GELOOFSGESPREKKEN
Christus delen, de verdeeldheid voorbijChristus is aanwezig waar we in Zijn naam samenkomen. Juist wanneer we samenkomen als christenen vanuit verschillende kerken. De verdeeldheid van Zijn Kerk voorbij.
geloof delenIn een geloofsgesprek delen we met elkaar wat geloven voor ieder persoonlijk betekent. Een groep die besluit samen te blijven komen kan verder gaan. De Geest wijst de weg.
aan de basisAls initiatiefnemers uit diverse kerken ervaren we die ene Kerk. Onze roeping is het organiseren van interkerkelijk geloofsgesprek. Dergelijke gesprekken, vooral aan de basis, maken die eenheid beter zichtbaar. We voelen ons verbonden met anderen die werken aan eenheid via kerkelijke leiders.
"
ik geloof één heilige, algemene, christelijke kerk, de gemeenschap der heiligen"
waar dan ookGeloof delen maakt kwetsbaar. Dat vergt kleine groepen in een vertrouwde, neutrale omgeving. Een huiskamer, een openbare ruimte, eventueel een kerkgebouw, zolang dat geen ‘stempel’ drukt op het initiatief.
voor iedereenWe richten ons primair op leden van kerken met wortels in de Reformatie: een van de meest verdeelde delen van het christendom. Daarnaast op christenen die ons de rug toekeerden wegens onze verdeeldheid.
de verdeelheid van het ProtestantismeAls initiatiefnemers zijn we afkomstig uit kerken die hun wortels hebben in de Reformatie. Christus’ Kerk is breder. We beginnen echter bij onszelf met het zichtbaarder maken van de eenheid van Zijn Kerk. Als dat ergens nodig is, dan is het daar. Onderstaand schema laat nog slechts de verdeeldheid zien die in Nederland zelf ontstond. Daarnaast vestigden zich in de afgelopen eeuwen nog vele andere kerken en bewegingen in Nederland die niet zo makkelijk in dit plaatje passen: migrantenkerken, evangelische gemeenten, de eindtijd beweging, de opwekkingsbeweging, het sabattisme, de heiligingsbeweging, de genezingsbeweging, de apostolische kerken, huisgemeenten, evangelische en christelijke leefgemeenschappen, de pinksterbeweging, oecumenische gemeenten etc..
bron van schaamte, dus terug naar onze inspiratiebronWe schamen ons voor die verdeeldheid. Wij willen daarin echter niet blijven steken. Aan de basis van al die kerken en bewegingen staat Christus. Zijn Geest zal ons verenigen. In bescheidenheid. Door in gesprek te gaan. Door ons geloof met elkaar te delen in plaats van elkaar de maat te nemen over de juiste verwoording ervan. Aarzelend desnoods, of zelfs bij voorkeur. Juist in onze kwetsbaarheid komt de Geest ons te hulp.
vrucht van gedeeld geloofWaar christenen uit verschillende tradities samenkomen, wijst de Geest de weg naar een vruchtbaarder geloof. Dat begint in eigen buurt, met een huis-aan-huis verspreide uitnodigingsbrief, folders in een openbare ruimte, etc.. Via
www.nationalesynode.nl kun je andere geïnteresseerden vinden in je buurt; meld je belangstelling dus ook daar.
veilige gesprekkenVertrekpunt zijn vragen als: “Wat betekent geloven voor je?”, “Welke ervaring ligt daaraan ten grondslag?” en “Wat betekent dat voor hoe je leeft?”. Alle deelnemers krijgen de kans om die te beantwoorden, zodra ze daar aan toe zijn. Discussie is niet de bedoeling; verduidelijkingsvragen kunnen wel. Stilte tussen bijdragen zorgt voor aandachtig luisteren. Eén iemand treedt op als gespreksbegeleider. Aan het eind bespreek je of en hoe je samen verder wilt. Reken zo’n anderhalf uur voor een groep van 10 à 15 mensen.
leren in de praktijkLeren hoe je dat organiseert doe je vooral door ervaring. Via de website of telefonisch kun je vinden waar in jouw regio geloofsgesprekken plaatsvinden. Daar kun je de kunst afkijken. Ervaren deelnemers kunnen elders een eerste keer als gespreksbegeleider optreden in een groep die het wil proberen.
diversiteit als krachtHoe diverser de groep, hoe beter. In het lichaam van Christus heeft elke traditie een rol.
van waardeoordelen naar waarderingKwalificeren van denominaties ontaardt gauw in schelden. Kwaliteiten in elkaar herkennen en erkennen maakt ons zichtbaar als één Kerk.
’Nationale Synode’?Het organiseren van interkerkelijk geloofsgesprek tussen gewone gelovigen maakt deel uit van het Nationale Synode initiatief. Dat initiatief van 8 christenen uit verschillende kerken wil christenen uit verschillende kerken samenbrengen om te praten over wat hen bindt en daarvan eensgezind te getuigen. Op 10 en 11 december 2010 vond een eerste publieke bijeenkomst plaats in Dordrecht. In Dordrecht, omdat daar in 1618/1619 de laatste ‘Nationale Synode’ plaatsvond van Protestants Nederland vóór de eerste belangrijke splitsing van Nederlandse makelij. Die bijeenkomst omvatte geloofsgesprekken tussen gemengde groepen afgevaardigden uit ruim 50 kerken.
vervolgactiviteiten na december 2010Op
www.nationalesynode.nl is te vinden welke vervolgactiviteiten op stapel staan, in Dordrecht en elders in het land. Nu dus ook in onze eigen huiskamers! Ruwweg in 2013, 2016 en 2018/2019 staan ook weer publieke bijeenkomsten gepland.
wat bindt ons?De ‘credotekst’ op
www.nationalesynode.nl geeft de gezamenlijke visie van de diverse initiatiefnemers op wat christenen bindt. In december 2010 werd bovendien een ´signaaltekst´ aanboden aan minister Donner. Daarin verwoordden we dat we als christenen, hoewel verdeeld over veel verschillende kerken, beter naar elkaar willen luisteren. Vanuit onze herkenning in elkaars geloof willen we bijdragen aan de samenleving als geheel.
“
Evenmin als wie dan ook hebben wij ... de wijsheid in pacht. Maar wel leven wij uit een bron die ons altijd weer hoop geeft om met die vragen [waar de samenleving voor staat] om te gaan, en nieuwe antwoorden te zoeken.”
[hoe kun je meedoen?]Op
www.nationalesynode.nl/geloofsgesprekken vind je deze folder en andere materialen om zelf uit te printen en te verspreiden en actuele landelijke contactgegevens. Je kunt daar ook je gegevens achterlaten en anderen vinden om mee samen te werken in je buurt, stad of regio.
Neem contact op met de initiatiefnemers via
geloofsgesprek@nationalesynode.nl als je wilt weten waar je de kunst kunt afkijken en welke ervaren deelnemers beschikbaar zijn om een eerste keer als gespreksbegeleider op te treden in een groep die het wil proberen.