke titel, zodat iedereen gelijk kan zien waar de discussie over gaat. Dat maakt het ook makkelijker om later een bepaald topic terug te vinden.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Zie bovenstaande als richtlijnen, niet als ijzeren wetten.

http://forum.gkv.nl/templates/gkv/images/layout/lastpost.gif Het naleven van deze richtlijnen is niet in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de moderators, maar van de forumdeelnemers. Op de meeste van de bovenstaande punten kan niet eens goed gemodereerd worden, omdat moderators ook maar moeten gissen naar iemands precieze motieven. Eenieder beproeve dus zichzelf hierin.
« Laatst bewerkt op: januari 18, 2005, 11:08:38 pm door Wybo »