Auteur Topic: Zoeken  (gelezen 2939 keer)

mandarijn

 • Berichten: 75
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Gepost op: februari 14, 2013, 08:16:34 pm »
Ik heb altijd moeit goede titels voor een nieuw topic te bedenken dus is zoeken het beste wat er in me op komt.
Ik had net zo goed iets van,:Waar hoor ik nu eigenlijk bij.

In ieder geval vraag ik me af in welke richting ik het beste kan gaan zoeken als het  bv opeen  kerk zoeken  aan komt.

Waar behalve de kerk van God hoor ik eigenlijk bij?

Ik geloof dat Jezus door het doopsel van Johannes de zonde op zich nam en de tol er voor betaalde door aan het kruis te sterven

Droppy

 • Berichten: 223
 • solo christo
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #1 Gepost op: februari 14, 2013, 09:10:59 pm »
Als buitenkerkelijke ben ik misschien niet de aangewezen persoon om je te antwoorden. Maar ik denk dat het belangrijk is dat je de ruimte krijgt én neemt om geestelijk te groeien. En er zijn hier vast mensen die jou wel een voor jou juiste kerk kunnen noemen.

Wat ze in verschillende kerken geloven en verkondigen, dat weet ik simpelweg niet, behalve dan van het materiaal dat ik heb genoemd.  Dat materiaal kwam gewoon op mijn pad, via de synchroniciteit. En door mijn 'ingevingen' na te gaan. Niet klakkeloos op te volgen maar wel na te gaan, te verifiëren. En door vele wonderlijke dingen die ik beleefde in mijn persoonlijk leven. Om die wonderlijke dingen te kunnen beleven, moest ik alleen zijn. Naar mijn ervaring worden sommige belangrijk openbaringen alleen gedaan als je alleen bent.  Waarmee ik niet wil zeggen dat je dan geen kerk kunt bezoeken, integendeel. Bij mij ging die weg anders, omdat dat gewoon voor mij persoonlijk het beste was.

Persoonlijk geloof ik dus helemaal niet dat Jezus de Christus werd dóor de doop. Jezus is altijd de Zoon van God geweest.  En hij is daadwerkelijk geboren uit een maagd. Maria was daadwerkelijk maagd.  Maar ik vraag me af of je dat in de meeste kerken nog hardop kunt zeggen, want volgens mij zijn er ook in kerken heel veel mensen die dat niet kunnen geloven.  

De doop diende er alleen maar toe opdat de omstanders, inclusief Johannes de Doper,  erachter zouden komen dát Jezus de Zoon van God is. Er daalde bij die doop een duif op hem neer en de omstanders hoorden allemaal de stem van God dat deze zijn geliefde Zoon was.  Hen werd als het ware een cloe gegeven, een aanwijzing.

De mensen hebben de doop met de Heilige Geest nodig. Jezus had die niet nodig, Jezus is de Zoon van God en hij heeft de Heilige Geest juist gestuurd naar de mensen.

Dat is althans wat ik geloof, en wat ook in de bijbel staat. Maar ik heb niet de kracht meer om met teksten te zwaaien. Gelukkig zijn er een heleboel mensen hier die dat wèl op een goede manier kunnen aanbieden.
« Laatst bewerkt op: februari 14, 2013, 09:26:03 pm door Droppy »
....easy does it....

wimnusselder

 • Berichten: 727
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #2 Gepost op: februari 14, 2013, 10:11:01 pm »
Hoi mandarijn,

"een kerk zoeken om bij te horen" bedoel je dus.
Je hoort sowieso bij de Kerk, zou ik zeggen, en je zoekt een groep mensen, een kerk, waarbij je je voldoende thuis voelt om samen vorm te geven aan dat wat jij aan die Kerk kunt bijdragen.
In de eerste brief van Paulus aan de Korinthiërs (hoofdstuk 12) staan daar hele mooie dingen over.

Daarvoor moet je eerst bepalen, bijvoorbeeld door verschillende kerken te bezoeken, wat voor jou belangrijk is:
Dat wat je 'beleeft' of dat de helderheid van wat 'geleerd' wordt?
De zekerheid dat anderen hetzelfde of op dezelfde manier geloven als jij of de vrijheid om je eigen manier of geloofsinhoud te vinden en formuleren en de stimulans van anderen om daar naar te blijven zoeken?
Geloofsbeleving en/of geloofsleer dan wel geloofspraktijk, zowel in de zin van de manier waarop de kerk georganiseerd is (inspraak van kerkleden bijv.) als wat je (individueel of gezamenlijk) doet (of geacht wordt te doen) met je geloof (langs de huizen gaan? je inzetten voor goede doelen? samen discussiëren om gezamenlijk standpunten in te kunnen nemen over waar het met de maatschappij naartoe moet?).
Als je niet weet wat te kiezen, omdat je het beide belangrijk vindt, is er meestal ook wel een kerk te vinden die het een en het ander biedt.

Ik denk dat de Kerk al die verschillende soorten kerken nodig heeft.
"In het huis van mijn Vader zijn vele woningen" zei Jezus volgens Johannes 14.

Toen ik die tekst opzocht vond ik op de website van de Raad van Kerken in Nederland de volgende grap:

quote:

Onder ons katholieken hadden we vroeger een grapje.Komt een communist aan de hemelpoort en vraagt toegang. Petrus krabt zich achter zijn oor en zegt, dat het lastig is, omdat er eigenlijk geen hemel is voor communisten. Het probleem doet zich ook nooit voor, want hij had nog nooit meegemaakt dat een communist wílde binnenkomen. Ze keuvelen een tijdje over wat er zo op aarde gaande is, en Petrus vindt de man steeds aardiger worden. Het spijt hem eigenlijk wel dat hij hem moet wegsturen. En dan komt hij op een idee en hij zegt: “Weet je wat, we hebben nog een vertrek dat eigenlijk nooit wordt gebruikt. Het ligt helemaal achterin de hemel. Je moet daar die lange gang door, aan al die deuren voorbij. De allerlaatste deur, daar vind je dat vertrek, daar kun je wel naar binnen gaan. Alleen, ik moet je vragen om heel zachtjes voorbij deur nummer 121 te lopen. Achter die deur zitten de katholieken, en die denken dat alleen zij in de hemel zijn.”
Met v&Vriendengroet,

Wim
« Laatst bewerkt op: februari 14, 2013, 10:14:16 pm door wimnusselder »

mandarijn

 • Berichten: 75
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #3 Gepost op: februari 14, 2013, 10:40:35 pm »
:D Ik lig in een deuk

Ik  zal iig es goed om me heen kijken en info winnen over bepaalde kerken bij mij in de buurt.


@DroppY,is het dan niet zo dat Jezus door dat Johannes hem heeft gedoopt Jezus heeft belast met alle zonden van de mensheid en zo voorbereid heeft op het sterven aan het kruis zodat onze zonden konden worden vergeven.
En dat je het paradijs alleen kan bereiken door jezelf over te geven aan Jezus die dan leert hoe je een mooi en voldaan leven kan lijden

En door telkens weer op Jezus terug te vallen en eerlijk te zijn over wat je dwars zit en wat je hebt gedaan enz.
Kortom je hart aan Jezus geven.
God weet zowieso al wat er in schuilt.

Door Jezus wordt de weg ook vrijgemaakt om jezelf te vergeven zodat god je ook kan vergeven en belonen met het paradijs.

Ben maar een arme ziel en niet geletterd maar absoluut niet dom.
Daar mee plaatst ik mezelf niet op ene voetstuk hoor.

Komt nog bij dat ik me beter kan uiten door rechtstreeks met iemand te praten dan het op papier te zetten.
Kan vaak de juiste woorden niet vinden en twijfel daardoor nogal

Droppy

 • Berichten: 223
 • solo christo
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #4 Gepost op: februari 14, 2013, 10:52:48 pm »
Hoi Mandarijn,

Ik haal er even een stukje uit:

quote:

mandarijn schreef op 14 februari 2013 om 22:40:

@DroppY,is het dan niet zo dat Jezus door dat Johannes hem heeft gedoopt Jezus heeft belast met alle zonden van de mensheid en zo voorbereid heeft op het sterven aan het kruis zodat onze zonden konden worden vergeven.


Jezus is de Zoon van God reeds van den beginne, reeds voor de grondlegging der wereld.

Hij werd niet door een doop pas de christus.  En zeker niet door een mens 'belast met zonden van de wereld'.

Ik vind dit wel belangrijk om aan te duiden, omdat er een aantal genootschappen zijn die net doen alsof Jezus slechts een of andere 'inwijding' onderging, waarna hij de verlosser werd, alsof dat iets zou zijn dat alle mensen moeten ondergaan om zelf verlossers te worden en alsof het iets zou zijn dat al vele malen voordat God zijn Zoon stuurde, zou zijn volbracht. Daarmee halen ze de hele essentie van het evangelie onderuit maar het lijkt allemaal heel plausibel als je niet over voldoende theologische kennis beschikt.

De boodschap van de bijbel wordt op vele manieren geweld aangedaan. Er zijn vele valse leraars in de wereld. Al of niet op basis van onwetendheid, dat oordeel laat ik graag aan God over.

Maarruhhh....het heeft mij een aantal jaren gekost om dit goed te leren begrijpen voordat ik er helemaal congruent mee was.  Het heeft dus wel even geduurd voordat ik me niet meer mij door allerlei winden van leer liet verleiden. En dat is het nadeel als je niet bij een kerk bent, denk ik. Alhoewel zoiets ook in een kerk kan gebeuren, denk ik. Weet ik wel zeker.   Maar goed, je hebt dan in elk geval mensen met wie je van gedachten kunt wisselen. Doch ook in een kerk is het naar mijn mening belangrijk om kritisch te zijn en je verstand niet geheel bij de kerkdeur achter te laten. En dat laatste wordt door sommige kerken wel van je verwacht volgens mij.
« Laatst bewerkt op: februari 14, 2013, 11:56:20 pm door Droppy »
....easy does it....

wimnusselder

 • Berichten: 727
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #5 Gepost op: februari 15, 2013, 08:14:26 am »
Hoi mandarijn en Droppy,

quote:

Droppy schreef op 14 februari 2013 om 22:52:
... voldoende theologische kennis ...
[...]
De boodschap van de bijbel ...
[...]
ook in een kerk is het naar mijn mening belangrijk om kritisch te zijn en je verstand niet geheel bij de kerkdeur achter te laten. En dat laatste wordt door sommige kerken wel van je verwacht volgens mij.
De mate waarin je voor jezelf mag en geacht wordt te denken is inderdaad een belangrijk criterium voor de keuze van de kerk waar je bij wilt horen.
Door de ene of de andere keuze hoor je niet meer of minder bij de ene Kerk.
Een voet denkt minder voor zichzelf dan een hoofd, maar beide horen bij het ene Lichaam. (1 Kor 12:12-14).
Theologische kennis is niet essentieel.
Als je de liefde niet hebt... (zie 1 Kor 13, nog zo'n prachtige passage).
Het leuke van de Bijbel is dat hij in iedere tijd en in iedere situatie een boodschap heeft, waar je verschillende tegenaan kunt en mag kijken.
Misschien is 'de Bijbelse boodschap' wel gewoon verschillend voor verschillende mensen in verschillende kerken, voor verschillende situaties en verschillende momenten in de tijd?
Wie zal het zeggen, als je niet al die verschillende tijden en situaties kunt overzien...

Met v&Vriendengroet,

Wim
« Laatst bewerkt op: februari 15, 2013, 08:16:26 am door wimnusselder »

Droppy

 • Berichten: 223
 • solo christo
  • Bekijk profiel
Zoeken
« Reactie #6 Gepost op: februari 15, 2013, 01:29:05 pm »

quote:

wimnusselder schreef op 15 februari 2013 om 08:14:
Hoi mandarijn en Droppy,


Theologische kennis is niet essentieel.
In de context waarin ik "theologische kennis" heb genoemd, is deze buitengewoon essentieel.... Lees maar terug. ;)

Love is niet all you need!
« Laatst bewerkt op: februari 16, 2013, 12:22:01 am door Droppy »
....easy does it....